• 瀏覽: 4,224
  • 回覆: 34
自問電腦白痴,有部二手電腦朋友轉讓,i5 5200u 2.2ghz , 8g ram ,學生做功課ok嗎? 謝謝各大師兄。

熱賣及精選
正常普通功課係夠用既
最緊要係收你幾多錢先

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
文書夠用 差在要幾錢
全新Notebook大約3000都有

經濟有困難可以去明愛申請https://ccw.caritas.org.hk/app.html

go to NEW Golden, about $1500 ( with SSD)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canon6D 於 2019-11-25 12:13 PM 發表

自問電腦白痴,有部二手電腦朋友轉讓,i5 5200u 2.2ghz , 8g ram ,學生做功課ok嗎? 謝謝各大師兄。
唔算快,亦都唔算太慢, 而且起碼有電腦功能,用來做功課, 就不會浪費。

購買時, 問一問, 可以用幾多個月就壞,
如果預算只可以保證只可以用1個月或以上, 就值$100。
如能保證至少可以用2個月或以上, 值$200
如能保證至少可以用3個月或以上, 值$300
如能保證至少可以用上4個月或以上, 值$400
如能保證至少可以用上5個月或以上, 值$500
如能保證至少用到半年以上, 值$600
如此類推, 如能保證至少可以用一年或以上, 值$1200
如能保證至少可以用兩年或以上, 值$2400,
如能保證至少可以用三年或以上, 畀夠$3600又點話.

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-11-25 12:31 PM 發表

正常普通功課係夠用既
最緊要係收你幾多錢先
thanks師兄,多謝各大師兄仗義相助,佢收我1900蚊,notebook來的。

引用:
原帖由 122003 於 2019-11-25 12:31 PM 發表

文書夠用 差在要幾錢

經濟有困難可以去明愛申請
https://ccw.caritas.org.hk/app.html
大師兄,有新notebook 3000咁平?我朋友果部notebook佢話14寸,牌子吾係好記得,好似咩PH ?

二手抵用!

引用:
原帖由 Canon6D 於 2019-11-25 07:21 PM 發表

大師兄,有新notebook 3000咁平?我朋友果部notebook佢話14寸,牌子吾係好記得,好似咩PH ?
有 你去深水埗高登睇睇
15吋 3千頭已經有
https://www.price.com.hk/product.php?p=409214&gp=18

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 122003 於 2019-11-25 12:31 PM 發表

文書夠用 差在要幾錢

經濟有困難可以去明愛申請
https://ccw.caritas.org.hk/app.html
吓?文書夠用?吾會掛?之前我個friend用佢打GTA都好順喎,點只淨係文書呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canon6D 於 2019-11-25 07:10 PM 發表

thanks師兄,多謝各大師兄仗義相助,佢收我1900蚊,notebook來的。
其實2015年出廠的,即係都用咗或閒置咗4年。
如果新淨和耐用,當新機用, 都無所謂。

如果唔新淨, 又唔耐用, 即係舊機, 最多值 $700,
因為唔知會不會很快會壞。

要問問賣家,
電池使用了或閒置了4年, 仲能不能充電?
充了電又可以用幾耐?

平時插住電用? 還是不插住電用好?
不插電, 可以用上多少個鐘, 先叫做合理?

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦
引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-11-25 11:26 PM 發表

其實2015年出廠的,即係都用咗或閒置咗4年。
如果新淨和耐用,當新機用, 都無所謂。

如果唔新淨, 又唔耐用, 即係舊機, 最多值 $700,
因為唔知會不會很快會壞。

要問問賣家,
電池使用了或閒置了4年, 仲能不能充電?
充了電又可以用幾耐?

平時插住電用? 還是不插住電用好?
不插電, 可以用上多少個鐘, 先叫做合理? ...
哦……I see , 又學到野,thanks.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Canon6D 於 2019-11-25 07:10 PM 發表

Notebook 要睇既野會多D
1) 電池可以續航幾耐
2) 螢幕有無瑕疵 -- 例如變色/漏光/死點等
3) HDD 有無勞損 -- 例如有無壞區, 有無忽然間變慢等
4) 部機既本身型號, 有無保養等
睇Notebook 照理要比Desktop 多少少經驗會好D; 而以依部機既CPU 既配置黎睇, 都應該有三至四年機齡以上, 相信已無保養。如樓主真係咩都唔識既, 除非對方真係你信得過既朋友, 否則唔太建議考慮。電腦同車差不多, 落地後跌價可以好厲害。

講真, $1900 一部Notebook 好似唔貴, 但係Notebook 本身都有平貴型號, 而分別係部機既做工質素等。有網友都同你講過, 部分平價Notebook 型號全新都只係$3000 左右, 買新既可以享有廠方支援同保養, 咁樣執二手是否好值得呢。但如果大家既交情真係深又可信, 目測部機又企理無損傷, 又肯有乜問題負責幫手睇既話, 都無話完全唔可以考慮既。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:

1900真係唔太值
官方保養應該已過
特別係Notebook電池
兩三年左右就夠期

佢部係 5系cpu
現在市面最普及係8系 最新係10系
隔得3 4代  新i3都可以好過舊i5

部機有冇用ssd唔知

回覆 引用 TOP

我回想起我細個時只可以去小童群益會用電腦 
但d姑娘知道我是用來做功課覺得好驚訝 因為細路一般只用來打機

無電腦用都會有同學笑架 1900有得用已經好正!

提示:支持鍵盤翻頁左 右