• 瀏覽: 1,039
  • 回覆: 13
因為屋企最近換咗wifi 6 router但又唔想哂錢換laptop,想請問各位師兄,asus ax566u想自己換wifi 6網咭可唔可以呢?有冇話買邊款?多謝幫忙

熱賣及精選
引用:
原帖由 LvJKS 於 2021-6-16 11:46 AM 發表

因為屋企最近換咗wifi 6 router但又唔想哂錢換laptop,想請問各位師兄,asus ax566u想自己換wifi 6網咭可唔可以呢?有冇話買邊款?多謝幫忙
你係唔係想問你依家用咗一個wi-fi 6嘅router, 想買張新嘅wi-fi卡,幫自己部電腦更換可唔可以?

我唔知你部電腦 裏面將wi-fi卡 係行m.2插槽定 mini pcie 插槽。
兩款插槽都有推出 ax wi-fi卡!
你部機應該就支援到嘅 ,不過建議你都係攞出去畀人更換啦!

或者再簡單啲買個usb 的wifi6 卡

暫時未出wifi6 usb手指

有android手機用住先方案

https://www.youtube.com/watch?v=Go6txYAo1u4

🥜者清,局者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬  全公司已打科興💉💉💪
✌️
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-6-16 01:08 PM 發表

暫時未出wifi6 usb手指

有android手機用住先方案

https://www.youtube.com/watch?v=Go6txYAo1u4

出就應該出咗,但係唔知道香港有冇入貨

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-16 12:03 PM 發表

你係唔係想問你依家用咗一個wi-fi 6嘅router, 想買張新嘅wi-fi卡,幫自己部電腦更換可唔可以?

我唔知你部電腦 裏面將wi-fi卡 係行m.2插槽定 mini pcie 插槽。
兩款插槽都有推出 ax wi-fi卡!
你部機應該就支援到嘅 ,不過建議你都係攞出去畀人更換啦!

或者再簡單啲買個usb 的wifi6 卡
係呀師兄,唔該哂,咁我試下買番嚟換先

係網上揾到張圖,呢隻係咩插?唔該師兄

引用:
原帖由 LvJKS 於 2021-6-16 03:33 PM 發表

係呀師兄,唔該哂,咁我試下買番嚟換先
m.2

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-16 05:22 PM 發表

m.2
感謝師兄

引用:
原帖由 xieling 於 2021-6-16 05:22 PM 發表

m.2
師兄唔好意思,我想問我張咭係單天線,咁ax200係雙天線,咁換用唔用到架?

引用:
原帖由 LvJKS 於 2021-6-17 09:55 AM 發表

師兄唔好意思,我想問我張咭係單天線,咁ax200係雙天線,咁換用唔用到架?
呢樣嘢我都答你唔到 ,所以建議你都係畀番相關嘅師傅更換啦!

我上網睇咗相關嘅少少資料 ,要額外加多一條天線 ,但係製作過程有機會有啲複雜,建議都係搵師傅處理。

引用:
原帖由 LvJKS 於 2021-6-17 09:55 AM 發表

好呀,唔該哂師兄

引用:
原帖由 LvJKS 於 2021-6-17 01:25 PM 發表

好呀,唔該哂師兄
我上網幫你睇咗少少文章唔知能否幫到你!

資料來源:kknews
https://kknews.cc/digital/96lz6al.amp

引用:
原帖由 LvJKS 於 17-6-2021 09:55 發表

你張卡有2個天線位好大機會係2男牙+WIFI

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-6-17 01:50 PM 發表

淘寶買條 軟內置天線 都係十元八塊, 但最大問題係自己識唔識得安裝

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-6-17 01:50 PM 發表

thx師兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]