註冊 登入

求助:Linksys路由器配和記寬頻 變龜速及斷線,請高手教路!謝謝

求助:Linksys路由器配和記寬頻 變龜速及斷線,請高手教路!謝謝 E-mail 此主題給朋友

請問新買回來的路由器要接駁 和記寬頻,
是否有特別位置需要改動設定呢?
我的寛頻速度是100mbps的。

大約十日前,我發覺家中wifi上網有繼線龜速問題,經router 用lan線駁電腦
下載衹得2至3mbps,有時5mbps,有時又得廿多mbps,
上載好啲,約廿多mbps 至 六十多mbps,
多次reset modem 及 Linksys EA8500 路由器也不能解決,之後便找和記寬頻師傅上門檢查。師傅話是路由器的問題,因為他試過衹用和記modem,速度便正常,約有九十mbps,他提議我跟router代理跟進。
我按照他意思找Linksys,因在保養期內,代理說可以換一個新的,但他説EA8500已停產,便換了EA9300紿我。
當換上EA9300後,發覺並沒有網絡數據可用,問網絡商cs後,知道原來要 set DHCP,之後便有數據可用了。
但是上網質素跟之前用舊Router情況一樣,甚至連接了近距離的智能電視機,
也不能從電視上的 YouTube app播放影片。

**家居內一直衹有以下電器會有機會用wifi:
恆常接駁電器:電視x1,小米攝影機x2,風扇x2,空氣清新機x1,吸塵機器人x1,Google Home x2,Philip's Hue。

請問各位高手,是否還有其他設定要調教呢?謝謝

回覆 引用 TOP

精選樓盤
插lan綫都得20幾MB, 先試換插不同嘅router lan port, 完全冇改善嘅話就插過條lan 綫. 到最後都係唔得, 拎部router 去朋有屋企試.
一係就有部wifi 長期download 嘢 或枱機中咗adware毒, 用咗D頻寛

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2019-6-6 08:27 AM 發表

插lan綫都得20幾MB, 先試換插不同嘅router lan port, 完全冇改善嘅話就插過條lan 綫. 到最後都係唔得, 拎部router 去朋有屋企試.
一係就有部wifi 長期download 嘢 或枱機中咗adware毒, 用咗D頻寛 ...
謝謝,我嘗試下。但我沒有長期download野的

回覆 引用 TOP

我也换ea8500, 本身500m plan, check speed,经常奕100m(lan 線),要reboot router才出500m,2.4g(wifi)經常無訊号,5g正常,又係要reboot router 才回復,直插bb500 光纖盒,正常500m, 电腦LAN card顯示1G,是否router質素真係禁差?最慘唔係死晒,约兩日發生一次,如攞上代理check,即同我reboot router一樣可有幾粒鐘正常,相信此病好難在代理check出黎。

引用:
原帖由 cheungmeimei 於 2019-6-6 12:48 PM 發表

我也换ea8500, 本身500m plan, check speed,经常奕100m(lan 線),要reboot router才出500m,2.4g(wifi)經常無訊号,5g正常,又係要reboot router 才回復,直插bb500 光纖盒,正常500m, 电腦LAN card顯示1G,是否router質素真係禁差?最慘唔係死晒,约兩日發生一次,如攞上代理check,即同我reboot  ...
謝謝意見,
我係電腦弱能人仕,和記及linksys都覺得不是他們的問題,我現在十分無助

回覆 引用 TOP

"电腦LAN card顯示1G"係正常, 指電腦同router之間嘅速度, 唔係你個isp 速度..

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2019-6-6 05:20 PM 發表

"电腦LAN card顯示1G"係正常, 指電腦同router之間嘅速度, 唔係你個isp 速度..
依個我知,但我試過lan線有問題行唔足8芯或用錯cat5線,lan card会顯示100m, 所以lan card出可行1G,表示lan線接駁無問題姐,可排除多一樣嘢另router行唔足500m,因我reboot完router係可行4佰尾5佰m,但過一排会行80幾90M,不超一佰m(行lan線計)。

引用:
原帖由 cheungmeimei 於 2019-6-7 12:37 AM 發表

依個我知,但我試過lan線有問題行唔足8芯或用錯cat5線,lan card会顯示100m, 所以lan card出可行1G,表示lan線接駁無問題姐,可排除多一樣嘢另router行唔足500m,因我reboot完router係可行4佰尾5佰m,但過一排会行80幾90M,不超一佰m(行lan線計)。 ...
睇似router 散熱不良.

一係router事, 買個新或借個試就知. Tp ac1200 用緊都ok, 但未試過500M, 因為都係100M plan.

或者set 個router 每晚自動reboot一次, 睇吓有冇改善.

唔足500M係正常, 同router 應無關. 500M係bb500個系統限速, 人地計你sent 到500M就停, 但測試程式係計正確收到, 即收到資料會檢查資料是否正確, 有錯就唔計, 所以會少過500M.

以前重係10M年代, 會覺得越來越慢, 去小下客服, 又會快番, 週而復始.

有人話有D公司會自動降速, 到你查時有會快番比你.

回覆 引用 TOP

有機會是有干擾
wifi 轉chanel 試

回覆 引用 TOP

thx a lot

回覆 引用 TOP

我以放棄了ea8500, 用番舊asus ac66u及改每日凌晨自動reboot一次(ea8500找唔到此function),希望有改善。

回覆 引用 TOP

我覺得 Linksys 仲屎過 TP令

回覆 引用 TOP

isp 速度慢

回覆 引用 TOP

最後敗左对新野玩

用bb500 plan, 測wifi出4佰尾或5佰一拾幾M,與用lan線駁电腦测速一樣结果(我係站衛星router附近測wifi) 睇多兩日睇吓行lan線会否好似隻廢ea8500由500幾m奕成80幾m, 初部玩左幾粒鐘上網未有跌m情况。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。