2019 Macbook pro 13" 淨係用來FCPX剪片夠唔夠?

用哩部先講4K
仲有4K片就用4K剪咪叫笨柒。

熱賣及精選
引用:
原帖由 edisonick 於 2019-8-17 09:20 PM 發表

小弟未用過Apple任何產品~
平時用開15" Notebook(上年買)~
想買部MBP用來剪片~間中執下相~唔打機~
諗緊買13"定15"~但15"又好似好貴...

"如果買13"想買哩個配置"
1.4GHz 4 核心處理器採用 Turbo Boost 技術加速運行至 3.9GHz
256GB 儲存空間 觸控欄及 Touch ID"

Ram得8Gb~無獨顯~請問夠唔夠用 ...
用Rush喇
用部iPad咪剪得

回覆 引用 TOP

勁呀ching  想學吓嘢,你部 iMac pro 咩spec?
跟機Radeon pro Vega顯卡同你買eGPU Radeon pro, 有咩大分別呢?
可唔可以分享吓d 6k片,多謝分享先!

引用:
原帖由 康業信貸 於 2019-9-4 11:43 PM 發表

用哩部先講4K
仲有4K片就用4K剪咪叫笨柒。
我見減價諗住拍吓片玩吓剪片, 重諗緊買osmo pocket / action好, 但pocket就唔防水, action防水, 起碼上山下海方便d, 又輕便!

請問ching有咩好建議?

樓主, 此影片用2009 Mac mini 都做到4K video editing.

6:10開始有教學如何設定Final Cut Pro X

https://youtu.be/ovaJmziQrNY

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6674 於 2019-8-27 09:17 AM 發表

院校低配 13" 炆水少少。但不失為理智初始投資

玩得開心,日後加配 pc/mac 適用的 eGPU & USB-C m.2 盒子,叫兩飛。

借圖 !

佢隻usb 咁型既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fte122 於 2019-9-6 10:35 AM 發表

我見減價諗住拍吓片玩吓剪片, 重諗緊買osmo pocket / action好, 但pocket就唔防水, action防水, 起碼上山下海方便d, 又輕便!

Pocket 有防水殼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fte122 於 2019-9-6 10:35 AM 發表

買Action不如用Go Pro 7

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Yacht-Master 於 2019-9-5 08:59 PM 發表

勁呀ching  想學吓嘢,你部 iMac pro 咩spec?
跟機Radeon pro Vega顯卡同你買eGPU Radeon pro, 有咩大分別呢?
可唔可以分享吓d 6k片,多謝分享先!
我專業後期工作。

引用:
原帖由 康業信貸 於 2019-9-12 09:58 PM 發表

我專業後期工作。
我都係業餘玩吓!
ching, 可否分部imac pro咩spec? 本身display card同你買左既eGPU分別呢?

回覆 引用 TOP

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。