• 瀏覽: 1,619
  • 回覆: 19
部腦既lan driver係Realtek RTL8618B/8111B 呢排一開game玩一陣佢就會上唔到網
reboot就冇事 有時仲過份 乜都冇做行開一陣又係咁
已經uninstall左個driver再reboot裝返 如果再有咁既情況應該點解決?
亦都試過reset router都換過lan線

熱賣及精選
買張新LAN card 或 USB LAN 代替

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-8-4 01:36 PM 發表

買張新LAN card 或 USB LAN 代替
想問下如果usb lan係咪只需要插落usb port 再將lan線插落usb lan就用得?

引用:
原帖由 ling 於 2020-8-4 05:22 PM 發表

想問下如果usb lan係咪只需要插落usb port 再將lan線插落usb lan就用得?
都要裝driver

引用:
原帖由 ling 於 2020-8-4 01:26 PM 發表

部腦既lan driver係Realtek RTL8618B/8111B 呢排一開game玩一陣佢就會上唔到網
reboot就冇事 有時仲過份 乜都冇做行開一陣又係咁
已經uninstall左個driver再reboot裝返 如果再有咁既情況應該點解決?
亦都試過reset router都換過lan線 ...
買個Wifi adapter廢左張lan佢。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-8-4 05:45 PM 發表

都要裝driver
thanks

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-8-4 05:45 PM 發表

都要裝driver
買新啲嘅wifi adapter用在win10唔使裝driver,我部桌面都用緊。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」
引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-4 05:57 PM 發表

買個Wifi adapter廢左張lan佢。
用usb lan會好D 因為wifi速度有限

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-4 05:58 PM 發表

買新啲嘅wifi adapter用在win10唔使裝driver,我部桌面都用緊。
我仲用緊win7 如果用wifi adapter速度可以去到幾多mb?

引用:
原帖由 ling 於 2020-8-4 06:03 PM 發表

我仲用緊win7 如果用wifi adapter速度可以去到幾多mb?
最高:2.4GHz 400Mbps,5GHz可以去到Mbps,當然要USB 3.0。

回覆 引用 TOP

岩岩又無啦啦上唔到網 reboot返冇ok 同時亦諗起一個問題
點證實係lan driver定係router既問題?
如果係router既問題 就算買usb lan/wifi adapter 唔會解決到

引用:
原帖由 ling 於 2020-8-4 06:49 PM 發表

岩岩又無啦啦上唔到網 reboot返冇ok 同時亦諗起一個問題
點證實係lan driver定係router既問題?
如果係router既問題 就算買usb lan/wifi adapter 唔會解決到
一條 LAN 線好平啫, 買條LAN 線換黎試左先

Win7 基本上一定要裝driver; Win10 都仲有機會可以自動上網搵
關唔關router 事就都要試, 例如試下直駁ISP 而唔經router 睇下會唔會出相同問題

另外如果用得到LAN線上網係應該盡用線上網
WIFI 係好受環境因素及干擾, 連接質素差異可以好大, 應該只係必須既情況下先用, 尤其是枱機不能隨便移動

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-8-5 11:00 AM 發表

一條 LAN 線好平啫, 買條LAN 線換黎試左先

Win7 基本上一定要裝driver; Win10 都仲有機會可以自動上網搵
關唔關router 事就都要試, 例如試下直駁ISP 而唔經router 睇下會唔會出相同問題

另外如果用得到LAN線上網係應該盡用線上網
WIFI 係好受環境因素及干擾, 連接質素差異可以好大, 應該只係必須既情況下先用, 尤其是枱機不能隨便移動 ...
經router出果條lan線已經換左 琴日發現都係不定時會斷上網
特別係一開game就會 wifi都算係必須 因為屋企人會用手機黎睇野 唔用的話佢地數據會好快chur盡

引用:
原帖由 ling 於 2020-8-5 11:27 AM 發表

經router出果條lan線已經換左 琴日發現都係不定時會斷上網
特別係一開game就會 wifi都算係必須 因為屋企人會用手機黎睇野 唔用的話佢地數據會好快chur盡 ...
wifi 係係屋企人必須但唔係依部機既必須
換線有無試過轉router 另一個 port 位?

好似之前咁講, 買張LAN 卡或USB LAN 試囉

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-8-5 11:51 AM 發表

wifi 係係屋企人必須但唔係依部機既必須
換線有無試過轉router 另一個 port 位?

好似之前咁講, 買張LAN 卡或USB LAN 試囉
試過換port位 都係咁
宜家反而懷疑router有問題多D 一開機上網個logo就彈黃色感嘆號 隔一陣先上到
搵次直插用broadband果條lan線試下先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]