Ram Disk 黎講

Ram Disk 黎講 E-mail 此主題給朋友

喺ssd咁低價既年代
而家仲有無人用?

我未整過呢樣野
有無師兄用過可以講下效果如何?
thx

熱賣及精選
引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-7-18 09:38 AM 發表

喺ssd咁低價既年代
而家仲有無人用?

我未整過呢樣野
有無師兄用過可以講下效果如何?
thx
ram多米玩下咯

RAM disk 點都會快過SSD
不過係要熄機之前將所有野抄走, 否則一斷電就乜都無哂

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-7-18 10:41 AM 發表

ram多米玩下咯
但你位(易服妹)老友好鍾情Ram Disk喎。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-7-18 11:46 AM 發表

但你位(易服妹)老友好鍾情Ram Disk喎。
Ram Disk都冇用N年,以前經常用佢compile program,真係爽!

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-7-18 10:41 AM 發表

ram多米玩下咯
而家行緊48gb ram
所以應該夠整ram disk
但網上教學都比較舊
而家未必岩用所以問下
用左會唔會仲多問題

btw, ram真係開始升價
同款ram一星期前我買$980
今個星期已經改左$1080

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-7-18 12:02 PM 發表

Ram Disk都冇用N年,以前經常用佢compile program,真係爽!
現在的高階底板行兩條970pro M.2 行Raid 0保證爽到上太空,但瓜了一條m.2就雞雞。

回覆 引用 TOP

我都撥咗6GB去Ram Disk。用ImDisk。幾好用, 有可以set佢 關機之前將啲嘢抄番落去硬碟。 主要用嚟unzip,temp暫存,Photoshop 暫存 edit用,download folder 防virus等

引用:
原帖由 M13l1n 於 2019-7-19 08:15 AM 發表

我都撥咗6GB去Ram Disk。用ImDisk。幾好用, 有可以set佢 關機之前將啲嘢抄番落去硬碟。 主要用嚟unzip,temp暫存,Photoshop 暫存 edit用,download folder 防virus等
我尋日試左asus rog 個ram disk
separate 左12gb黎用
主要擺上網temp data同download file
上網速度比就咁用ssd快左
但我發現熄機比平時耐
應該係佢將ram disk既野抄返入ssd喇
asus rog好似無得set唔抄資料
有係software 推介可以set做唔抄data?
thx

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-7-19 12:26 PM 發表
https://sourceforge.net/projects/imdisk-toolkit/
thx水樽哥

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-7-19 12:23 PM 發表

我尋日試左asus rog 個ram disk
separate 左12gb黎用
主要擺上網temp data同download file
上網速度比就咁用ssd快左
但我發現熄機比平時耐
應該係佢將ram disk既野抄返入ssd喇
asus rog好似無得set唔抄資料
有係software 推介可以set做唔抄data?
thx ...
用免費嘅ImDisk。係open source非常安全。

回覆 引用 TOP

只係當temp用12GB太大,一般4~6GB就夠

上多d可以將個平時玩既game裝埋上去

回覆 引用 TOP

Ram Disk都冇用N年,以前經常用run program  @80386

回覆 引用 TOP

我認為 primocache 仲好用過ramdisk

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。