查看完整版本 : 準備求婚人士分享及討論專區(#11有版主求婚分享)

wchiman 2007-8-19 11:20 AM

準備求婚人士分享及討論專區(#11有版主求婚分享)

[size=12px][b][size=6][color=magenta]準備求婚人士分享及討論專區[/color][/size][/b]

[size=4][color=navy][b]相信每一個男士, 向自己心愛既人求婚, 當然要做到最好, 最完美. 不過作為男士, 有時覺得驚做得唔好, 希望設立專區, 寫出你既求婚既準備, 等我地俾d參考你, 令到你做到最好. 求婚成功!

而求左婚而成功既你, 我都希望講俾大家聽, 你成功左. 等我地同你講聲, 恭喜晒!

[/b][/color][/size][/size]

[[i] 本帖最後由 wchiman 於 2008-1-8 09:27 AM 編輯 [/i]]

do0301 2007-8-19 09:53 PM

我啱啱求婚成功喇.......:loveliness: 今日係我地既拍拖8週年紀念日, 食完飯後, 我陪佢行返屋企, 問佢今日紀念日有乜願望, 佢講完後我就話我既願望係可以同佢每年都咁開心咁喺埋一齊, 我仲希望佢可以以我既太太既身份去同我喺埋一齊..咁跟住佢就應承左喇.....仲話好似發夢咁.......:loveliness: 我地諗住08年12月尾到結婚........:loveliness:

wchiman 2007-8-19 10:49 PM

[quote]原帖由 [i]do0301[/i] 於 2007-8-19 09:53 PM 發表
我啱啱求婚成功喇.......:loveliness: 今日係我地既拍拖8週年紀念日, 食完飯後, 我陪佢行返屋企, 問佢今日紀念日有乜願望, 佢講完後我就話我既願望係可以同佢每年都咁開心咁喺埋一齊, 我仲希 ... [/quote]

恭喜晒你先. 希望你地兩個搞結婚既事順順利利.:loveliness:
賣廣告先 , 多d黎呢到搵資料啦:loveliness:

do0301 2007-8-20 03:35 PM

多謝, 我想問下....跟住落黎我地有d乜要開始做同準備呢??我地都諗住擺酒同埋唔買樓, thank you

cherriebb 2007-8-20 04:13 PM

[quote]原帖由 [i]do0301[/i] 於 2007-8-20 03:35 PM 發表
多謝, 我想問下....跟住落黎我地有d乜要開始做同準備呢??我地都諗住擺酒同埋唔買樓, thank you [/quote]
恭喜晒!!!

擇日 → 搵酒樓/酒店book酒席, 呢兩樣係最急, 其餘影相/搜集資料呢d細節可以攤慢黎攪。唔好諗住仲有成年至結婚就可以懶懶行, 我今年10月結婚, 係提早成年半攪結婚d野, 所以o係籌備o既過程入面我地就覺得好輕鬆。:loveliness:

do0301 2007-8-20 09:04 PM

thank you, 要同女家傾掂數先........洗唔洗叫埋 我阿媽去架??

Kuromi's 2007-8-23 02:57 PM

"lee"個 idea 未必個個合用, 最好你有車or問人借車, 可以係天氣差的日子, 最好落緊好大雨時, 你將架泊係街度, 跟住去食野, 再返回車時, 大家當其時又要擺好把傘, or 個女仔抺緊自己濕左既地方, 男士成機將隻介子拿出來, 比一個驚喜:loveliness:

wchiman 2007-8-24 09:06 AM

唔該....呢到係俾人問 / 分享求婚架...:smile_44:

Kuromi's 2007-8-24 10:04 AM

[quote]原帖由 [i]wchiman[/i] 於 2007-8-24 09:06 AM 發表
唔該....呢到係俾人問 / 分享求婚架...:smile_44: [/quote]

