• 瀏覽: 2,876
  • 回覆: 20
GTX1080玩 3A大作可以上到4K60幀高特效?

熱賣及精選
引用:
原帖由 wap9999 於 2019-10-13 03:17 PM 發表

GTX1080玩 3A大作可以上到4K60幀高特效?
幾年前既就可以

回覆 引用 TOP

我考慮緊3900x+gtx1080(本身用緊)等下年先換display card /3700x +1660?

引用:
原帖由 wap9999 於 2019-10-14 12:28 PM 發表

我考慮緊3900x+gtx1080(本身用緊)等下年先換display card /3700x +1660?
1660 比 1080 更慢

1080 起碼要升 2070S 先叫升級, 但都只係快兩成左右

要新既3A大作 4K high 60FPS 以上, 2080Ti 就差唔多了. 但都唔係隻隻會過 60fps

或者, 點解你會覺得 GTX1080 好慢....
等明年 AMD/nvidia 出新卡啦. 呢一代升黎無意思
7nm 大戰, 到時分分鐘五千蚊買到宜家 2080Ti 既效能

2080Ti 玩新既 3A 大作 4K high 都係要搭個 Gsync mon
無gsync 開 vsync 經常都keep 唔到 60fps, 跌返落 30fps
當然總好過 1080 開 vsync 基本只能 30fps, 但無4k gsync mon 配合用盡所有效能, 九千蚊買張 2080Ti 真係唔抵
再下代頂級應該可以穩定 4K 60fps 以上
(不過到時就變左 60fps 用唔盡張卡, 都係有個 gsync mon 好)

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-14 12:54 PM 發表

1660 比 1080 更慢

1080 起碼要升 2070S 先叫升級, 但都只係快兩成左右

要新既3A大作 4K high 60FPS 以上, 2080Ti 就差唔多了. 但都唔係隻隻會過 60fps

或者, 點解你會覺得 GTX1080 好慢....
等明年 AMD/nvidia 出新卡啦. 呢一代升黎無意思
7nm 大戰, 到時分分鐘五千蚊買到宜家 2080Ti 既 ...
其實wIn 10 睇4k HDR(hdr10/Dolby vision).本身用緊LG uk550.3700x+gtx1080夠唔夠?

引用:
原帖由 wap9999 於 2019-10-14 04:48 PM 發表

其實wIn 10 睇4k HDR(hdr10/Dolby vision).本身用緊LG uk550.3700x+gtx1080夠唔夠?
睇片當然夠
GTX1080 應該支援 4k HDR10 硬解
打機你宜家開g sync 用到無問題咪得

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]