• 瀏覽: 1,369
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
事關我要離開呢間公司了, 但公司部電腦係我一個人用, 當初設咗我係帳戶管理員, 所以每日開機要入密碼, 如果我走咗, 我要交出我私人密碼畀公司, 咁下個人先可以用電腦, 我想取消用我個名做系統管理員, 但吾知點取消? 請教各位逹人, Win 10

香蕉人的墮落🍌
熱賣及精選
引用:
原帖由 charfrance 於 2020-4-16 05:51 PM 發表

事關我要離開呢間公司了, 但公司部電腦係我一個人用, 當初設咗我係帳戶管理員, 所以每日開機要入密碼, 如果我走咗, 我要交出我私人密碼畀公司, 咁下個人先可以用電腦, 我想取消用我個名做系統管理員, 但吾知點取消? 請教各位逹人, Win 10 ...
改名改密碼咯,一般足夠啦

引用:
原帖由 nhldp 於 2020-4-16 08:00 PM 發表

改名改密碼咯,一般足夠啦
咁樣一樣還係我, 況且試過祗可以新增,冇得改名

香蕉人的墮落🍌
引用:
原帖由 charfrance 於 2020-4-16 08:15 PM 發表

咁樣一樣還係我, 況且試過祗可以新增,冇得改名
咁你可以新增一個管理員,然後登錄新管理員,之後刪除咗你自己個名咯,不過你自己要留意部分用戶文件也會被刪除。

回覆 引用 TOP

祇能新增不能刪除,新增一個就多一個變兩個

香蕉人的墮落🍌
引用:
原帖由 charfrance 於 2020-4-16 10:35 PM 發表

祇能新增不能刪除,新增一個就多一個變兩個
新增一個使用者, 然後加入administrator group.

administrator 係唔可以改名, 但可停用, 停用後就不會登入時顯示.

我的電腦->right clikc, 管理, 打開使用者及群組, 雙click administrator , 選取停用帳戶, 按確定.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
可能可以用 hiren boot cd 搵番..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-4-21 05:05 PM 發表

新增一個使用者, 然後加入administrator group.

administrator 係唔可以改名, 但可停用, 停用後就不會登入時顯示.

我的電腦->right clikc, 管理, 打開使用者及群組, 雙click administrator , 選取停用帳戶, 按確定. ...
謝謝,我移除咗我個名,公司竟然話我吾可以,但我係用我個私人電郵帳戶開,吾通我比埋個私人密碼佢用?咁是否侵犯我私隱?

香蕉人的墮落🍌
引用:
原帖由 charfrance 於 2020-4-26 01:55 PM 發表

謝謝,我移除咗我個名,公司竟然話我吾可以,但我係用我個私人電郵帳戶開,吾通我比埋個私人密碼佢用?咁是否侵犯我私隱?
你移除你個名等於移帳戶, 所有同個帳戶有關文件都會移除, 理論上D工作上文件係公司嘅. 其實你唔比pwd 佢都得, 佢有administrator 密碼就開到機, 同睇到你帳戶內文件.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-4-26 04:54 PM 發表

你移除你個名等於移帳戶, 所有同個帳戶有關文件都會移除, 理論上D工作上文件係公司嘅. 其實你唔比pwd 佢都得, 佢有administrator 密碼就開到機, 同睇到你帳戶內文件. ...
我移除之前, 重要文件都有備份在電腦。

香蕉人的墮落🍌
引用:
原帖由 charfrance 於 2020-4-27 05:20 PM 發表

我移除之前, 重要文件都有備份在電腦。
人地唔比你Del, 即係信你唔過. 如果佢只係要睇你文件夾, 有admin password 巳可.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.

回覆 引用 TOP

把email登入改回本機登入便可以
改完取消埋eamil login

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]