我知...我都係講緊求婚...可能我表達唔好..令你誤會:smile_41:

wchiman 2007-8-24 10:30 AM

[quote]原帖由 [i]Kuromi's[/i] 於 2007-8-24 10:04 AM 發表

我知...我都係講緊求婚...可能我表達唔好..令你誤會:smile_41: [/quote]

唔係...只係提提...
因為本版有好多專區俾你去傾, 個到會仲多人同你分享準備結婚既野:loveliness:

wchiman 2007-8-24 10:45 AM

我是這版版主, 那麼我先分享我求婚時既事啦.
其實我求婚日子係4月21日. 但之前諗左好耐, 究竟用咩方式好呢? surprise?定係浪漫. 我自問我自己唔係一個懂得浪漫既人.所以我同我個fd商量左一段時間去準備呢個只得我同d fd知既事. 一來我怕人多, 驚佢唔鍾意, 好似迫婚咁. 不過我自己覺得俾個surprise佢會好過冇啦啦帶去食飯, 又有花收.... 一定會懷疑我! 所以決定係同我個fd食生日飯個晚行動!

我搵了好多資料. 去到21號返工個日都係諗緊用咩對白同佢講好. 我唔係太識講野既人, 同埋唔想背一d好長既對白....背錯左點算呢=.=所以搵一d簡簡單單的說話就足夠

放左工, 我keep住個介指盒係件褸袋到. 諗住我女朋友唔會係我件褸做一d任何野..開點知去到旺角新世紀, 有一次個盒一野頂到佢...我即時驚起上黎, 我只係話銀包黎...我開始覺得放係褸內袋唔安全, 所以入左廁所諗下放係咩位置..不過個盒太大 =.=, 都係要放落褸內袋

行行下..點知佢話凍...要我俾件褸佢著....我即時驚起上黎, 驚穿. 佢一路著, 我就一邊驚~~~

好彩都冇發現, 而且個陣時都七點, 好安全咁渡過.

食完飯, 係背後俾左張花單俾我個fd, 幫我準備拎花...

去到卡拉ok房, 唱唱下歌, amy借d意話傾電話, 咁我都知道我就要同佢講了. 所以我都係咁唱歌, 冷靜自己.

跟住我電話到....咁快有花? 哦, 頂..問路.... 嚇死~~~

之後又等..有電話到, 今次真係真係.....

落到去, 見到我個fd渣住扎花...我自己開始緊張了...去到lift口,我開始腳軟了...好驚好驚...我個fd摸我心口, feel到我個心跳到好快...連我自己都覺得第一次咁驚...

去到卡拉ok房門口....我個fd入左去先...我係門口到..入去講咩先呢? 跪左先?還是俾花佢先呢....我不停地驚, 好驚我講錯野, 或者做錯左一個step...

其實我係門口等左有30秒有多, 不過我諗到, 遲早都要講, 入到去先算..我終於鼓起勇氣, 入去了

我入到去, 我渣住扎花向住我女朋友, 話送俾佢, 但佢都仲好似呆呆地咁...佢以為d花係送俾我個fd做生日surprise... 我女朋友係到呆, 我又唔知點咁.....=.= 佢唔明, 咁我拎左個紅色盒出黎, 佢應該知咩事了....

不過唔知點解, 拎完個盒出黎, 個腦一片空白, 乜都唔知...死啦, 講左先還是脆左先呢? 哎呀, 講咩呢? 大鑊,腳軟軟tim....

等左好耐, 我都唔知點咁...我企左一段長時間....都唔知點好咁. 我心呼吸, 我跪左左佢面前...

"妳嫁俾我啦, 我希望食到妳煮既飯, 唔想去完街送你返屋企, 而係返自己屋企" 好快咁講..不過同我自己想誚既有出入...好似掉鬼轉左 =.=

跟住我女朋友叫我幫佢帶介指...不過我都唔記得左係邊隻..左右都份唔到....邊隻都唔知了...我要問番我個fd...=.=

終於完成了~~~我都鬆了一口氣. 不過我流了好多汗...仲腳軟.....我都未試過係咁....

