• 瀏覽: 2,017
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
開發怎樣的電腦遊戲才能夠存活久一點?

熱賣及精選
引用:
原帖由 nicholas 於 2020-2-10 10:18 AM 發表

開發怎樣的電腦遊戲才能夠存活久一點?
首先唔好online,要offline都運作到。

唔好鎖遊戲文件,全部要不加密,可以任意查看各遊戲的文件。

遊戲要依公式大眾化的電腦配備去寫,就算系統(如舊版Windows)無咗,都可以繼續
被轉譯為HTML版, 繼續在網上玩。

就以FLASH遊戲為例, 如果鎖定指定網址才可以開啟,
個遊戲就受網址限制, 無法存活長久。

如果遊戲好玩度高, 值得保留,
就可以被"網頁時光機"列為"值得保存的遊戲"
永遠存活在"網頁時光機"之中。

網頁時光機:
https://archive.org/details/classicpcgames

不過, 最近, FLASH的遊戲, 全部都被BROWSER 預設 BLOCK晒,
包括蘇民峰的官網的目錄, 都是用FLASH寫。

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮

回覆 引用 TOP

一分錢都補充的遊戲

回覆 引用 TOP

畫面靚。
控制流暢。
可以Onlone玩,用手機gmae收費模式屈錢。
玩法,故事要有吸引力。

回覆 引用 TOP

類似 “倉務員搬貨” 咁既用腦的迷宮遊戲,可以歷久幾十年,現在依然使人著迷。

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2020-5-25 11:35 PM 發表

類似 “倉務員搬貨” 咁既用腦的迷宮遊戲,可以歷久幾十年,現在依然使人著迷。
DOS嘅version我keep到今日

引用:
原帖由 sailorbb 於 2020-5-26 02:44 PM 發表

DOS嘅version我keep到今日

哈哈, Sokoban 我有齊電腦始祖至現今的版本,
有 Apple II, x86, Flash, ppc, palm, android, windows
時間約達40年之久

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2020-5-26 03:25 PM 發表

哈哈, Sokoban 我有齊電腦始祖至現今的版本,
有 Apple II, x86, Flash, ppc, palm, android, windows
時間約達40年之久
...
哇! 可以開古董收藏店!

我部palm...搵唔番個docking...

引用:
原帖由 sailorbb 於 2020-5-26 04:52 PM 發表

哇! 可以開古董收藏店!

我部palm...搵唔番個docking...
真可惜呀!

回覆 引用 TOP

好似lol果d用來打比賽。

回覆 引用 TOP