• 瀏覽: 1,587
  • 回覆: 10
本主題由 peterchan 於 2021-4-30 12:06 PM 分類
求 8 TB外接硬碟推介,希望耐用

熱賣及精選
從來電子零件而且消耗性既, 例如硬碟依類, 壽命及用幾耐好睇彩數及自己日常維護。人地講好耐用去到你度可能3 日都未夠就出事。

移動硬碟因為可以郁黎郁去及多左個USB連接, 就更加令出事機率倍増。

抱住用得幾耐得幾耐既心態可能會比較現實, 並且永遠永遠要有備份。將外置硬碟用黎主力儲野係最愚蠢既行為, 除非你儲既方法係除左依隻碟上面有而其他位置例如枱機/NAS/雲端都仲有另一個Copy。

外置嘅就係要小心使用,平放同唔好碰撞就得

引用:
原帖由 朱投炳 於 2021-4-30 12:11 PM 發表

從來電子零件而且消耗性既, 例如硬碟依類, 壽命及用幾耐好睇彩數及自己日常維護。人地講好耐用去到你度可能3 日都未夠就出事。

移動硬碟因為可以郁黎郁去及多左個USB連接, 就更加令出事機率倍増。

抱住用得幾耐得幾耐既心態可能會比較現實, 並且永遠永遠要有備份。將外置硬碟用黎主力儲野係最愚蠢既行為, 除非你儲既方法係除左依隻碟上面有而其他位置例如枱機/NAS/雲端都仲有另一個Co ...
我用 Seagate USB 介面嘅外置硬碟10幾個都好多年,從來沒有問題。當然使用時唔好搖晃佢,用完後斷電讀寫頭 R/W head 會 park 在安全 zone

硬碟1向唔包耐用只有保養1換1

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-5-22 08:20 AM 發表

我用 Seagate USB 介面嘅外置硬碟10幾個都好多年,從來沒有問題。當然使用時唔好搖晃佢,用完後斷電讀寫頭 R/W head 會 park 在安全 zone
長期固定位置使用情況當然出事機會較低
但大多數人用外置碟既方法正正就係左插右插拎黎拎去, 而硬碟先天設計跟本就已經唔耐移動使用
更何況好多人既使用方法就係得果一隻碟裝住所有重要野, 目的就係方便佢去不同地方使用但就忽略了備份的重要性

而且唔止只係外置碟, 就算只係用哂全部3.5"內置硬碟都一樣有死碟既可能啦
唔做備份而等到出事果日先黎問點樣救資料絕對係自討苦吃

你自己無問題亦唔好當左全世界都無問題
抱住純賭徒心態"我不嬲都無野", "有事都唔會到我有事" 只係靠害
得閒上下黎睇下依幾個版就自然見到又有人死碟上求救, 反映壞野機會不嬲存在

引用:
原帖由 朱投炳 於 22-5-2021 10:00 發表

長期固定位置使用情況當然出事機會較低
但大多數人用外置碟既方法正正就係左插右插拎黎拎去, 而硬碟先天設計跟本就已經唔耐移動使用
更何況好多人既使用方法就係得果一隻碟裝住所有重要野, 目的就係方便佢去不同地方使用但就忽略了備份的重要性

而且唔止只係外置碟, 就算只係用哂全部3.5"內置硬碟都一樣有死碟既可能啦
唔做備份而等到出事果日先黎問點樣救資料絕對係自討苦吃

你自己無問題亦 ...
我長插隻死雞2T係電視度錄影,4年未死

另1隻4T長插PS4都玩左3年

引用:
原帖由 fb1338032 於 2021-4-30 11:10 AM 發表

求 8 TB外接硬碟推介,希望耐用
這裏沒有推介 部份會員都是自身觀點去介紹產品

黑名單用戶  P*P*L  leungman*** 經常在帖文㞗噏搗亂
8TB仲要外置速度慢又危險,至多2TB算

引用:
原帖由 hingppt 於 2021-5-22 02:43 PM 發表

這裏沒有推介 部份會員都是自身觀點去介紹產品
有D產品好難壞,於是我敢推介比人,例如cpu, 睇benchmark、耗電等就知高下
但有D產品耐用與否係使用習慣、技巧等決定,例如HDD,
話咗要做好散熱,話咗唔能夠碰撞,話咗要eject才可斷電,
但有D人只會叫人推介品牌
之前有個人問因BT不斷死硬碟,不如你推介隻HDD比佢丫,
睇佢追唔追瘦你?

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 2021-5-22 09:14 PM 發表

有D產品好難壞,於是我敢推介比人,例如cpu, 睇benchmark、耗電等就知高下
但有D產品耐用與否係使用習慣、技巧等決定,例如HDD,
話咗要做好散熱,話咗唔能夠碰撞,話咗要eject才可斷電,
但有D人只會叫人推介品牌
之前有個人問因BT不斷死硬碟,不如你推介隻HDD比佢丫,
睇佢追唔追瘦你?
, 用家在打首長只會被人魚肉

BackBlaze AFR 數據是公開,

AFR低就是好野, 沒有爭議 沒有爭議 沒有爭議 沒有爭議 沒有爭議 沒有爭議 沒有爭議

https://www.google.com/search?q=backblaze+hard+drive+stats

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]