• 瀏覽: 3,947
  • 回覆: 38
換左新mon(4k60),但一直都不正常顯示
懷疑是顯示卡問題,用緊rx570(4G),現時想換張N卡

價格網顯示2000內,主要有2張卡,分別是1650和1660,  價格加多一點有1660s

請問,各位ching
1.我應該買邊張卡比較好?
2.太耐沒有去腦場,請問一下熟悉的ching,這些卡現時缺不缺貨?

熱賣及精選
你懷疑是顯示卡問題咩問題呢?

我家文書機原本用內顯,
都系因為換咗個27寸4K芒所以加張RTX460(4g),
正常使用喎?!

點樣不正常顯示?
芒用咩線? DP? HDMI2.1?
火牛供電??
顯卡溫度正常嗎?

引用:
原帖由 dick2016 於 2021-2-19 12:00 PM 發表

你懷疑是顯示卡問題咩問題呢?

我家文書機原本用內顯,
都系因為換咗個27寸4K芒所以加張RTX460(4g),
正常使用喎?!

點樣不正常顯示?
芒用咩線? DP? HDMI2.1?
火牛供電??
顯卡溫度正常嗎?
情況A:有時用下用下會熄了,之後一直循環著亮一下-->熄-->亮一下,我會關電源再等一段時間再開,成功開返果陣,之前開的網頁會縮到去角落而且很小(有人話這是顯卡崩潰再開返所致)

1.用過DP1.4,4k分辨率看1080電影,會間中閃一下(類似花屏),很不穩定,也有情況A問題在。

2.用hdmi 2.1 ,4k分辨率,基本上用不到,大部分時間都是:亮一下-->熄-->亮一下,循環

3.現時用hdmi2.1,把4k降至2k,看1080電影時不會再出現間中閃一下(花屏)的情況,但間中會有情況A的問題出現。

線材:
Hdmi 是silvertec出的2.1線
Dp1.4線忘記了品牌
都是3M長

其實你是甚麼問題?

我現時是用文書機,內顯出4k mon,OS較做HiDPI,啲字會清又不會太細,完全沒有問題

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2021-2-19 12:38 PM 發表

情況A:有時用下用下會熄了,之後一直循環著亮一下-->熄-->亮一下,我會關電源再等一段時間再開,成功開返果陣,之前開的網頁會縮到去角落而且很小(有人話這是顯卡崩潰再開返所致)

1.用過DP1.4,4k分辨率看1080電影,會間中閃一下(類似花屏),很不穩定,也有情況A問題在。

2.用hdmi 2.1 ,4k分辨率,基本上用不到,大部分時間都是:亮一下-->熄-->亮一下, ...
會唔會係本身隻mon出咗問題, 有沒有試過連接其他產品試一試隻mon

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2021-2-19 12:38 PM 發表

2.用hdmi 2.1 ,4k分辨率,基本上用不到,大部分時間都是:亮一下-->熄-->亮一下, ...
這情況是線有問題的機會最大,試過用幾款線,香港買得到最穩定是Ugreen的dp線

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 12:46 PM 發表

會唔會係本身隻mon出咗問題, 有沒有試過連接其他產品試一試隻mon
我之前試過有類似的問題,最後是換線解決,我是行4k60p 30bit(dp1.2)

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 12:46 PM 發表

我沒有其他遊戲機之類的,有沒有方法可以試下mon有沒有問題?

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2021-2-19 01:03 PM 發表

我沒有其他遊戲機之類的,有沒有方法可以試下mon有沒有問題?
藍光機呀嗰啲有冇呀?

引用:
原帖由 sswroom 於 2021-2-19 12:51 PM 發表

我之前試過有類似的問題,最後是換線解決,我是行4k60p 30bit(dp1.2)
我在mon設定,把1.4改1.2,好像沒有幫助

引用:
原帖由 sswroom 於 2021-2-19 12:47 PM 發表

這情況是線有問題的機會最大,試過用幾款線,香港買得到最穩定是Ugreen的dp線
因為需要2.5-3米長的線,當時搵了黃金大部分店,在1樓那間x昇見到有3米長的DP線賣。

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2021-2-19 01:05 PM 發表

我在mon設定,把1.4改1.2,好像沒有幫助
設定沒有用,要換線才可以

引用:
原帖由 xieling 於 2021-2-19 01:04 PM 發表

藍光機呀嗰啲有冇呀?
應該有部藍光1080的DVD機,要搵返出來

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2021-2-19 01:08 PM 發表

應該有部藍光1080的DVD機,要搵返出來
建議你試咗先, 慢慢去找出個問題

仲想問多樣嘢, 你部電腦本身有冇內置顯示功能? 有的話可以嘗試拆咗你張顯示卡用內顯去運行睇下會唔會有同樣問題!

引用:
原帖由 sswroom 於 2021-2-19 01:07 PM 發表

設定沒有用,要換線才可以
好,我想再試下,我考慮緊要不要一次把顯卡和dp1.2線一起買,來回一次電腦商場都差不多半日

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]