註冊 登入

向各高手請教,網速測試問題: 1Gb 只有 778?!

向各高手請教,網速測試問題: 1Gb 只有 778?! E-mail 此主題給朋友

今日下午網上行師父上黎屋企拉線光纖入屋1000Mb,裝好後師父用佢部Notebook測網速結果上下載均有950幾Mb,咁我直插入自己部PC到,speedtest.net測速結果都一樣差唔多,咁我就收貨啦。到今晚我駁番隻wifi router,再用speedtest.net測速,下載只有780Mb左右,上載就有820Mb左右,測咗好多次都係咁,上下載都去唔番9xxMb,請問各位高手C兄這是否正常?是否加咗router就會慢咗?定還是我隻router 有問題?我隻router係Tp-Link Archer C2300。

請多多指教。Thank you very much.

Intel Core i5-7600K @ 5.0GHz
Asus PRIME Z270-A Full ATX MB
Gigabyte GeForce 1050Ti OC 4GB
Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 16GB
WD Black 256GB NVMe PCIe x4 M.2 SSD
HGST Ultrastar 2TB SATA3 HDD
Cooler Master 550W Fully-Modular ATX PSU 80 Plus GOLD
router 唔得

YO !!
引用:
原帖由 fayuenst001 於 2018-4-16 10:03 PM 發表

router 唔得
我都估應該係,咁要換router呀,c 兄 有咩好介紹呀?謝謝!

Gigabyte GeForce 1050Ti OC 4GB
Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 16GB
WD Black 256GB NVMe PCIe x4 M.2 SSD
Cooler Master 550W Fully-Modular ATX PSU 80 Plus GOLD
引用:
原帖由 snc 於 2018-4-16 22:20 發表

我都估應該係,咁要換router呀,c 兄 有咩好介紹呀?謝謝!
我上個月買左呢部 http://computer.discuss.com.hk/v ... 589513#pid478589513

YO !!
引用:
原帖由 fayuenst001 於 2018-4-16 22:27 發表

我上個月買左呢部 http://computer.discuss.com.hk/v ... 589513#pid478589513
不過 ... 其實780 同1000 都只係心理作用居多 只係覺得唔抵咁解 如果可以就無謂制造太多電子垃圾啦

YO !!
引用:
原帖由 fayuenst001 於 2018-4-16 10:27 PM 發表

我上個月買左呢部 http://computer.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27278870&page=2&pid=478589513#pid478589513
原來始終都係要牙石出手先惦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fayuenst001 於 2018-4-16 10:29 PM 發表

不過 ... 其實780 同1000 都只係心理作用居多 只係覺得唔抵咁解 如果可以就無謂制造太多電子垃圾啦
你講得好啱,真係心理作用嘅問題,覺得蝕底咗咁,其實用落分別唔大,人嘅感官分別唔出。

引用:
原帖由 snc 於 2018-4-16 22:41 發表

你講得好啱,真係心理作用嘅問題,覺得蝕底咗咁,其實用落分別唔大,人嘅感官分別唔出。
冇所謂嘅 最緊要自己開心 部舊機轉送畀其他人 就唔會變成垃圾

YO !!
引用:
原帖由 fayuenst001 於 2018-4-16 10:43 PM 發表

冇所謂嘅 最緊要自己開心 部舊機轉送畀其他人 就唔會變成垃圾
睇下邊個friend用緊100Mb plan嘅,又想換router嘅,送畀佢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snc 於 2018-4-16 10:41 PM 發表

你個ISP plan有一T都冇用, 最重要係DL FILE 個SERVER 比到幾多你.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snc 於 2018-4-16 09:41 PM 發表

今日下午網上行師父上黎屋企拉線光纖入屋1000Mb,裝好後師父用佢部Notebook測網速結果上下載均有950幾Mb,咁我直插入自己部PC到,speedtest.net測速結果都一樣差唔多,咁我就收貨啦。到今晚我駁番隻wifi router,再用 ...
我用 TP-LINK C7 (V.4)
DL/UL 全部 over 920M

********666********
~~~~~~魔鬼~~~~~~
引用:
原帖由 json666jx-002 於 2018-4-17 10:56 AM 發表

師兄你就好啦,用隻C7都可以食得晒,我果隻Archer C2300早幾個月前先換,仲以為會勁啲,唉點知而家......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 json666jx-002 於 2018-4-17 10:56 AM 發表

樓主要的是100%。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2018-4-17 02:33 PM 發表

樓主要的是100%。
我唔係要100%,有90%都非常心足嘞。

熱門搜尋: 染髮 激光脫毛 腋毛 增髮 護髮 hair

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。