註冊 登入

有無師兄一體水冷裝機箱前?

有無師兄一體水冷裝機箱前? E-mail 此主題給朋友

會唔會整到成個機箱所有零件
都變到好高溫?
我諗住換個240mm水冷
但機頂擺唔到
只可以裝前面
近排出現高溫hang game情況
睇黎120mm水冷已經壓唔住CPU
(cpu係i7 8700, 無k)
最高去到96度

熱賣及精選
120mm比風冷差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-5-27 11:03 AM 發表

都變到好高溫?
但機頂擺唔到
只可以裝前面
最高去到96度
9717764 ...
放機箱前風扇要吹出機箱外

回覆 引用 TOP

去買只雙風扇的Noctua貓頭鷹喇。

引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-5-27 11:03 AM 發表

都變到好高溫?
但機頂擺唔到
只可以裝前面
最高去到96度
9717764 ...
我咪裝水冷係機箱前, 之前裝係機箱頂, 研究過裝機箱前會冷卻CPU好好多, 打機順好多.
箱機內嘅温度其實會高7/8度左右, 完全無問題

我用280MM水冷, 如果你嘅機箱可以裝到360MM嘅話, 咪裝360MM囉.

咁裝水冷, 部機一定順好多. 會少,咗降頻出現.

裝係前面咪食第一沈冷風, CPU即時降温.

你嘅1080TI 温度高到84度, 其實應該改水冷, 用水冷温度最高都係40幾 , 買個NZXT KRAKEN G12 改水冷 我都改咗 非常正 打機順好多

有時候平價一體式水冷花巧成份居多,整只有前面塵網靚機箱,落只雙風扇貓頭鷹想熱都難,整埋啲因獸鬥水冷啲熱空氣由頭到尾都在機箱内流動咪盞搞。

回覆 引用 TOP

1080ti 改水冷, 玩ultra 125% 都有39度

有圖有真相:

回覆 引用 TOP

好明顯係散熱器安裝有問題,檢查一下確定cpu block同heat spreader之間
換散熱膏都唔得既話我建議換左個AIO水冷既FAN用隻似樣既貨

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-5-27 17:47 發表

裝係前面咪食第一沈冷風, CPU即時降温.

你嘅1080TI 温度高到84度, 其實應該改水冷, 用水冷温度最高都係40幾 , 買個NZXT KRAKEN G12 改水冷 我都改咗 非常正 打機順好多 ...
到時會唔會顯卡降頻

[/img]

[/img]
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-5-27 08:40 PM 發表

到時會唔會顯卡降頻
顯卡都改埋水冷, 超順唔會降頻

回覆 引用 TOP

GPU 溫度上限比CPU更高, 熱量亦高一截
氣流先冷卻CPU 後GPU 係合理順序
所以無辦法分隔氣道的話, AIO 裝前面入風較好
但係咪真係無辦法分隔氣道先?

另240/280 AIO 只要配D 風力勁既風扇, 四把玩 push pull, 風流量將會大幅超過 AIO 本身既散熱能力
都唔洗去到暴力扇, 比如話 Notucua NF-A12x25 都得了, 跟AIO果D 都未必會弱得去邊, 好多時都過 2000rpm (12cm計), 咁搵多兩把push pull 就夠
即係代表就算 CPU 去到 90 度都好, AIO 入機箱既風最多可能都只係 3x度, 比GPU 用都還算OK
何況 8700 只要底板唔好比個離晒譜既電壓佢, 長行 4.6 搵 240 去壓都唔可能咁熱
唯一問題就係全速會幾嘈, 仲要係機箱前面, 好近個人

同埋留意條喉夠唔夠長,人地可能只預你裝係頂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-5-27 04:47 PM 發表

去買只雙風扇的Noctua貓頭鷹喇。
如果唔係叉左隻腳入光污染集團
我應該都轉左貓頭鷹
但佢偏偏唔出rgb產品……

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-5-27 05:34 PM 發表

我咪裝水冷係機箱前, 之前裝係機箱頂, 研究過裝機箱前會冷卻CPU好好多, 打機順好多.
箱機內嘅温度其實會高7/8度左右, 完全無問題

我用280MM水冷, 如果你嘅機箱可以裝到360MM嘅話, 咪裝360MM囉.

咁裝水冷, 部機一定順好多. 會少,咗降頻出現. ...
如果裝機箱前面既話
有無話邊個方法好啲?
風扇>冷排>機箱 < 風
冷排>風扇>機箱 < 風

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。