註冊 登入

急問,如何連接去NAS sever ?

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-18 01:35 PM 發表

可否將大方向再講清晰點? 去理解sql ?🙈圖一不是我打 我完全不懂sql操作,只是將file paste過去🙈🙇🏻‍♂️兩組MySQL ver. 唔同😨咁怎麼辦 大神🙏🏻 ...
一般SQL database會用export同import做data migration,就咁copy n paste吾work嘅...

吾同MySQL ver,如果用緊個ver新d,migrate去舊ver就未必得,調返轉就有機會得如果新ver食得到前一版本嘅話

講真冇做足功課就搞e d咁麻煩嘅野,good luck!

精選樓盤
引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-3-18 01:57 PM 發表

一般SQL database會用export同import做data migration,就咁copy n paste吾work嘅...

吾同MySQL ver,如果用緊個ver新d,migrate去舊ver就未必得,調返轉就有機會得如果新ver食得到前一版本嘅話 ...
我係用開新file, 再匯入既方法,當我匯入時 我用哂佢地既默認設定🙇🏻‍♂️唔知岩唔岩。咁sql ver. 我點樣搵番佢用緊既ver. ?🙏🏻

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-18 01:35 PM 發表

可否將大方向再講清晰點? 去理解sql ?🙈圖一不是我打 我完全不懂sql操作,只是將file paste過去🙈🙇🏻‍♂️兩組MySQL ver. 唔同😨咁怎麼辦 大神🙏🏻 ...
大方向我有一定程度已重複寫, 你一句「可否再講」再畀功課我做, 真係四兩撥千斤極致, 你係出糧畀我既老細, 我都唔會開心啦, 來多幾次我會考慮轉工, 除非人工多到..... 我不如做可受氣的球僮好過.

唔同version點辦? 你知知地的....
  • 查準邊個打邊個.
  • NORMALY, 決定UPGRADE一個 OR DOWNGRADE另一個.
  • 但你CASE不能辦到, POS人地既、用開、又PHASING OUT, 唔會搞.
  • 新QNAP, 估計是新VERSION, 要DOWNGRADE人地賣得出街既新產品?? YOU BET IT, 機會細.
  • 另一條路, 又係TECHNICIAN出馬, 查案, 查到唔COMPATIBLE地方, 改CODE, 醫生角色.... 後起新秀, 您來!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-18 02:00 PM 發表

..... 咁sql ver. 我點樣搵番佢用緊既ver. ?🙏🏻
  • 至於查version, 如果係一般電腦用家, 自然有一般方法, 例如PULL MENU選 "ABOUT".
  • 如果係MYSQL TECHNICIAN, 直情係第一課,

SELECT VERSION();
E.G. 我剛打, 其中一個是 : 5.0.21-community-nt, 另一個是 5.0.22-log

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-18 11:37 AM 發表

承蒙各位大神照顧,小弟完成了odbc setting, 但當我匯入pos sql文件時, 就出現以上錯誤,SQL查詢主要話成堆會員資訊錯咁,上網睇過,係咪有咩打錯? 請賜教🙏🏻9448846

呢個清楚點既ver. ...
你部機5係用緊"原裝mysql", 個mariadb版本顯示係phpmyadmin主頁右邊panel
去問下POS公司匯出邊隻版啱用, 或者匯多幾份不同版出嚟試下
or google for help, e.g.

https://www.hostinger.com/how-to ... -in-your-sql-syntax

• 問POS佢地係咩version還可以, either記得, pull "about", select version()
  • 問佢地出邊隻版啱用, 即係叫佢地查案玩QNAP, 祝樓主好運.
  • 匯多幾份不同版本, 竟然有咁既OPTIONS?

引用:
原帖由 路寅甲 於 2019-3-18 04:43 PM 發表

你部機5係用緊"原裝mysql", 個mariadb版本顯示係phpmyadmin主頁右邊panel
去問下POS公司匯出邊隻版啱用, 或者匯多幾份不同版出嚟試下
or google for help, e.g.

https://www.hostinger.com/how-to/1064-you-have-an-error-in-your-sql-syntax ...
試哂myphpadmin既相容模式,但無個得,會唔會關檔案編碼先?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-3-18 05:35 PM 發表

問POS佢地係咩version還可以, either記得, pull "about", select version() 問佢地出邊隻版啱用, 即係叫佢地查案玩QNAP, 祝樓主好運. 匯多幾份不同版本, 竟然有咁既OPTIONS? ...
我係SQL打select version(),但最後出番係phpmyadmin用緊既ver.

我見結構寫係big5_chinese_ci, 咁我轉番做呢個編碼與排序但都係有同樣問題出現🙏🏻佢檔案編碼係咪較番Big5, phpmyadmin預設係Utf-8, 而相容摸式係咪要轉番?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-19 11:52 AM 發表

我係SQL打select version(),但最後出番係phpmyadmin用緊既ver.
一本通書睇到老,
我叫你「你問佢咩名」, 你傳話梗係要更改你你我我, 你搬字過紙.

都話呢個只係「興趣」「細節」, 你知VERSION都無用, 除非你全職MYSQL, 幾十個客.
否則, VERSION 1 vs VERSION 7, 知道唔同無用.
OR  VERSION 5.01.103-lic vs VERSION 5.01.114, 吓~ 有乜唔同, 唔知喎, 亦多數唔關事.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-19 11:13 AM 發表

試哂myphpadmin既相容模式,但無個得,會唔會關檔案編碼先?
據mariadb資料庫, 可匯出相容模式包括mysql40, (option表中 --compatible=name ), 所以應該可匯入源件為mysql40模式嘅file,
https://mariadb.com/kb/en/library/mysqldump/

所以了解下POS公司可否匯出MySql40相容模式, 用嚟試下得5得
睇返一樓張圖有default/mysql5/mysql4選擇, 估計係有關從POS匯出嘅sql模式, 見你揀咗sql5, 可試下個mysql4版

附件

2019-3-19 01:04 PM

引用:
原帖由 路寅甲 於 2019-3-19 01:04 PM 發表

據mariadb資料庫, 可匯出相容模式包括mysql40, (option表中 --compatible=name ), 所以應該可匯入源件為mysql40模式嘅file,
https://mariadb.com/kb/en/library/mysqldump/

所以了解下POS公司可否匯出MySql40相容模式, 用嚟試下得5得
睇返一樓張圖有default/mysql5/m ...
但當我一匯出mysql4時 容量會變做0 🙈

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-19 02:55 PM 發表

但當我一匯出mysql4時 容量會變做0 🙈
冇就冇得試喇

睇返上邊張圖, 行到幾十萬position, 只有一個error, 好似未必一定係syntax錯, 因為phpmyadmin有最大限度import file, 如果個.sql好大, 就要用指令做import, 你個文件有幾大?

btw, 每次import前要清空嗰個數據庫

引用:
原帖由 路寅甲 於 2019-3-19 07:21 PM 發表

冇就冇得試喇

睇返上邊張圖, 行到幾十萬position, 只有一個error, 好似未必一定係syntax錯, 因為phpmyadmin有最大限度import file, 如果個.sql好大, 就要用指令做import, 你個文件有幾大?

btw, 每次import前要清空嗰個數據庫 ...
個文件得七百幾KB 😭算小吧?

引用:
原帖由 upgreat123 於 2019-3-19 07:25 PM 發表

個文件得七百幾KB 😭算小吧?
咁用phpmyadmin冇問題

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。