註冊 登入

Dual router

Dual router E-mail 此主題給朋友

如果申請左網上行2條1000Mb, 跟住買個dual wan 嘅router, 好似RT-AC87U, 係咪就等於有2000Mb速度?

引用:
原帖由 b63368208 於 2018-7-10 01:42 AM 發表

如果申請左網上行2條1000Mb, 跟住買個dual wan 嘅router, 好似RT-AC87U, 係咪就等於有2000Mb速度?
我嘅意思係可唔可以2部裝置同時用1000mb?

引用:
原帖由 b63368208 於 2018-7-10 02:40 AM 發表

理論係, 重有一個前提係對方比到1000mb你.
別外, 通常你簽嘅share mode, 即係1000mb唔係你一個人用, 係數個人, 數十人, 或數佰人同時用.

通常用DUAL WAN 係因為有 load balancing, 當一條綫full load 時自動由另一條 download. dual wan 有一重要功能係一條死咗重有一條用, 如果有download/upload 唔停得, 就會用dual wan, 所以通常唔會兩條用一個ISP.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 b63368208 於 2018-7-10 01:42 AM 發表

理想中係得;
可惜實際係唔得。
因為同一區、同一間isp,都係爭奪同一條大水喉。
如果isp黑心,真頭將你的二條線當係一線,當然收二分錢。
所以,較妥當的做法,就向兩間不同的isp......

回覆 引用 TOP

引用:

無論你想快,或想穩定。你兩條線用同一間公司係多Q餘,係傻瓜。
由你屋至大廈集線箱,之後出街外,基本上所有大廈單位係SHARE個BANDWIDTH,而一定係唔足數。亦即係話,你兩條線本身處於會互搶之安排。
另外,若大廈當時LOADING高時,你兩條線也同時受壓,所以咁安排要快係意義不大。
另外係,若ISP線路有問題,兩條線都出問題。
所以,如果你要兩條線,要用兩間ISP。
DUAL WAN ROUTER理論上可以做LOAD BALANCING,可以快一點,但十分受限於你做乜東東。若幾部電腦各自下載,理論上做得到快。又例如一部機作多點傳輸,例如BT等,開幾十個連線,去不同點,可能十分好,但若你只係向同一站下載,你同一下載工作不會分成兩個JOB由不同IP發出,網站會視為兩個連線。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 b63368208 於 2018-7-10 02:40 AM 發表

Draytek可以.
Wan1 to 192.168.0.100~192.168.0.150
Wan2 to 192.168.0.151~192.168.0.200
只要Set好IP就可以.
另要問Support邊個型號可以食到Full Load 2G bandwidth.
用到同規格支援到有時係兩樣野.

引用:
原帖由 kinglauhk 於 2018-7-12 06:28 AM 發表

Draytek可以.
Wan1 to 192.168.0.100~192.168.0.150
Wan2 to 192.168.0.151~192.168.0.200
只要Set好IP就可以.
另要問Support邊個型號可以食到Full Load 2G bandwidth.
用到同規格支援到有時係兩樣野. ...
樓主考慮得87u,Draytek吾算太貴,可以諗下嘅

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。