註冊 登入

[系統問題] 請問desktop檔案會否有backup? 因為我唔小心del左file又清左回收箱

引用:
原帖由 colour888 於 2018-8-15 10:35 AM 發表

我見D比C容量大差唔多10倍, 但平時文件全部寫入C drive, 請問如何使用埋D drive?
有read/write access就read/write到野架啦,你想點用米點用咯!

引用:
原帖由 colour888 於 2018-8-15 10:33 AM 發表

唔好意思因為好少了解呢方面
唔緊要。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-8-15 01:32 PM 發表

有read/write access就read/write到野架啦,你想點用米點用咯!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 colour888 於 2018-8-15 10:35 AM 發表

我見D比C容量大差唔多10倍, 但平時文件全部寫入C drive, 請問如何使用埋D drive?
1. "平時文件全部寫入C drive" 並不正確。安裝程式時, 一定會問你裝去邊, 雖然default 會去 "C:\Program Files" 但你可以改的。另外, 自己做既例如文件, 音樂, 影片等, 都係自由俾你save 去任何位置, 只係大多數人睇都唔睇就去default, 咁就真係會所有野去哂 C Drive。

2. C drive大過D drive 好多, 有幾個可能: a) C drive 同 D drive 都係同一隻physical 硬碟, 只係買機果時唔知點解會幫你間一個細既 C drive  b) C drive 同 D drive 係兩隻不同的硬碟; 而大多數情況下 C Drive 容量細係因為佢係 SSD 而唔係硬碟。 SSD 比硬碟快但價錢較貴, 所以大多只用作開機系統碟用, 容易普遍都細D

你要檢查番部機兩個硬碟係 a) 定 b) 的情況。檢查方法可以去控制台>磁碟管理, 睇番幅硬碟分佈圖, 如果 C: 同 D: 都係相同長方形內, 咁就即係 a) 情況。 如果C: 同 D: 分別係兩個分開的長方型, 咁就係D:

**網上借圖一用, 留意 C: 同 D: 係分開係兩個 disk 長方型, 所以佢係 b) 情況。

如果係a) 情況即 C: 同 D: 都係於同一隻碟內, 可以用軟件將D: 用唔哂的空間"轉移" 去 C:。個人建議用三方軟件例如 Minitools Partition Wizard; Easeus Partition Master 等做。 但如果用Windows 內置的磁碟管理都有機會得但我不太肯定。俾條片你參考下.

https://www.youtube.com/watch?v=NQhO2XEbJmg

如果係b) 情況即 C: 同 D: 分屬不同的physical disk, 咁你只有調節自己習慣, 將你既文件盡量save 去 D:。如果你係習慣用Windows 內置既 desktop, documents, movie 等儲存位置既, 另一個方法就係*夾硬*將依D 儲存路徑由C: 改去 D:, 咁你就可以保留你既儲野習慣但實際更改了存檔由 C: 變去 D:。方法如下:

https://www.pcsetting.com/windows/3

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2018-8-16 09:50 AM 發表

1. "平時文件全部寫入C drive" 並不正確。安裝程式時, 一定會問你裝去邊, 雖然default 會去 "C:\Program Files" 但你可以改的。另外, 自己做既例如文件, 音樂, 影片等, 都係自由俾你save 去任何位置, 只係大多數人睇都唔睇就去default, 咁就真係會所有野去哂 C Drive。

2. C drive大過D drive 好多, 有幾個可能 ...
Thanks 朱投炳

回覆 引用 TOP

如果是SSD就真係無乜可能救到

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-8-18 03:22 PM 發表

如果是SSD就真係無乜可能救到
check過係SSD, 但點解救唔到?
(我唔使搵返個文件啦, 搵左同事SD返比我, 唔該各位)

引用:
原帖由 colour888 於 2018/8/20 11:26 發表

check過係SSD, 但點解救唔到?
(我唔使搵返個文件啦, 搵左同事SD返比我, 唔該各位)
SSD技術是不同HDD。

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-8-20 01:02 PM 發表

SSD技術是不同HDD。
即係DOWNLOAD UN-DEL 軟件都唔得?

回覆 引用 TOP

唔得, 本身不是有碟。 是chips
另外。 支援TRIM的SSD 是非常非常困難去recover data.(難過中六合彩)

引用:
原帖由 esprithk 於 2018-8-21 11:32 AM 發表

唔得, 本身不是有碟。 是chips
另外。 支援TRIM的SSD 是非常非常困難去recover data.(難過中六合彩)
咁中六合彩算啦, 哈哈

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。