註冊 登入

mac mini 成日出彩球,請教大家

mac mini 成日出彩球,請教大家 E-mail 此主題給朋友

做乜都好慢,個個動作都會出彩球然後等佢轉。
如果我將 ram 加到 8GB, 再將 harddisk 換上 SSD,係咪應該會順好多快好多呢?thanks for any advice.

熱賣及精選
另外我唔記得左,如果加 ram, 係咪買番 1600 MHz 就岩用呢?仲有乜野要注意呢?

今時今日仲4GB Ram + hdd .....
我都係2012 mini, 不過己換ssd 同加到16GB Ram
唔係剪片都仲幾順

Ram 買K牌低電壓(1.35V) 穩陣啲,換埋ssd 更好
只換一樣就換SSD, 性價比高啲, 1tb都只係幾百蚊
(換SSD 要有T螺絲批同小小技術,YouTube 大把示範)

引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-6 12:24 PM 發表

做乜都好慢,個個動作都會出彩球然後等佢轉。
如果我將 ram 加到 8GB, 再將 harddisk 換上 SSD,係咪應該會順好多快好多呢?thanks for any advice.9882469

師兄,我換左SSD同加到16GB RAM 都覺得慢

之前用Sierra覺得好順,up到Mojave 就覺得lag.....

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-7-6 10:34 PM 發表

今時今日仲4GB Ram + hdd .....
我都係2012 mini, 不過己換ssd 同加到16GB Ram
唔係剪片都仲幾順

Ram 買K牌低電壓(1.35V) 穩陣啲,換埋ssd 更好
只換一樣就換SSD, 性價比高啲, 1tb都只係幾百蚊
(換SSD 要有T螺絲批同小小技術,YouTube 大把示範) ...
請問買ram, 係咪只要付合 1600MHz DDR3 就用得到?

引用:
原帖由 ryan822 於 2019-7-8 08:53 PM 發表

師兄,我換左SSD同加到16GB RAM 都覺得慢

之前用Sierra覺得好順,up到Mojave 就覺得lag.....
慘啦,而加部機已經 upgrade 到 Mojave, 好似落唔翻去 Sierra. 係咪呢?

引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-8 10:16 PM 發表

請問買ram, 係咪只要付合 1600MHz DDR3 就用得到?
如果係K牌就應該冇問題
其他牌子最好買 mac 專用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-8 10:18 PM 發表

慘啦,而加部機已經 upgrade 到 Mojave, 好似落唔翻去 Sierra. 係咪呢?
你用i7 會好少少

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-8 10:18 PM 發表

好似可以
你google 一下

回覆 引用 TOP

引用:

Mojave已經係最終版本,以後都唔得升級了

回覆 引用 TOP

mac mini 今年會唔會有更新

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-6 12:29 發表

另外我唔記得左,如果加 ram, 係咪買番 1600 MHz 就岩用呢?仲有乜野要注意呢?
一上就去16G 啦,加幾百轉個samsung 256G ssd 已經比你用開快好多. (我都是用緊2012,加了兩個500 SSD 行RAID 0 16G RAM Mojave), 買了個TB3 (加轉接頭TB2) 外置 gigabyte RX580 eGPU. 執相同剪片已經好快.唔壞暫時都唔會上新機.

回覆 引用 TOP

im
引用:
原帖由 phinarto 於 2019-7-8 22:18 發表

你可以,試吓boot 機時按 CMD+R , 入去 disk utility format 番個drive 去HFS+,
Serria有沒有先Download做boot機手指?,不過先用手指boot機(Sierra好似已經沒有download, 得High Serria)

引用:
原帖由 slauhk 於 2019-7-12 10:57 AM 發表

im
你可以,試吓boot 機時按 CMD+R , 入去 disk utility format 番個drive 去HFS+,
Serria有沒有先Download做boot機手指?,不過先用手指boot機(Sierra好似已經沒有download, 得High Serria) ...
感覺high sierra 同mojave 差不多.......

引用:
原帖由 ryan822 於 2019-7-12 21:29 發表

感覺high sierra 同mojave 差不多.......
入到OS分別不大,mini 分別boot機時HR 快過mojave 好多.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。