Kuromi's 2007-8-24 10:58 AM

恭喜!恭喜! 其實好多男人都好以你咁緊張:loveliness:

bookforest 2007-8-24 03:47 PM

我都有野想問,通想你地求婚既介指買幾多錢左右 / 或者唔買介指?
雖然我地已住埋,不過都plan緊年底求婚,呢個動作我覺得一定要,咁成個婚禮先叫"完整"...ha....

wchiman 2007-8-24 04:00 PM

[quote]原帖由 [i]bookforest[/i] 於 2007-8-24 03:47 PM 發表
我都有野想問,通想你地求婚既介指買幾多錢左右 / 或者唔買介指?
雖然我地已住埋,不過都plan緊年底求婚,呢個動作我覺得一定要,咁成個婚禮先叫"完整"...ha.... [/quote]

介指一定要買.
幾多錢呀..要睇閣下係咩budget同埋女朋友想點.

一d女仔想收細細隻既介指, 婚後就要買大大既...因為大家都知結婚使好多錢., 而有一d真係要大大粒既...呢個睇你有冇能力之內啦...

我自己就買左一隻3~4千蚊既鑽介, 都幾cute, 親番我女朋友...雖然可能有女仔話我好cheap, 但大家都商量過. 唔好買咁貴. 遲d結左婚先買大大粒 :smile_27: :smile_27:
真係好睇個你同佢點諗法.

Hiroshii 2007-8-31 02:58 PM

多謝分享 ~~~ 我都覺得好緊張呀 !!

Hiroshii 2007-9-5 04:06 PM

係喎 ~~ 有問題想問 ~~
1. 求婚買果一紥花,要有幾多朵花?
2. 求婚戒指請問係戴係邊隻手同手指上?

xduck 2007-9-9 09:35 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

koeikoo 2007-9-10 07:08 PM

[quote]原帖由 [i]wchiman[/i] 於 2007-8-24 10:45 AM 發表
我是這版版主, 那麼我先分享我求婚時既事啦.
其實我求婚日子係4月21日. 但之前諗左好耐, 究竟用咩方式好呢? surprise?定係浪漫. 我自問我自己唔係一個懂得浪漫既人.所以我同我個fd商量左一段時間去準備呢個只得 ... [/quote]

Thanks 版主 for your touching story, it must be very memorable for u too!  Hope there is more people visiting this board and share their stories with us!  If one day i 求婚, i will certainly post my story to this board ^___^

wchiman 2007-9-12 10:08 AM

[quote]原帖由 [i]Hiroshii[/i] 於 2007-9-5 04:06 PM 發表
係喎 ~~ 有問題想問 ~~
1. 求婚買果一紥花,要有幾多朵花?
2. 求婚戒指請問係戴係邊隻手同手指上? [/quote]

我唔記得左tim, 不過你可以去花店問就一定知..
我求婚時..左右掉轉左:smile_27: :smile_27: , 應該帶女仔既右手..(唔係自己右手面呀), 無名指...

有錯請指教

wchiman 2007-9-12 10:09 AM

[quote]原帖由 [i]xduck[/i] 於 2007-9-9 09:35 PM 發表
板主的經歷真係正:loveliness:
自己反而沒乜特別
基本上大家有了共識打算結婚
所以沒刻意的去求婚
平時傾計先講話不如真係結婚吧
就只係咁而已:smile_39:

不過!!!!!!!!
我都打算準備一次求婚
雖然好 ... [/quote]

其實有一次係求婚, 有埋海景...但講唔出口...隻介指就咁.....................
佢都問左我幾次, 但我講唔出:smile_27:

helenmok728 2007-9-17 11:00 AM

我昨天逼我男朋友說他的求婚計劃:

他說先跟我去食晚飯,之後他同我去坐直昇機遊維港,突然他拿出一隻介指同一束花出來同我求婚.......:loveliness:
我聽完之後我的眼淚不斷流出來....不過他說他會再改行程,一定唔同同我講既計劃一樣~
雖然他話最快都要等下年,不過我一定會等的~^^

