• 瀏覽: 3,040
  • 回覆: 35
請問各位C Hing
華擎B550 Taichi 同X570 Taichi這兩張底板,那張比較好?因睇落B550用料重好過X570.....如果是C Hing們會用那張底板?......先謝謝回應

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2020-7-17 03:41 PM 發表

請問各位C Hing
華擎B550 Taichi 同X570 Taichi這兩張底板,那張比較好?因睇落B550用料重好過X570.....如果是C Hing們會用那張底板?......先謝謝回應 ...
其實可以兩塊都不揀,直接買呀石喇

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-17 06:25 PM 發表

其實可以兩塊都不揀,直接買呀石喇
先謝謝manman c hing回應
其實點解揀這兩張是因為有8sata插.牙石雖然有張都有8個sata但比這兩張重貴.所以先想問問c hing們這兩張那個比較好
感覺回謝

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2020-7-17 06:59 PM 發表

先謝謝manman c hing回應
其實點解揀這兩張是因為有8sata插.牙石雖然有張都有8個sata但比這兩張重貴.所以先想問問c hing們這兩張那個比較好
感覺回謝 ...
自古華驚出妖板,牙石嫌貴或者改買支加跛,,,

買貴板直接買Asus用料質量有保證

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-17 07:12 PM 發表

自古華驚出妖板,牙石嫌貴或者改買支加跛,,,
謝謝再次回應
那牙石B550或X570有8個Sata插底板介紹嗎?價錢有冇同華擎那兩張大約價錢呢?
感謝c hing先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwin5815 於 2020-7-17 07:13 PM 發表

買貴板直接買Asus用料質量有保證

先謝謝回應
牙石B550有8sata插定是570?
感謝c hing回應

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2020-7-17 08:04 PM 發表

先謝謝回應
牙石B550有8sata插定是570?
感謝c hing回應
B550本來就只有6個sata,要有8個呢B550就得Asrock B550 Taichi

引用:
原帖由 edwin5815 於 2020-7-17 08:22 PM 發表

B550本來就只有6個sata,要有8個呢B550就得Asrock B550 Taichi
謝謝再次回應
唔係好明近期點解冇乜人推介華擎底板?
莫非是因為搬到越南生產原因?
X570是否全有8sata呢?
先謝謝c hing

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2020-7-17 09:06 PM 發表

謝謝再次回應
唔係好明近期點解冇乜人推介華擎底板?
莫非是因為搬到越南生產原因?
X570是否全有8sata呢?
先謝謝c hing
華擎最初係由ASUS分枝出來的平價(i.e.低檔次)底板品牌,再發展而成一個自家品牌(細節我冇研究)
我初初都對華擎有D抗拒,不過試過後又唔覺有乜問題,用用下我屋企三部機都用左佢D底板,另一部就用GIGABYTE
你想用就唔駛左諗右諗咁婆媽啦,未用過又點知呢,咁有保留咪索性買ASUS算囉
同埋做乜咁在意6個定8個SATA呢?你用得晒咩?

比我簡我反而唔睇牌子
牌子係其次
電腦最重要係多唔多支援!
華石可能我冇睇過,會唔會多2條天線,比機背,FOR 無線WIFI用
如果ASROCK係有無線WIFI,咁算係多華石一個功能!

又另一問題睇係唔係最新
一塊底板用PCIE3.0,一塊用PCIE4.0
我會簡4.0
一部支援DDR4,一部支援DDR5
依D咪支援囉

華石唔係塊塊底板包你無線WIFI
有了就不用插LAN線了
好似網路電視唔插LAN線,連WIFI

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-7-17 11:29 PM 發表

華擎最初係由ASUS分枝出來的平價(i.e.低檔次)底板品牌,再發展而成一個自家品牌(細節我冇研究)
我初初都對華擎有D抗拒,不過試過後又唔覺有乜問題,用用下我屋企三部機都用左佢D底板,另一部就用GIGABYTE
你想用就唔駛左諗右諗咁婆媽啦,未用過又點知呢,咁有保留咪索性買ASUS算囉
同埋做乜咁在意6個定8個SATA呢?你用得晒咩? ...
先謝謝回應
因小弟舊電腦有4個HDD一個ssd同DVD光碟機都是用sata的,所以換電腦的話用買有8個sata
底板.日後如再加HDD都有位。
再次感謝回應

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-18 12:02 AM 發表

比我簡我反而唔睇牌子
牌子係其次
電腦最重要係多唔多支援!
華石可能我冇睇過,會唔會多2條天線,比機背,FOR 無線WIFI用
如果ASROCK係有無線WIFI,咁算係多華石一個功能!

又另一問題睇係唔係最新
一塊底板用PCIE3.0,一塊用PCIE4.0
我會簡4.0
一部支援DDR4,一部支援DDR5
依D咪支援囉

華石唔係塊塊底板包你無線WIFI
有了就 ...
謝謝c hing回應
您的分析好有道理。其實牙石之前砌電腦是首選,但可能同牙石無緣買兩次都係用唔夠一個月就出事.攪到現在都有小小陰影.但現在華擎那底板都大好無事.但千8以上底板我都得牙石好.但華擎太極那兩張又好似支援多d...所以真係15 16
再次感謝c hing先

引用:
原帖由 ken_leung0118 於 2020-7-18 01:05 AM 發表

謝謝c hing回應
您的分析好有道理。其實牙石之前砌電腦是首選,但可能同牙石無緣買兩次都係用唔夠一個月就出事.攪到現在都有小小陰影.但現在華擎那底板都大好無事.但千8以上底板我都得牙石好.但華擎太極那兩張又好似支援多d...所以真係15 16
再次感謝c hing先 ...
其實華石支援唔係多,價錢唔係平
係早前剛有電腦果陣有興起,
但依家都過左15-20年了
仲用華石?比人感覺古板
因為已經係老牌子了
食水深支援又唔夠其他牌子多
係我就唔用華石了
MSI和GIGATYBE我都有用過,講真唔錯的
支援多
底板個個都睇有冇支援!
你用哂老品牌,咪比人感覺你舊,一成不變囉
姐係,你冇理由唔識轉彎,明明條路係可以行得好順,轉過彎就去到
你就複雜化,係都要行舊路
依D思維,OUT了

回覆 引用 TOP

一個品牌, 口碑, 信心, 不是空談的,

點解華驚係咁俾人吊,

牙石就個個都話好, 係有原因既,

底板真係唔好慳, 壞底板是最麻煩的一件事, 盡可能避免

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]