• 瀏覽: 609
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
顯卡3080,用一條100幾蚊,正常運作,玩到4K120,我理解電腦電視無問題
反而怪獸線M3000,3M,閃或者黑屏,有冇人試過?唔用增強模式,行4K60就正常
驅動已最新

熱賣及精選
引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 08:32 AM 發表

顯卡3080,用一條100幾蚊,正常運作,玩到4K120,我理解電腦電視無問題
反而怪獸線M3000,3M,閃或者黑屏,有冇人試過?唔用增強模式,行4K60就正常
驅動已最新
你嗰條 monster m3000 光纖線嚟㗎?

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 11:34 AM 發表

你嗰條 monster m3000 光纖線嚟㗎?
係呀,師兄,3M光纖HDMI2.1,又話認證晒😂

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 12:07 PM 發表

係呀,師兄,3M光纖HDMI2.1,又話認證晒😂
你用緊嗰條線我就冇用過,但係我以前有少少類似你依家情況嘅經歷可以同你分享!

我以前幫朋友 出部電腦 連接電視 又係好似你呢個情況用條好長嘅hdmi線! 一樣都係連結唔成功, 但係我張 部電腦hdmi輸出連接落擴音機, 再經擴音機連接返上電視就正常。( 當然電腦連接擴音機嗰段我係用返一條好短嘅hdmi線)
其後我問過 影音店嘅 資深員工, 他說 電腦用嘅hdmi插頭 所出嘅power 功率上低於影音器材 插頭輸出的, 因為佢設計上係冇 預計用咁強或者咁長嘅線去連接, 由電腦連接落隻mon到多數都唔會咁長。
再加埋你用嘅係光纖版本, 本身耗電量會多少少, 就更加唔夠功率輸出。

以上係我 過往嘅經驗 分享

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 01:14 PM 發表

你用緊嗰條線我就冇用過,但係我以前有少少類似你依家情況嘅經歷可以同你分享!

我以前幫朋友 出部電腦 連接電視 又係好似你呢個情況用條好長嘅hdmi線! 一樣都係連結唔成功, 但係我張 部電腦hdmi輸出連接落擴音機, 再經擴音機連接返上電視就正常。( 當然電腦連接擴音機嗰段我係用返一條好短嘅hdmi線)
其後我問過 影音店嘅 資深員工, 他說 電腦用嘅hdmi插頭 所出嘅power 功率上低於 ...
因為我用緊2條都係3米線,銅反而好啲?
不過最奇怪係,我又去舖頭講過,之後怪獸大陸廠,就用x91j+技嘉3080,去做測試,佢有片睇,係無事,之後我去舖頭換咗條線,不過我返到屋企,情況無變🤷🏻‍♂️

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 01:25 PM 發表

因為我用緊2條都係3米線,銅反而好啲?
你可以試下,某程度上係

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 01:26 PM 發表

你可以試下,某程度上係
我上面內容加咗D野,你睇睇

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 01:32 PM 發表

另外有乜方法可以直插?或者改善

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 01:32 PM 發表

你試左換線先!

大陸嗰邊話試左正常,佢咁啱有你用的電視及同牌子顯卡來試?

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 01:37 PM 發表

你試左換線先!

大陸嗰邊話試左正常,佢咁啱有你用的電視及同牌子顯卡來試?
大陸怪獸廠,佢係用X91j+技嘉3080,我自己係X90j+MSi3080
個sales 話,大陸型號係叫91j,其實一樣
M3000,換咗架啦,依家咪就係用佢測試完果條

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 01:42 PM 發表

大陸怪獸廠,佢係用X91j+技嘉3080,我自己係X90j+MSi3080
個sales 話,大陸型號幾號叫91j,其實一樣
M3000,換咗架啦,依家咪就係用佢測試完果條
我只係懷疑 一間大陸嘅 線廠, 可以擺放咁多個型號嘅電視機 及咁多嘅電腦硬件愛嚟提供測試!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 01:44 PM 發表

我只係懷疑 一間大陸嘅 線廠, 可以擺放咁多個型號嘅電視機 及咁多嘅電腦硬件愛嚟提供測試!
佢Send咗條片比個sales ,再比我睇

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 01:45 PM 發表

佢Send咗條片比個sales ,再比我睇
如果我搵條兩米嘅線去試,你都未必清楚喎

再加上唔同品牌嘅顯示卡插頭功率輸出有機會唔一樣,咁就已經唔同呀

引用:
原帖由 xieling 於 2021-7-5 01:46 PM 發表

如果我搵條兩米嘅線去試,你都未必清楚喎

再加上唔同品牌嘅顯示卡插頭功率輸出有機會唔一樣,咁就已經唔同呀
依家個sales 問咗我用邊個牌子同款嘅顯卡,比個代理,等回覆,你有冇乜方法可以解決?

引用:
原帖由 BEN1112 於 2021-7-5 02:09 PM 發表

依家個sales 問咗我用邊個牌子同款嘅顯卡,比個代理,等回覆,你有冇乜方法可以解決?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]