• 瀏覽: 2,777
  • 回覆: 14
應該學左node.js先定react.js先?  目標係做full stack js, 並無偏向frontend 定backend, 謝謝!

熱賣及精選
同時學

Nodejs 係backens reactjs 係frontend 可以同時學

nodejs  is out,  the new replacement is deno, dont waste your precious time on nodejs

學backend 如何入手好

好難

引用:
原帖由 hehehaha1994 於 2020-11-5 05:39 PM 發表

學backend 如何入手好

好難
覺得乜嘢難呢?無pointer概念已經唔使點管理低層嘢了。

引用:
原帖由 form5 於 2020-11-2 10:49 PM 發表

nodejs  is out,  the new replacement is deno, dont waste your precious time on nodejs
講係咁講,但唔係間間公司都跟到咁貼,仲有啲舊 projects,有幾多百分比既中型、大公司已經用緊 Deno?

引用:
原帖由 鑽石山隻揪王 於 2018-4-19 02:47 PM 發表

應該學左node.js先定react.js先?  目標係做full stack js, 並無偏向frontend 定backend, 謝謝!
先學 React.js,因為 front-end 黎講而家係玩 React.js,唔洗諗。
但 backend 唔一定要用 Node.js,或者啲公司未必想用,好多公司用 Java/Spring,而且 RDBMS 係 proven technology,好多公司 backend 都用 Oracle、SQL Server、MySQL,而唔係 NoSQL。亦可以係 revamp 左面果層唔 revamp 底果層,畢竟外在美重要過內在美。
我公司都係 React.js + Java。

引用:
原帖由 kormer 於 2020-11-5 06:30 PM 發表

覺得乜嘢難呢?無pointer概念已經唔使點管理低層嘢了。
冇 pointer 唔代表唔難喎,新手要學識點用啲 application framework 都唔係簡單。

引用:
原帖由 fx360bx 於 2020-11-7 12:48 AM 發表

講係咁講,但唔係間間公司都跟到咁貼,仲有啲舊 projects,有幾多百分比既中型、大公司已經用緊 Deno?
樓主業餘玩吓,緊係要試吓未來嘅嘢,香港有中型,大公司都吾會用nodejs架啦,nodejs舊project跟本不存在,legacy project 仲係 Java, php, vb ...

引用:
原帖由 form5 於 2020-11-7 12:56 PM 發表

樓主業餘玩吓,緊係要試吓未來嘅嘢,香港有中型,大公司都吾會用nodejs架啦,nodejs舊project跟本不存在,legacy project 仲係 Java, php, vb ...
最近汪汪唯一欣賞php嘅地方係
佢有個strtotime function可以食”next Monday” output一個日期出嚟

引用:
原帖由 form5 於 2020-11-7 12:56 PM 發表

佢冇講過係業餘,「目標係做full stack js」,有可能讀緊書,我默認當佢係想識黎搵食或轉行。
既然 Node.js 出左咁耐都少人用既時候,仲話學 Deno,梗係等普及啲先啦。
網上資源咁少都難學,睇下啲線上影片教學平台就知。

引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2020-11-7 01:09 PM 發表

最近汪汪唯一欣賞php嘅地方係
佢有個strtotime function可以食”next Monday” output一個日期出嚟
Next Monday 即係 string input, 睇怕ide 都做吾到自動補全,古代API

引用:
原帖由 form5 於 2020-11-7 06:29 PM 發表

Next Monday 即係 string input, 睇怕ide 都做吾到自動補全,古代API
冇,只係可以用嚟俾啲人係text field填個last monday, next monday之類
所以本來都係string input

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]