• 瀏覽: 7,588
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
花400元upgrade 一部Intel i3-6100 Windows 10電腦可用多8年?
打算加裝128GB SSD 及 8GB RAM.
Upgrade 完後只用來上網及看 youtube 影片
SSD 只用來裝 Windows 10, 加完RAM後將會有 12GB RAM

這部台式電腦原先只有4GB RAM 及 1TB harddisk.

回覆 引用 TOP

唔壞就係既

其實邊有人話到你知8年後既野

不過咁, 用今日回望其實8年前既機如有足夠既RAM及有換到SSD的話, 今時今日做普通上網文書都仲夠。當然有要求既就一定會有野嫌棄, 但我公司好多依類機都仲行得走得無乜投訴算係咁

認同樓上話齋, 最先決係部機無壞

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
我仲用緊2009年I7

慢唔到幾多...我冇SSD都用咗11年

引用:
原帖由 alee001 於 2020-5-20 12:00 發表

慢唔到幾多...我冇SSD都用咗11年
用SSD, 開機快很多

引用:
原帖由 andy_2008 於 2020-5-20 12:08 PM 發表

用SSD, 開機快很多
依家開機都唔駛一分鐘...開機快不如行app快。

引用:
原帖由 alee001 於 2020-5-20 12:13 PM 發表

依家開機都唔駛一分鐘...開機快不如行app快。
咁SSD讀資料又的確會比傳統HDD快D 既....只要唔係仲行緊SATA1 就會見到明顯分別

當然如果個app 本身既需要運行速度係由CPU主導, SSD就幫唔到手既

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-5-20 12:22 發表

咁SSD讀資料又的確會比傳統HDD快D 既....只要唔係仲行緊SATA1 就會見到明顯分別

當然如果個app 本身既需要運行速度係由CPU主導, SSD就幫唔到手既
SSD 現在, HK$150 有一個

回覆 引用 TOP

DDR4, 8GB RAM, HK$250, 但加了後應快些及可用多幾年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-5-20 12:22 PM 發表

因此開app快唔等於行app快。

回覆 引用 TOP

先唔講可不可8年, 這樣 upgrade 是很合理的做法, 至少可以用住先

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-5-20 11:50 AM 發表

我仲用緊2009年I7
可能剩下1-2年命.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-5-20 13:16 發表

先唔講可不可8年, 這樣 upgrade 是很合理的做法, 至少可以用住先
yes, just pay HK$400

回覆 引用 TOP

宜家D網頁越黎越多 effect 同運算, i3 6100 得 2 核4 線, 頂多兩年都OK, 八年就算把啦. 除非你習慣開一個 tab 就 close 其他tab, 倒退返去二十年前.

youtube 睇片, 1080P 無問題, 4k 就唔掂了. i3 6100 不支援 4k vp9 硬解. 無硬解佢本身又頂唔順4K.
8 年後8K 都普及了. 你仲係 1080P...

專心做文書機就無問題既.
你真係想頂耐D, 起碼要搵到粒7 代 i5 黎升. 7 代GPU 升級左, 硬解好左好多.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]