• 瀏覽: 5,861
  • 回覆: 10
cat5e Lan 線 得四芯, 係咪用唔到 1000M 寬頻?? thank you

cat5e 夠1000M用!

引用:
原帖由 雨中進擊的妹妹 於 2021-6-13 12:44 PM 發表
cat5e Lan 線 得四芯, 係咪用唔到 1000M 寬頻?? thank you
Cat5e lan線用4芯線肯定用唔到1000m,用1000m肯定要用8芯線。

引用:
原帖由 liongdanny 於 2021-6-13 08:03 PM 發表

Cat5e lan線用4芯線肯定用唔到1000m,用1000m肯定要用8芯線。
因為我裝修時已經有條線,請問cat5和cat5e線點分呀?thanks

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-9 03:08 PM 發表

因為我裝修時已經有條線,請問cat5和cat5e線點分呀?thanks
線上有寫

引用:
原帖由 liongdanny 於 2021-9-9 03:16 PM 發表

線上有寫
多謝回復,但條線在牆身入面有沒有其它方法會知道呀?

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-10 03:07 PM 發表

多謝回復,但條線在牆身入面有沒有其它方法會知道呀?
咁樣夾8蕊睇睇如果行到800-900Mb大部分都係5E線。

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-9 03:08 PM 發表

一般家用 LAN 線唔會好長
三幾十米用 cat 5, cat 5e 或者cat 6 都冇乜大分別

你先試上網用 speedtest check 下, 如果有 800M 以上就可以不理

否則可以用現有 LAN 線做引線
駁條 cat 6 線換左條舊 LAN 線

引用:
原帖由 btchanchan 於 2021-9-11 05:40 PM 發表

三幾十米用 cat 5, cat 5e 或者cat 6 都冇乜大分別

你先試上網用 speedtest check 下, 如果有 800M 以上就可以不理

否則可以用現有 LAN 線做引線
駁條 cat 6 線換左條舊 LAN 線
我試咗個速度由屋企 牆身再接到房間(全部是暗線)去到卓上電腦速度都有700M以上800M以下如果這樣是否 牆身入面條線已經是CAT5E線呀?

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-9-12 08:23 PM 發表

我試咗個速度由屋企 牆身再接到房間(全部是暗線)去到卓上電腦速度都有700M以上800M以下如果這樣是否 牆身入面條線已經是CAT5E線呀?
三幾十米用 cat 5, cat 5e 或者 cat 6 都冇乜大分別

最簡單方法係暫時換條 cat 6 LAN 線接駁 router 和桌上電腦試下就最清楚

引用:
原帖由 liongdanny 於 2021-9-10 03:44 PM 發表

咁樣夾8蕊睇睇如果行到800-900Mb大部分都係5E線。
上星期試咗由電腦去到電話盒(電話盒線Cat5e)速度有800M

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]