註冊 登入

[系統問題] 2部電腦連通問題(長文)

引用:
原帖由 kinglauhk 於 2018-7-12 05:47 AM 發表

搵過第二間IT公司.
首先你地係按次唔係按月費請IT Support, 所以間IT公司有機會整D唔整D, 等你地Call多幾次.
第二, 可能IT公司已經講左你公司既潛在問題, 不過可能你地唔明/覺得唔重要, 所以唔俾錢Fix.
一間好既IT公司會為你地檢查不同設備, 用人話講解你們既問題及有機會出現的問題,等你地去判斷做唔做.
基本上一間公司停半日損失既錢, 最少都夠請一個IT Su ...
1) 一次幾百至一千O既 IT 公司唔會好; 好O既都用 CONTRACT 進行;
2) 好O既 IT 公司唔會允許做 PC TO PC SHARING. 呢 D 細矮野無人咁做, USER 郁一郁就死
3) user education 只係有 D D 用, 但唔會係你一次俾幾百至一千會有呢種 SERVICE... 而且多數最後 END USER 都會抱住 IT 野唔關我事O既心態嚟 LEARN.

信我, 乜 CLOUD 野都用 CLOUD 係而家細公司最好O既方案~

全公司得兩部機的話, 的確用 Cloud share 應該係最簡單少煩惱

當然要考慮私隱度的要求(我公司因多copyright野所以嚴拒使用外部雲), 而且都一樣要有做備份的安排

熱門搜尋: 膠原蛋白 護髮 染髮 防脫髮 永久脫毛 甩頭髮
小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 ibm1 於 2018-7-12 09:16 AM 發表

1) 一次幾百至一千O既 IT 公司唔會好; 好O既都用 CONTRACT 進行;
2) 好O既 IT 公司唔會允許做 PC TO PC SHARING. 呢 D 細矮野無人咁做, USER 郁一郁就死
3) user education 只係有 D D 用, 但唔會係你一次俾幾百至一千會有呢種 SERVICE... 而且多數最後 END USER 都會抱住 IT ...
cloud多吾多細公司用就真係吾知,但Office365多人用左,cloud都會多人用卦(當然用Mac果班已經習慣用啦)

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-7-12 10:05 AM 發表

cloud多吾多細公司用就真係吾知,但Office365多人用左,cloud都會多人用卦(當然用Mac果班已經習慣用啦)
多唔多我都唔知,
但佢O既好處係 ADMIN 唔駛理 CLIENT PC,
因為 CLIENT 只要有個 APP 行就得,
只要管好個 CLOUD 就可以...
而 END USER 電腦有乜事, 買部新機裝返個 APP 即可,
好多老闆唔鐘意俾錢整機,
但買新機就突然大把錢...  

另外 CLOUD STORAGE 有 BACKUP,
一般 ADVANCED USER 只要肯俾錢,
都可以救返自己 DATA...
USER LEVEL O既 BACKUP 永遠唔可信...
MANUAL 實唔記得做;
AUTO 死左無人知...

引用:
原帖由 朱投炳 於 2018-7-12 09:52 AM 發表

全公司得兩部機的話, 的確用 Cloud share 應該係最簡單少煩惱

當然要考慮私隱度的要求(我公司因多copyright野所以嚴拒使用外部雲), 而且都一樣要有做備份的安排 ...
公司細到連幾百至一千搵個 IT 人都慳,
PUBLIC CLOUD O既私隱度就夠晒佢用...
一千幾百人工O既 IT人一樣可以抄晒你 D DATA 走;
我寧願信 CLOUD COMPANY 好過信嗰條友...

引用:
原帖由 ibm1 於 2018-7-12 10:14 AM 發表

多唔多我都唔知,
但佢O既好處係 ADMIN 唔駛理 CLIENT PC,
因為 CLIENT 只要有個 APP 行就得,
只要管好個 CLOUD 就可以...
而 END USER 電腦有乜事, 買部新機裝返個 APP 即可,
好多老闆唔鐘意俾錢整機,
但買新機就突然大把錢...  