蝦你波凸先生 2007-9-21 06:11 PM

[size=5]我結左婚三年了,本人相信如求得婚,多數雙方已有一定感覺,所以求婚的細節只是想大家留下一種回憶,我當時首先找一處特別的地方,當時在赤柱,買定花(99支),中午就要送到她公司,但放工時要去接她,再直接坐車到目的地,一早通知餐廳人安排,晚餐途中求婚,這時其他人都會幫你支持你,最後全場歡呼,非常難忘.... :loveliness: [/size]

wchiman 2007-9-23 10:10 AM

[quote]原帖由 [i]helenmok728[/i] 於 2007-9-17 11:00 AM 發表

他說先跟我去食晚飯,之後他同我去坐直昇機遊維港,突然他拿出一隻介指同一束花出來同我求婚.......:loveliness:
我聽完之後我的眼淚不斷流出來....不過他說他會再改行程,一 ... [/quote]

點解要逼既:smile_14:

個人意見, 唔好介意.
逼是沒有用. 一定要知道是否真的可以實行.

wchiman 2007-9-23 10:10 AM

[quote]原帖由 [i]蝦你波凸先生[/i] 於 2007-9-21 06:11 PM 發表
我結左婚三年了,本人相信如求得婚,多數雙方已有一定感覺,所以求婚的細節只是想大家留下一種回憶,我當時首先找一處特別的地方,當時在赤柱,買定花(99支),中午就要送到她公司,但放工時要去接她,再直接坐 ... [/quote]

聽d人講, 如果係街到求婚, 旁邊既人一定支持架.

sinyingho 2007-9-24 12:45 PM

其實我仲未求婚~~因為岩岩先買左樓不過都要諗定一路諗緊方法~~最後我都係決定向一間西餐變魔術~~
我想用變魔術既方泠變隻介子同花出來,所以依排都睇緊d學魔術既web,本身我個人好悶~~希望今次可以令佢開心d
我都想佢可以有一個難忙既回憶~~因為我覺得自己為她做的事太小了

AlanK 2007-9-24 07:29 PM

[quote]原帖由 [i]sinyingho[/i] 於 2007-9-24 12:45 PM 發表
其實我仲未求婚~~因為岩岩先買左樓不過都要諗定一路諗緊方法~~最後我都係決定向一間西餐變魔術~~
我想用變魔術既方泠變隻介子同花出來,所以依排都睇緊d學魔術既web,本身我個人好悶~~希望今次可以令佢開心d
... [/quote]

讚成...有時我都覺我自己為對方付出的不夠多...
真係好想好想諗d 特別的方式求婚....讓老婆仔一世難忘:smile_40:

heho2006 2007-9-28 11:03 AM

好感動呀.
如果我男友都會咁對我就好喇,
佢有提過結婚的事, 但就無咩行動 :smile_45:

progear 2007-10-1 01:27 AM

未諗到點同幾時求婚~
但係今日已經同我媽,女朋友媽咪去左擇日~
求婚介子同結婚介子真係要拉上補下,都唔知點揀好

killnotes 2007-10-2 11:04 PM

[quote]原帖由 [i]helenmok728[/i] 於 2007-9-17 11:00 AM 發表

我聽完之後我的眼淚不斷流出來....不過他說他會再改行程,一 ... [/quote]

小弟都諗住o係幾個月內向女朋友求婚....雖然你男友都說會医變行程, 但我想請問係咪真係可以包架直升機遊維港架? 係既話, 可以點樣申請?同埋要幾錢度架?

killnotes 2007-10-2 11:12 PM

仲想問多句, 其實女仔鍾意男朋友求婚既時候係人多既地方, 等好多唔識既人圍觀(好似電視劇咁), 定鍾意唔好咁揚, 剩係人少少既環境下先攞花攞戒子出黎架?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 準備求婚人士分享及討論專區(#11有版主求婚分享)