• 瀏覽: 1,035
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
熱賣及精選
我係打雜 programmer , 而加主打 C#  .net core, 你有問題味上黎交流下
香港做C# .net 算係主流

回覆 引用 TOP

Why only HK ? Microsoft is the the biggest contributor in github. The things you mentioned has tons of app in github.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkbohz 於 2020-6-29 03:41 PM 發表

我係.net core programmer,主要係用C#, Javascript, T-SQL
請問香港有無VS開發社區?得閒攪下活動、交流?

我遇到好多問題,但香港好似用.net嘅人好少,無乜人可以問到 ...
去台灣 .net group  。香港根本無人討論呢d野。呢區已經算多人,但依然好少。其㰲係大陸 csdn 。

寫普通 .net, 深既我唔識

回覆 引用 TOP

作為一個 .NET Core 的開發者,我關注一下。

我日常都係用 .NET,公司得我一個做,有人交流下就好喇 🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 darigold 於 2020-7-1 12:27 PM 發表

作為一個 .NET Core 的開發者,我關注一下。
其實 .net core  同 .net  有乜分別?

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-7-6 02:27 AM 發表

.net .net core . net standard support platform 唔同

回覆 引用 TOP

.net core 可以係 Linux 上行, asp.net core 類似 spring boot, 更加簡單干淨, server side blazor 同 client side blazor 行前 spring boot 至 少 兩個 generation 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-29 11:06 PM 發表

去台灣 .net group  。香港根本無人討論呢d野。呢區已經算多人,但依然好少。其㰲係大陸 csdn 。
香港冇人討論呢啲嘢!香港人掛住搵錢;唔得閒搞 R&D 嘛
搵有心人搞番個香港 group,加強下香港嘅競爭力都好吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-7-6 02:27 AM 發表

.NET Framework 是一個歷史悠久的產品,它的第一個版本是2001年的1.0
.NET Core 是一個相對新的產品,它的第一個版本是2016年的1.0

雖然說 .NET Core 是新產品,但它的代碼其實大部份來自 .NET 。
要說 .NET Core 的前世今生,可以說 Silverlight 。
今時今日,Silverlight 可能已經冇咩人識。簡單來說,Silverlight 就係 .NET 版的 Flash (其實更準確的比喻應該係 Applet,不過我估計知道咩係 Applet 既人可能更少)
Windows 係微軟的,但係 Internet 係大家既,當時為左令 Silverlight 被更廣泛的使用,就開始了 CoreCLR ,一個跨平台的 .NET runtime。

如果大家想聽故事,其實有比 CoreCLR 更早的跨平台 .NET runtime SSCLI 。

很明顯,把一個開發了很多年的系統搬到另外一個操作系統是有難度的。所以當時搬的只是一部份,直到最近,.NET Core 這個項目的工作,還是把在 Windows 上開發好的東西搬到 Core 上去。

沒等所有東西都搬到 Core 上,.NET Core 的第一個版本就發佈了。如果你把它當成以前的 .NET 來用,自然是不完整的。所以後來就有了 .NET Standard。

.NET Standard 它不是一個實現,它只是一堆 API Signature。原理是如果一個系統支持 .NET Standard 的某個版本,它就必須「支持」這個版本的所有 API。這樣,開發 library 和 application 的人,就可以通過他需要的 .NET Standard 版本號,去知道它的代碼在哪一個系統上「能用」。

「支持」和「能用」是加括號的,因為有為「支持」只是一個拋異常的實現,並不「能用」。有些是「不能也」,在 Linux 上就是沒有Windows Registry,也有一些是「不為也」,來不及實現,以後會有的。

除了跨平台,.NET Core 還是 Open Source。代碼你們可以隨便看,也歡迎你們的貢獻。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]