列印

如果我把舊的xp laptop, 轉用linux, 會否快左?

如果我把舊的xp laptop, 轉用linux, 會否快左? E-mail 此主題給朋友

如果我把舊的xp laptop, 轉用linux, 會否快左?

熱賣及精選
引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-10-16 10:35 PM 發表
都要睇你部機係咩config㗎。。。。。。

幹大事而惜身,見小利而忘命:非英雄也。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-10-16 10:35 PM 發表
用XFCE、LXDE甚至純命令行嘅話有可能,如果用新版本嘅GNOME/KDE之類應該會比XP更慢。

引用:
參考一下這個...看適不適用,因為沒用過...所以無法提供感想
http://wiki.ubuntu-tw.org/index. ... 2%E7%89%88%E6%9C%AC

回覆 引用 TOP

如果變成chrome book, 如何?

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-10-22 03:15 AM 發表
如果變成chrome book, 如何?
新的 linux os 的硬件要求比xp更高

回覆 引用 TOP

應該會更慢。除非你用console

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viewfact 於 2019-10-18 05:17 PM 發表
用XFCE、LXDE甚至純命令行嘅話有可能,如果用新版本嘅GNOME/KDE之類應該會比XP更慢。
唔洗問, 下載個 Ubuntu live cd / usb iso  , 用 cd or usb boot,  即可試用。用幾個小時就知啦。記住選  Try , not install.

回覆 引用 TOP

You can try Knoppix 6.0 CD/USB, which is old version.
install to your RAM, no need to HD.

回覆 引用 TOP

唔一定,XP 用既資源而經好少, 除用更輕盈的LINUX

回覆 引用 TOP

好慢,家陣新出版本的linux distro同desktop environment好食資源,ram / cpu都係咁

XP係18年前出,肯定細食好多

其實都係upgrade電腦硬件罷啦。甚至完全放棄電腦,轉用android手機

回覆 引用 TOP

親測,Acer Travelmate 2420裝CentOS v6.0﹐文書上網冇問題,大project 會慢少少。

回覆 引用 TOP

會快左。 我在2部old PC 改行LINUX MINT就係快左和穩定左。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]