Mesh wifi一問

引用:
原帖由 heiblam 於 2019-8-15 02:38 PM 發表

請問隻rbk20有什麼問題?
因為其實本身個router,pc同樣都係大約mbs數,係3號房wifi可以keep住連5g,有200mb,但轉左orbi之後,由於2.4/5G係自動轉換,手機唔知點解長期keep住2.4。如果係咁,我諗我只要將原來放廳既router放入1號房,就可以解決到問題,未必需要用到orbi。

熱賣及精選
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2019-8-15 03:33 PM 發表

試將2.4 關閉, 只用5g.
orbi好似無得熄2.4,唔知我有冇睇錯,我搵極都搵唔到

引用:
原帖由 s0711211 於 2019-8-15 03:53 PM 發表

orbi好似無得熄2.4,唔知我有冇睇錯,我搵極都搵唔到
Orbi冇分独立2.4同5G频道,band steering 技术因应环境自动switch

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0711211 於 2019-8-15 03:50 PM 發表

因為其實本身個router,pc同樣都係大約mbs數,係3號房wifi可以keep住連5g,有200mb,但轉左orbi之後,由於2.4/5G係自動轉換,手機唔知點解長期keep住2.4。如果係咁,我諗我只要將原來放廳既router放入1號房,就可以解決到問題,未必需要用到orbi。 ...
Mesh wifi讲求稳定,覆盖全面,并不是高速。佢5g理想最高速都只系867mbps,市面上好多路由都快过佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s0711211 於 2019-8-15 11:55 AM 發表

岩岩琴日買左Orbi rbk20,主機放係廳既黑色位,子機放左係1號房綠點位,發覺房內wifi只係收到250-350Mbs,房內pc由黑點主機直拉lan線係有800Mbs,然後pc係3號房藍點位收子機5g訊號有200Mbs,但手機係3號房同1位置只收主機2.4G。

有幾個問題:
1. 1號房子機只收250-350Mbs,係咪正常?
2. 如果將子機放去紅點位,我諗收主機訊號應該 ...
1. 主機或router 移近厠所門口, 對準2,3房入口,
2. 如使用router(於黑點), 將主機裝於紅點位置, 子機安於2號房.

測試1 主機或router 移近厠所門口, 將主機裝於紅點位置, 兩個wifi能看到對方, 測試最佳速度. 如果主機連router, 最好以5g 連綫, 測試設備連紅點orbi 最佳速度, 再試子機最佳速度.

測試2  將主機裝於藍點位置, 測試最佳速度.

既然巳入手mesh , 先測試最佳設定是否可接受, 買高階產品未必有高效.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。