另外 CLOUD STORAGE 有 BACKUP,
一般 ADVANC ...
腦細突然大把錢都要部電腦真係冇得救至會咁

細公司就吾會有admin,識嘅就自己搞,但cloud backup未必會/識做

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-7-12 10:23 AM 發表

腦細突然大把錢都要部電腦真係冇得救至會咁

細公司就吾會有admin,識嘅就自己搞,但cloud backup未必會/識做
1) 一般廠機連 1-3年 ONSITE 保已足夠一般 USER
2) CLOUD DATA O既 BACKUP 其實 CLOUD 公司會 KEEP 住做,
萬一你真係自己無 BACKUP 唔見左 DATA,
俾錢佢地都有機會救得返...
其實我懷疑 CLOUD STORAGE 根本唔會真正 DELETE 野...
要撈O既 9 成9 撈得到...
錢可以解決問題...
亦係最好O既 USER EDUCATION...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ibm1 於 2018-7-12 10:19 AM 發表

公司細到連幾百至一千搵個 IT 人都慳,
PUBLIC CLOUD O既私隱度就夠晒佢用...
一千幾百人工O既 IT人一樣可以抄晒你 D DATA 走;
我寧願信 CLOUD COMPANY 好過信嗰條友... ...
對唔住, 我地就係唔信 public cloud。或者咁講, 信既程度同你不同。自己文件等無大問題, 但有關一D 同copyright 有關既野, 更甚既唔係自己既copyright 而係人地既 copyright, 就始終覺得放出街外唔太好。有乜依郁俾人告甩褲都似。家下自己有resource 管理既, 不如自己攪。同樓主既無 resource 或 knowledge 理不太相同。

你講緊既係company internal security and integrity, 咁不論你有無IT人, 用cloud 定自己host share, 都一樣要做既野。 內部保安即係阿媽係女人既道理, 同上唔上cloud 的選擇無關

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2018-7-12 11:33 AM 發表

對唔住, 我地就係唔信 public cloud。或者咁講, 信既程度同你不同。自己文件等無大問題, 但有關一D 同copyright 有關既野, 更甚既唔係自己既copyright 而係人地既 copyright, 就始終覺得放出街外唔太好。有乜依郁俾人告甩褲都似。家下自己有resource 管理既, 不如自己攪。同樓主既無 resource 或 knowledge 理不太相同。

...
如果你間真係 "細公司",
唔願花錢喺 IT,
同時需要嚴管公司產權資料,
我諗你個 CASE 係比較 SPECIFIC...
而我只係 GENERALLY 咁話,  
CLOUD SERVICES 滿足絕大部份細公司...

而如果真係要嚴管公司產權不被外泄,
需要O既 IT maintenance 又何止一兩舊 NAS 可以解決,
依我經驗, 公司總有員工為方便,
將 COPYRIGHT O既野放入 USB/PUBLICE CLOUD/EMAIL等等...
你唔係 CLIENT LEVEL 做野一樣唔會保障到你所講O既嚴重後果...
禁 USB DEVICE/ FILE AUDIT/PERMISSION / PROXY SERVER 等等設備都唔少得...
或者, 你公司本來就已經有一個 IT 人去搞掂呢堆野...
只係, 可能只係 TITLE 唔叫 IT 人啫...
如果將呢個所謂O既 "IT 人" 應得O既 SALARY 分拆開,
一年幾萬唔少得...

回覆 引用 TOP

今日終於找番個it上黎整啦!謝謝各位咁熱心幫助,你們講既太複雜所以完全唔明😂
細公司其實咩都要自己學自己負責任,所以我覺得係學到野,謝謝大家🤗

It話只係兩部電腦更新完傻左搞到連唔到線,他已經教左我下次如果咁既情況應該點做
呢個it係老細相熟既朋友來所以有咩都會找他上來整,資料應該唔會外涉。
你們個個都好勁!it個位真係超重要😭

也可以試試停止分享, 然後重新分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OAOleemi 於 2018-7-12 12:41 PM 發表

今日終於找番個it上黎整啦!謝謝各位咁熱心幫助,你們講既太複雜所以完全唔明😂
細公司其實咩都要自己學自己負責任,所以我覺得係學到野,謝謝大家🤗

It話只係兩部電腦更新完傻左搞到連唔到線,他已經教左我下次如果咁既情況應該點做
呢個it係老細相熟既朋友來所以有咩都會找他上來整,資料應該唔會外涉。
你們個個都好勁!it個位真係超重要😭 ...
其實用win10就預咗有咁嘅結果, update完出事係好常見, 你公司咁快用Win10都好勇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 OAOleemi 於 2018-7-12 12:41 PM 發表

你們個個都好勁!it個位真係超重要😭 ...
其實唔系window更新完傻左咁簡單 因為你個it用左以前的古老方法連線兩部機 下次window更新會再出問題 所以點解佢次次都要上來整 因為佢真系無料到

BuzzerBeater: 無涯 -> The Y Club
Season 19: IV.19 -> IV.19 -> IV.19 -> III.11 -> III.11 -> II.4 -> II.4 -> III.1 -> III.1
討論區
Utopia (27) IV.10

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。