查看完整版本 : [轉貼]一盤PSP遊戲UMD碟,多人同時玩!

sam.to 2007-12-8 05:37 PM

[轉貼]一盤PSP遊戲UMD碟,多人同時玩!

很多玩家只有一盤PSP的UMD遊戲光碟,但是想和朋友一起聯機玩怎麼辦呢?實際上一盤遊戲也能多人玩,例如《南夢宮博物館Namco Museum》、《鐵拳》都支援*[GAME SHARING]功能,用這個功能可以把遊戲資料從一台PSP通過wifi傳送另一台PSP,這樣就可以兩人連機了,但是對於沒有這個功能的遊戲還有一個 方法。下面就教大家讓[GAME SHARING]功能的遊戲UMD也能多人玩。

[b][font=新細明體]Ridge Racers(2~8[/font][/b][b][font=新細明體]人)[/font][/b]
1) 兩部PSP都打開WiFi開關(無線傳送)
2) 1P先進入[WIRELESS BATTLE],進入[HOST RACE]
3) 選擇好CLASS、賽道和HANDICAP後,到[ENTRY LIST]畫面
4) 沒有讀碟聲音後拿出UMD,給2P開機,重複以上1),2)步驟
5) 到了[ENTRY LIST]畫面後按[OK]表示加入
6) 如想更多人玩,請2P拿出UMD給其餘的開機及重複1),2)步驟
7) 完成後1P便可按[START]進行下一步
8) 看到黑畫面,換碟(每人一次)否則看不到車型
9) 選好車款後,再次黑畫面,每人再換碟後就能進入遊戲
10) 遊戲完成後會出現[NOW LOADING],每人要換碟一次儲存
11) 完成後便會詢問是否再玩一次或回到目錄,如再玩,請跳回9)步驟

AthrunZala★ 2007-12-8 05:58 PM

幾好喎....可惜冇呢隻...:smile_34:

ZY(思歪) 2007-12-8 06:06 PM

回覆 #2 AthrunZala★ 的帖子

理論上係賽車game都可以

因為賽道o個d唔係一路玩一路load

係一次過load o左先的

olloollo 2007-12-8 07:09 PM

會唔會玩玩下無左:funk:
  ja lload唔到date:smile_41: :smile_41:

AthrunZala★ 2007-12-9 08:49 AM

回覆 #3 ZY(思歪) 的帖子

咁好彩我都有一隻:loveliness:

愛nail 2007-12-10 05:05 PM

好耐之前就已經知道,不過都多謝介紹和分享。:loveliness:

古勒比加x2 2007-12-24 01:34 AM

我想知 gumdam 可唔可以用呢個方法 :smile_40:

ZY(思歪) 2007-12-30 12:54 PM

[url]http://hk.youtube.com/watch?v=Bd-1WdmzbRw&feature=related[/url]

示範影片

合成人 2008-1-2 03:53 PM

[quote]原帖由 [i]ZY(思歪)[/i] 於 2007-12-8 06:06 PM 發表
理論上係賽車game都可以

因為賽道o個d唔係一路玩一路load

係一次過load o左先的 [/quote]
更係唔係啦.......... 頭D唔得架

sam.to 2008-1-2 08:41 PM

回覆 #9 合成人 的帖子

仲有Burnout Dominator都唔得

lowailam789 2008-1-8 09:58 PM

勁牙......你點知嫁...高手高手高高手
頁: [1]
查看完整版本: [轉貼]一盤PSP遊戲UMD碟,多人同時玩!