• 瀏覽: 2,610
  • 回覆: 40
¥428人仔買國產Notebook Ram?深水埗腦場同Spec Crucial 16g Ram hk$430 要香港價錢八折兼免運費才有競爭力。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-9-18 11:53 AM 發表

¥428人仔買國產Notebook Ram?深水埗腦場同Spec Crucial 16g Ram hk$430 要香港價錢八折兼免運費才有競爭力。
國産貨出來不久量不大,研發成本未收回,自然價格劈不下來。但勝在自産,單政府國企釆購就可以活下去,等量做大后再劈價。crucial用鎂光內存顆粒,內地將慢慢淡出公務和商務市場。

回覆 引用 TOP

1般人都係睇錢,多左大陸競係好事

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-18 02:15 PM 發表

1般人都係睇錢,多左大陸競係好事
一年前社會運動前,上水藥房老闆話惠是s26好賣過衫轆奶粉喎仲貴成個開㖭,你的邏輯不太成立。

引用:
原帖由 leungmanman 於 18-9-2020 16:43 發表

一年前社會運動前,上水藥房老闆話惠是s26好賣過衫轆奶粉喎仲貴成個開㖭,你的邏輯不太成立。
APPLE TO APPLE先有得比, 電子野來講去小米店買野又真係成日排隊, 華為電話都見到唔少人用

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-18 04:46 PM 發表

APPLE TO APPLE先有得比, 電子野來講去小米店買野又真係成日排隊, 華為電話都見到唔少人用
不在於🍎和小米,而係知比出的錢買什麼服務和質素啫。

引用:
原帖由 leungmanman 於 18-9-2020 17:56 發表

不在於🍎和小米,而係知比出的錢買什麼服務和質素啫。
有好多野全靠大陸白菜價, 消費者先可以平玩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-9-18 08:35 AM 發表

第一用ddr 3的底板已經是五年前型號,第二ddr4落價,可能和全世界疫情另消費疲弱唔定,
SSD 係用DDR3 定DDR4?
有已經叫做合格了
兩粒16bit DDR3 1600 理論速度上限已經去到 6.4GB/s,SSD有咁既寫入速度,今年夠晒有突
要等再下代 pcie 5.0 SSD 出, DDR3 先唔夠用. 到時大陸既DDR4 早就頂爛市

DDR4 呢半年落價速度, 係顯卡換代先有得比, 其他零件唔見佢大劈價?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-18 04:46 PM 發表

華為有可能用唔到google,咁點用

引用:
原帖由 louie186 於 18-9-2020 22:46 發表

華為有可能用唔到google,咁點用
冇D人唔用google冇問題,什至唔想用,我都root左個電話安lineage唔安gapps

回覆 引用 TOP

可惜佔有率仲好低 1%
希望價格有改善, 大家多個選擇

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]