註冊 登入

SSD 故障

SSD 故障 E-mail 此主題給朋友

各位師兄 我上年新買的 HIKVISION
480GB SSD 用嚟做系統 hard disk

尋日無啦啦hang機
reboot入唔到window
入 bios 發覺ssd唔見咗,detect 唔到
試過將啲線掹咗再插
試咗幾次又著到機
估到佢就死, 即刻backup咗, 好彩成功backup

之後又hang機, 又係detect唔到
來來回回試咗好多次, 時得時唔得
得咗入咗window都係會hang機

請問各位師兄呢個係咪ssd死前嘅症狀?
我都係普通 上下網, 唔打機
BT 係用另一隻傳統hard disk
一年都唔夠就死咗

熱賣及精選
一分錢一分貨,500g做系統好心起碼買Samsung 860 EVO Crucial MX 500 Transcend 230s 或Plextor M8v 其他的算吧!

拎去修你站

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-6-7 08:16 PM 發表

一分錢一分貨,500g做系統好心起碼買Samsung 860 EVO Crucial MX 500 Transcend 230s 或Plextor M8v 其他的算吧!
對, 我都覺得係, 所以諗住買過第二隻做系統, 呢個攞去維修部換隻新嘅做流動harddisk算了

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2019-6-7 07:46 PM 發表

各位師兄 我上年新買的 HIKVISION
480GB SSD 用嚟做系統 hard disk

尋日無啦啦hang機
reboot入唔到window
入 bios 發覺ssd唔見咗,detect 唔到
試過將啲線掹咗再插
試咗幾次又著到機
估到佢就死, 即刻backup咗, 好彩成功backup

之後又hang機, 又係detect唔到
來來回回試咗好多次, 時得時唔得
得咗入咗window都 ...
上年巳經買HIKVISION480GB SSD, 你咁識野?

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2019-6-7 09:33 PM 發表

對, 我都覺得係, 所以諗住買過第二隻做系統, 呢個攞去維修部換隻新嘅做流動harddisk算了
呢隻Transcend 230s SSD 512g 才$470算名牌五年保養。
https://tw.transcend-info.com/Products/No-756
讀560mb/s 寫入520mb/s

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-6-7 09:46 PM 發表

上年巳經買HIKVISION480GB SSD, 你咁識野?
唔識嫁😅見佢最平,當時隻transcend 240gb 無位,先換佢

但個隻transcend 240gb, 3/2014買,用到7/2018都好好

點知 Hikvision 一買就中招

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-6-7 21:46 發表

即是非香港代理,你應該問有沒有單

[/img]
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-7 10:12 PM 發表

即是非香港代理,你應該問有沒有單
有喔,vst 代理嫁

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2019-6-7 10:12 PM 發表

唔識嫁😅見佢最平,當時隻transcend 240gb 無位,先換佢

但個隻transcend 240gb, 3/2014買,用到7/2018都好好

點知 Hikvision 一買就中招
做系統的SSD最好有内存Ram  Cache㗎。

我發覺呢個牌子溫度特別高
待機都 60度

屋企另一部手提電腦
之前自己換咗隻WD Green SSD
待機先30幾度

唔知係咪咁特別易壞

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-6-7 10:23 PM 發表

做系統的SSD最好有内存Ram  Cache㗎。

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2019-6-7 10:45 PM 發表
賬面200百萬小時又如何但長時間5、60℃操作温度真係已經輸晒。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yiksan0916 於 2019-6-7 22:18 發表

有喔,vst 代理嫁
vst最好 直接寄過去唔使上代理

呢啲先至係代理呀
其他嗰啲19代你要行到過去畀低佢仲要等佢兩三個禮拜
之後又要行返過去先攞得返
前後四程車錢呀! x佳

[/img]

回覆 引用 TOP

Transcend 370SSD 待機都是30℃以下。

回覆 引用 TOP

47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。