• 瀏覽: 3,870
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 water626 於 2020-7-8 02:28 PM 發表

借舍位問一問...我想問模擬器係食CPU定係GPU????
主要係CPU & video memory,GPU可以好隨便但一定係獨立顯卡會順暢好多

一般電腦既CPU係勁過手機CPU好多皮,通常唔會係瓶頸,速度問題大多在於video memory

熱賣及精選
引用:
原帖由 unknownkw 於 2020-7-8 04:38 PM 發表

主要係CPU & video memory,GPU可以好隨便但一定係獨立顯卡會順暢好多

一般電腦既CPU係勁過手機CPU好多皮,通常唔會係瓶頸,速度問題大多在於video memory ...
video memory即係張獨立顯卡既記憶嗎?

引用:
原帖由 water626 於 2020-7-8 04:54 PM 發表

video memory即係張獨立顯卡既記憶嗎?
係,因為模擬器常用多重overlay對顯示記憶既容量與頻寬需求好大,GPU速度反而唔係重點

如果用onboard display因為佔用主記憶頻寬,會對遊戲反應速度有好明顯既影響

引用:
原帖由 unknownkw 於 2020-7-8 05:03 PM 發表

係,因為模擬器常用多重overlay對顯示記憶既容量與頻寬需求好大,GPU速度反而唔係重點

如果用onboard display因為佔用主記憶頻寬,會對遊戲反應速度有好明顯既影響 ...
咁係咪買張強D既RAM卡就解決問題?

引用:
原帖由 unknownkw 於 2020-7-8 05:03 PM 發表

如果用onboard display因為佔用主記憶頻寬,會對遊戲反應速度有好明顯既影響 ...
好呀..唔該哂你....我又試下用下模擬器先...想問推薦用邊個模擬器好呢???我張顯卡係GTX1070~~我都想試下用電腦玩手機GAME...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-8 05:06 PM 發表

咁係咪買張強D既RAM卡就解決問題?
底板Ram可以加到2x8g 顯卡用gtx1660s $1980 ddr6 6g應該十分够做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-8 03:29 PM 發表

劍靈革命
我冇玩呢隻唔知我玩個隻夜神順D

引用:
原帖由 為正義而生存 於 2020-7-8 06:40 PM 發表

我冇玩呢隻唔知我玩個隻夜神順D
玩開邊隻?

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-9 01:45 AM 發表

玩開邊隻?
傳說對決

引用:
原帖由 為正義而生存 於 2020-7-9 07:17 PM 發表

傳說對決
依!有共鳴喎!我玩傳說!
題外話!模擬器唔lag咩?有時就係果一秒鐘既判斷或lag機就玩完!技巧要求好高

回覆 引用 TOP

買牛試左先、不用一次過買所有野試、浪費資源

回覆 引用 TOP

電腦用模擬器玩手機game比用手機玩更順

即使你部機係五年前既中低價打機電腦(有張雞雞地既顯卡)都會比手機玩更快更流暢

回覆 引用 TOP

電腦幾年啦,年代長了灰塵多了容易犯毛病

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]