• 瀏覽: 2,617
  • 回覆: 14
本主題由 peterchan 於 2021-3-3 12:36 PM 分類
本身用得到, 裝卸撞到, 甩左粒電阻
而家用唔到, 因為本身顯示卡唔價錢, 有無D自行維修方法?

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
熱賣及精選
引用:
原帖由 Edward0109 於 2021-3-2 11:46 PM 發表

如果你自己有辣雞, 可以嘗試自行維修, 如果沒有嘅話,嘗試睇下出面的師傅會唔會幫你維修,但係一定收你錢!

引用:
原帖由 xieling 於 2021-3-2 11:51 PM 發表

如果你自己有辣雞, 可以嘗試自行維修, 如果沒有嘅話,嘗試睇下出面的師傅會唔會幫你維修,但係一定收你錢!
無辣雞, 其實放返原位, 粒電阻都實實地, 係唔係一定要有石先通到電?

內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 Edward0109 於 2021-3-3 12:04 AM 發表

無辣雞, 其實放返原位, 粒電阻都實實地, 係唔係一定要有石先通到電?
焊錫 你當係膠水 個原理 會重貼切啲

表面焊接,有技術自已搞唔難,但無玩開辣雞失敗多。

試下用熱風筒或燒熱細螺絲批代替辣雞

引用:
原帖由 tamiwong 於 2021-3-3 10:38 AM 發表

試下用熱風筒或燒熱細螺絲批代替辣雞
呢個就唔建議咁做, 因為普通風筒吹出嚟0既風範圍大, 二嚟未必夠熱, 應該吹唔熔啲錫

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-3-3 09:58 AM 發表

表面焊接,有技術自已搞唔難,但無玩開辣雞失敗多。
上網自己學都得既, 但無工具

果粒唔係電阻而係電容黎

要焊呢舊野你需要可以調溫度既熱風槍同焊電子專用既松香膏,焊完仲要用高醇度酒精洗

修notebook或電話既人會整,一般人係搞唔到

引用:
原帖由 unknownkw 於 2021-3-3 08:40 PM 發表

果粒唔係電阻而係電容黎

要焊呢舊野你需要可以調溫度既熱風槍同焊電子專用既松香膏,焊完仲要用高醇度酒精洗

修notebook或電話既人會整,一般人係搞唔到
即係去新高登整? 要幾多錢?

鴨記修理電話的檔口, 一定有調溫熱風槍,
如冇斷線路板, 焊粒電容 50元公道錢.
正路三分鐘內起貨.
有責任心的焊完會用他表度線路有冇斷路.

引用:
原帖由 Edward0109 於 2021-3-2 11:46 PM 發表

電容定電阻?去鴨寮街配返粒。但好難搵到粒參數一致。

張相仲見到粒電容.配就好難, 攞番個粒去焊就得.

原本嗰粒隻腳應該冇乜,你好難焊翻上去,應該要配返粒新,隻腳長啲,焊時留意正負極,拆出嚟先好焊

請堅守最蠢信諾,不要停止,若停正龜公

好過癮,好好玩,這才是你的人生
引用:
原帖由 颱風小子 於 2021-3-5 06:48 PM 發表

原本嗰粒隻腳應該冇乜,你好難焊翻上去,應該要配返粒新,隻腳長啲,焊時留意正負極,拆出嚟先好焊
唔好講笑啦, 呢的貼片電容百零至千幾P, 冇極性,
如果夠技術用30W 極尖咀辣雞都焊到,
正路係底板抹松香走一層鍚再放電容上佢.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]