• 瀏覽: 695
  • 回覆: 4
各位好

小弟幾年前買咗部HP laser printer 5200 (二手),近排發覺print出嚟啲野多咗一大條印,好印膠水未乾咁。我試過攞toner出嚟搖搖再放番入去,但都係一樣。

請問有冇辦法救番佢??

謝謝各位

附件

AA.jpeg(77.9 KB)

2021-1-7 03:11 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkhome 於 2021-1-7 03:11 PM 發表

各位好

小弟幾年前買咗部HP laser printer 5200 (二手),近排發覺print出嚟啲野多咗一大條印,好印膠水未乾咁。我試過攞toner出嚟搖搖再放番入去,但都係一樣。

請問有冇辦法救番佢??

謝謝各位
printer入面嘅fuser unit有問題,要換。fuser部份地方唔夠高壓/溫度將碳粉fuse落張紙到
https://m.youtube.com/watch?v=9i0EYvc8OHQ

進紙方向係點?

試吓印普通紙時係Driver set做印膠片,因為如果fuser有事,set 做膠片會令到張紙碌慢咗,fuser有足夠時間將碳粉痴落張紙

或者可以試拆碳粉盒(drum),清潔裡面塊cleaning blade

https://www.youtube.com/watch?v=4KemZxbpmhE

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。
HI 各位,應該係krzys995x8所講,係fuser unit問題。
我拆咗出嚟睇,係無咗一忽既。
應該救唔到了,因為search過啲零件唔平(我買呢部番黎好似幾舊水),而且我拆時發覺,佢有好多羅絲無晒....算了,要搵過部了。
謝謝各位師兄。

附件

WhatsApp Image 2021-01-08 at 19.10.04.jpeg(151.08 KB)

2021-1-8 07:14 PM

WhatsApp Image 2021-01-08 at 19.10.04.jpeg

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]