• 瀏覽: 2,332
  • 回覆: 15
主要係用來俾個仔用Blender畫野, 岩岩入門學緊, 但Render野好慢, 因為我而家用緊部機係i5, 重要係onboard display, (2年前買既,果陣諗住當文書機用) 所以想砌部新機, budget 大概6—8K,唔該晒各位師兄

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-23 04:19 PM 發表

主要係用來俾個仔用Blender畫野, 岩岩入門學緊, 但Render野好慢, 因為我而家用緊部機係i5, 重要係onboard display, (2年前買既,果陣諗住當文書機用) 所以想砌部新機, budget 大概6—8K,唔該晒各位師兄 ...
AMD Ryzen 7 3700X CPU   $2410
Gigabyte技嘉 GA-B550M AORUS ELITE AM4 m.ATX Main Board  $880
ADATA XPG D10 AX4U3200316G16A-DR10 DDR4 3200MHz 32GB Kit (16GB*2, 紅色散熱片)  $1090
Inno3D Geforce GTX1650 SUPER Twin X2 OC 4GB GDDR6 PCI-E Display Card  $1350
Antec NEO ECO GOLD AN-PS-NE-550G 550W 80Plus Gold Power Supply  $599
HP M.2 EX950 512GB NVMe PCIe SSD (5MS22AA#ABC, R:3500MB/, W:2250MB/,5-years warranty)  $640
Thermaltake S100 TG 黑色 m.ATX Tower Case (Black, Tempered Glass)  $399
be quiet! DARK ROCK 4 CPU Tower Cooler (六個導熱銅管, 高效能靜音風扇設計, BK021)  $549

Total: HK$7917

回覆 引用 TOP

唔該晒師兄, 我重要加多隻4T既harddisk, 又要買window 10, 之前無講清楚, 而家重有無得就下, 小1000左右? 應該有邊個地方可以減減就個budget? 唔該晒幫忙

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-24 03:27 PM 發表

唔該晒師兄, 我重要加多隻4T既harddisk, 又要買window 10, 之前無講清楚, 而家重有無得就下, 小1000左右? 應該有邊個地方可以減減就個budget? 唔該晒幫忙
粒u可以轉3500X差1400左右
或3600X差7舊左右
ram 可以改8x2,唔夠先再加,慳返幾舊
顯卡可以轉圖麗p620,價錢差不多但行openGL
散熱見人見智

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-23 04:19 PM 發表

主要係用來俾個仔用Blender畫野, 岩岩入門學緊, 但Render野好慢, 因為我而家用緊部機係i5, 重要係onboard display, (2年前買既,果陣諗住當文書機用) 所以想砌部新機, budget 大概6—8K,唔該晒各位師兄 ...
建議樓主參考一下BLENDER個官網睇下邊D硬件適合先

https://docs.blender.org/manual/en/latest/render/cycles/gpu_rendering.html

https://opendata.blender.org/

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-24 03:27 PM 發表

CPU 轉 R5 3600, Ram 轉 8GB x 2, 散熱改 Cooler Master Hyper 212 Black

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-6-24 05:43 PM 發表

建議樓主參考一下BLENDER個官網睇下邊D硬件適合先

https://docs.blender.org/manual/en/latest/render/cycles/gpu_rendering.html

https://opendata.blender.org/
謝謝師兄提醒, 其實我都有睇過, 我見有suggestion, Budget Choice 都要呢張Nvidia GTX 1660TI, 所以我先要問下有無其他選擇......唔該晒師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-6-25 01:25 PM 發表

CPU 轉 R5 3600, Ram 轉 8GB x 2, 散熱改 Cooler Master Hyper 212 Black
師兄如果我想Keep住粒R7 3700X, 甘用呢個散熱得唔得? 因為隻Dark Rock 4好高身, 唔係甘多機箱岩用, S100 TG唔係到到有貨, 唔該晒師兄

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-26 03:52 PM 發表

師兄如果我想Keep住粒R7 3700X, 甘用呢個散熱得唔得? 因為隻Dark Rock 4好高身, 唔係甘多機箱岩用, S100 TG唔係到到有貨, 唔該晒師兄
可以考慮下 be quiet dark rock slim. 機箱就睇下你喜好啦,無話一定要S100 TG.

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-6-26 06:59 PM 發表

可以考慮下 be quiet dark rock slim. 機箱就睇下你喜好啦,無話一定要S100 TG.
唔該晒師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2020-6-24 04:59 PM 發表

粒u可以轉3500X差1400左右
或3600X差7舊左右
ram 可以改8x2,唔夠先再加,慳返幾舊
顯卡可以轉圖麗p620,價錢差不多但行openGL
散熱見人見智
唔該晒師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JKRB 於 2020-6-26 03:52 PM 發表

3700X 洗乜另加散熱, 原裝絕對夠用. 慳返幾百算啦. 再唔係買個好少少既機箱.
AMD 3700X 或以下既 3000 系列 CPU 全部都可以用原裝散熱. 除非CF 痕, 唔係無理由另外買.
真係怕熱, 就揀個好機箱.
我當個散熱勁十度, 已經差好遠, 但機箱出入風做得衰, 高返十幾度...

另外blender 係咪應該靠GPU 主力做render 好D.
用黎測CPU速度唔係問題, 用黎做野,可以用GPU都用GPU啦.
就咁加張 1660S 速度已經比12核既 3900X 快.

你有咁既budget, 買張RTX 2070S, 一定快過成套換幾條街.
仲有就係A /N 就快出新顯卡, 等到九月同樣 budget 再快兩條街都得

先加顯卡, 唔得再換成部機, 先係正路.

回覆 引用 TOP

GPU RENDER有缺點, 參考呢度
https://docs.blender.org/manual/ ... /gpu_rendering.html

用多核CPU比較穩陣

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-6-27 12:08 PM 發表

GPU RENDER有缺點, 參考呢度

用多核CPU比較穩陣
唔該師兄, 我都有睇過呢段, 所以我除左UP粒CPU之外, 都要加張卡

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]