• 瀏覽: 2,793
  • 回覆: 24
請問各師兄大大,如果部舊腦用左半個鍾到自動無電到熄機,換過幾條電源線都係咁,條電源線插來插去后一陣先開得番,係咪應該九成係個火牛有問題?

熱賣及精選
引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-19 04:38 PM 發表

請問各師兄大大,如果部舊腦用左半個鍾到自動無電到熄機,換過幾條電源線都係咁,條電源線插來插去后一陣先開得番,係咪應該九成係個火牛有問題?
有冇更多電腦資料和年份?

砌機黎,都有三年左右,近呢星期先開始有呢個情況

引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-19 04:38 PM 發表

係, 多數都係牛問題

咁試吓自己換火牛先

好大機會是火牛

我拆左黎睇有電時火牛把風扇係唔轉既,係咪有問題?

引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-20 10:21 AM 發表

你試吓土法測試Short近扣口第4&6pin比電後看看風扇轉不轉?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-12-20 10:31 AM 發表

你試吓土法測試Short近扣口第4&6pin比電後看看風扇轉不轉?
唔該師兄

引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-20 10:32 AM 發表

唔該師兄
有結果未?

未試,我拆左機身兩邊側板后到宜家都未自動媳,觀察中

引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-20 01:38 PM 發表

未試,我拆左機身兩邊側板后到宜家都未自動媳,觀察中
入Bios畫面Check吓12v,5v,3.3v有冇編離航道2%以上由其是不足v數。

試過係CPU FAN 問題自動熄機.

引用:
原帖由 高達污濁的考試 於 2020-12-20 10:21 AM 發表

唔知你隻牛係咩model, 我隻seasonic, 係低用量時, 大部份時間把fan都係唔開, 只有打機個時佢至會開, 所以fan唔轉唔代表有問題

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2020-12-20 04:15 PM 發表

唔知你隻牛係咩model, 我隻seasonic, 係低用量時, 大部份時間把fan都係唔開, 只有打機個時佢至會開, 所以fan唔轉唔代表有問題
講真呢區有幾多肯比Budget 落金牛鈦金牛上,叫他們買Seasonic GX Prime Titanium或Corsair AX 850 1000佢話無錢喎講到無乜氣了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]