• 瀏覽: 2,047
  • 回覆: 12
早前部電腦無故自動熄機,最多時4小時熄3次,
上星期打開機箱掃塵及將電線插頭拔出再插回情況好咗
但今日又再熄機2次,請各ching指教吓,唔該哂 .

引用:
原帖由 水底雀躍的小魚 於 2019-8-20 09:50 PM 發表

但今日又再熄機2次,請各ching指教吓,唔該哂 . ...
火牛用了多久,關機前有沒有藍mon 出現

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

壞火牛

回覆 引用 TOP

沒有藍mon,是突然熄機,用咗5-6年
是在這裡抄ching的list去黃金砌的
6千幾蚊,我記得最貴係顯卡同牛.

回覆 引用 TOP

自動熄不外乎幾個原因

Power switch漏電
(呢個係最好笑但亦係最易疏忽,你可能換曬主部零件情況依舊!因為唯一冇換既就係個機箱嘛)

過熱(可能會引發萁他問題)

CPU接觸不良(主要係LGA socket特有,CPU heatsink斷左一隻腳都有可能導致)

最後先係火牛或主板壞

壞火牛機會最大

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-21 09:09 AM 發表

壞火牛機會最大
x2

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2019-8-21 09:56 AM 發表

x2
X3
除火牛, 風扇積塵都有可能

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-8-21 02:52 AM 發表

自動熄不外乎幾個原因

Power switch漏電
(呢個係最好笑但亦係最易疏忽,你可能換曬主部零件情況依舊!因為唯一冇換既就係個機箱嘛)

過熱(可能會引發萁他問題)

CPU接觸不良(主要係LGA socket特有,CPU heatsink斷左一隻腳都有可能導致)

最後先係火牛或主板壞 ...
.係呀.以上都係原因呀!先睇下所有風扇仔係咪成常轉動!特別火牛風扇...樓主所講開機一段時間才自動關機!

回覆 引用 TOP

先檢查CPU是否Overheat,或CPU heat sink鬆。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水底雀躍的小魚 於 2019-8-20 09:50 PM 發表

但今日又再熄機2次,請各ching指教吓,唔該哂 . ...
會唔會買了假火牛????????

回覆 引用 TOP

上次出完post 2天之後就開唔到機,早幾日的起心肝去黃金

買了新火牛750w,換咗之後情況依舊真大煲,

咁去新高登買同款底板+新機箱,

整咗半日卒之正常開機.後記火牛冇壞,antec520,dvdrom壞咗.

回覆 引用 TOP

相信過熱多

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]