列印

屋企死角問題, 想換 router (有圖)

屋企死角問題, 想換 router (有圖) E-mail 此主題給朋友

屋企1000呎,  router 放係其中一個房角位 (原先係小露台但裝修時推左出去),
即下圖右上角 R 位置...
現在用幾年前買的 TP Link, 兩百幾蚊 d cheap 雞…
訊號好差….尤其係下面打 X 位置…

打算換個華為 ws5200 …有兩個問題..

1. 夠力穿兩道墙嗎?
2. 佢係千兆路由器…但我屋企仲用緊 10幾M bandwidth 既 ISP … 係咪都用到?

附件

24n.jpg(21.29 KB)

2019-12-3 10:18 AM

熱賣及精選
引用:
原帖由 peepeelu 於 2019-12-3 10:18 AM 發表
屋企1000呎,  router 放係其中一個房角位 (原先係小露台但裝修時推左出去),
現在用幾年前買的 TP Link, 兩百幾蚊 d cheap 雞…

1. 夠力穿兩道墙嗎?
2. 佢係千兆路由器…但我屋企仲用緊 10幾M bandwidth 既 ISP … ...
理解你的問題,最好能照回覆你圖的位置,放華為WS5200 4核版。
我都是現用華為WS5200 4核版,訊號全部覆蓋單位每個角落,閣下單位同我的差不多。

引用:
原帖由 leslien 於 2019-12-3 01:25 PM 發表

理解你的問題,最好能照回覆你圖的位置,放華為WS5200 4核版。
我都是現用華為WS5200 4核版,訊號全部覆蓋單位每個角落,閣下單位同我的差不多。
忘記傳上图

附件

20191203_131722.jpg(18.32 KB)

2019-12-3 01:26 PM

回覆 引用 TOP

唔該曬~~~
不過哥三個叉我意思係 signal 好弱...
冇得用黎放 router...
因為只有右上角 R 位置至有電話線插頭

引用:
原帖由 peepeelu 於 2019-12-3 10:18 AM 發表

1. 夠力穿兩道墙嗎?
2. 佢係千兆路由器&he ...
簡單D ... 加隻 WIFI repeater 在 右手邊 的 房內 試試 廳 收吾收得好D

又或 現有 Router 放出少少 去 走廊 見到的位 ... 即 訊號 可直出 廳

換隻 大 Power Router 在房 ... 晚晚瞓覺 畀D 訊號 射住 ... 真係對身體無問題

我的世界:
鐘錶網

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 peepeelu 於 2019-12-3 03:05 PM 發表
唔該曬~~~
不過哥三個叉我意思係 signal 好弱...
冇得用黎放 router...
因為只有右上角 R 位置至有電話線插頭
請問府上客廳,房間有沒有原定電話插位?(看圖藍色位置)

引用:
原帖由 leslien 於 2019-12-4 08:03 AM 發表

補图

[attach]10595119[/attach]

回覆 引用 TOP

[quote]原帖由 leslien 於 2019-12-4 08:03 AM 發表

不知何解上不到圖?

引用:
原帖由 leslien 於 2019-12-4 09:17 AM 發表

補图
看图

回覆 引用 TOP

你圈個位置我係心目中既痛...
原本哥到有個電話線插座的...
點知裝修哥時師父問題要唔要 keep...
哥時唸住反正成 set router 擺曬係房...
所以叫師父封左佢....點知奶曬野~~

引用:
原帖由 peepeelu 於 2019-12-4 09:30 AM 發表
你圈個位置我係心目中既痛...
原本哥到有個電話線插座的...
點知裝修哥時師父問題要唔要 keep...
哥時唸住反正成 set router 擺曬係房...
所以叫師父封左佢....點知奶曬野~~ ...
原來客廳是有固定電話插位,你裝修時把所有固定電話插位全部封晒,那麼在R位又要試試大功率的WIFI,如果收得唔理想,只有在R位置拖條CAT5E線到客廳,接上WIFI發射器又可解決客廳接收。

回覆 引用 TOP

如用唔到wifi repeater, 試用homeplug,簡單方便,你得10幾m,唔建議你用太貴meshwifi了。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]