[系統問題] ssd裝WIN10 開唔到

ssd裝WIN10 開唔到 E-mail 此主題給朋友

我新買左個SSD想裝個WIN10,之後係官網DOWN左個WIN10入手指,一開始裝得好好地,之後要重新開機,之後彈左Reboot and select proper boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
一直開唔到,之後裝係HDD果到直接開又彈呢句,但用windows boot manager就開到WINDOWS

各位師兄幫幫手,有冇咩方法解決?

熱賣及精選
個SSD格式咗未

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

回覆 引用 TOP

首先新SSD不用格式,照行照安裝便可以,你本身底板是什麼規格,睇下Default 係AHCI Mode還是IDE Mode 弄錯都係Boot不入Windows的。

引用:
原帖由 aaaaaaaa 於 2019-11-5 11:20 PM 發表

我新買左個SSD想裝個WIN10,之後係官網DOWN左個WIN10入手指,一開始裝得好好地,之後要重新開機,之後彈左Reboot and select proper boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key
一直開唔到,之後裝係HDD果到直接開又彈呢句,但用windows boot manag ...
出現10秒內重啟,有沒有拔出裝機usb

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-6 08:12 AM 發表

首先新SSD不用格式,照行照安裝便可以,你本身底板是什麼規格,睇下Default 係AHCI Mode還是IDE Mode 弄錯都係Boot不入Windows的。
師兄我底板係h110m pro vh,可以點睇?同我試過用EaseUS Backup將HDD嘅WINDOWS轉去SSD到都係開唔到

回覆 引用 TOP

部機只裝SSD 唔好留HDD
用USB 手指boot 機安裝

到reboot 時抆走USB手指
如果咁樣都係出上面果句 error, 就先拆隻SSD去另一部電腦, 剷掉所有內容及partition, 然後裝回再試

情況依舊既, 就可以攞埋張單帶隻SSD上代理度檢查。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

"但用windows boot manager就開到WINDOWS"

乜咁唔係代表已經無問題咩? Bios set windows boot manager as 1st boot priority.

回覆 引用 TOP

唔該曬各位師兄,原來係本身就壞,最後換左個新SSD,裝到WINDOWS用左了

引用:
原帖由 aaaaaaaa 於 2019-11-8 01:06 PM 發表

唔該曬各位師兄,原來係本身就壞,最後換左個新SSD,裝到WINDOWS用左了
可否講下什麼咁易壞的!?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-8 02:11 PM 發表

可否講下什麼咁易壞的!?
hikvision c100 960GB 大6牌子

引用:
原帖由 aaaaaaaa 於 2019-11-9 12:53 AM 發表

hikvision c100 960GB 大6牌子
唉又係眾人老友傻妹的推介產品,又無緩存Cache ,明明有幾集大牌子不買如Kingston Crucial MX500 Samsung 860或Plextor M8起碼以上三只用自家或名牌東芝芯片。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-9 07:54 AM 發表

唉又係眾人老友傻妹的推介產品,又無緩存Cache ,明明有幾集大牌子不買如Kingston Crucial MX500 Samsung 860或Plextor M8起碼以上三只用自家或名牌東芝芯片。
但事實市面最平係佢
今時今日多個牌子都減價, 差距收窄先令佢值得考慮性低啫
買得平野有時要有質素犧牲既覺悟

另外有無Cache既影響未必有如你講咁多
無cache model除左平D之外係最啱做舊機upgrade, 因為個效能分別係舊機上真係不大。新一代機既影響就可能大少少。

我都幫公司買過十幾廿隻依個牌子做舊機upgrade, 部分都行左成年。托賴未有一隻有任何問題。但就令到成批舊機效能好似番倍一樣。

有時壞唔壞野, 都係睇撞手神既啫。我就唔相信 Crucial *** 等會完全唔壞。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

公司嘢可以講睇budget做人, Any way自用一隻半只SSD就咪鬼悭個一百幾拾hkvision SSD 960g $700起無Cache Samsung 860Evo 起碼有DDR 4 Cache自家芯片,公司寫字枱可未必要抄大檔案但自用家中我覺得十分須要,我試過過用Kingston KC400企業級和入門級裝個Windows OS可以差十分鐘時間。中途抄讀20gb相片影片更不在話下。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。