查看完整版本 : 地產界 Property意見帖~~

霸意KEN 2007-9-28 12:55 AM

地產界 Property意見帖~~

[size=5][b][color=indigo]大家有什麼意見請在這帖發表~

[size=2][url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5412554&extra=page%3D1]http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5412554&extra=page%3D1[/url][/size]
[/color][/b][/size]

[[i] 本帖最後由 霸意KEN 於 2011-10-31 01:30 PM 編輯 [/i]]

霸意KEN 2007-9-28 01:17 AM

[size=3][color=Indigo][b]各會員注意~~

本版嚴禁開設以公司名稱的專區或暗示公司名稱毫無內容的吹水閒聊post~(意思是指沒有定出討論事件的主題)
以後不需要用假名開post,但post主題內容,不可以暗示或明示惡意批評該公司或人士.主題內容亦需要有一件事情作出討論不可離題.

違規者新手老手一侓扣50分,警告後再犯可版被禁言~
請各位留意~謝謝~[/b][/color][/size]

chibus 2007-9-28 01:17 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 01:17 AM 發表
各會員注意~~

[b][size=3][color=#4b0082]各會員注意~~

本版嚴禁開設以公司名稱的專區或暗示公司名稱毫無內容的吹水閒聊post~(意思是指沒有定出討論事件的主題)
以後不需要用假名開post,但post主題內容,不可以暗示或明示惡意批評該公司或人士.主題內容亦需要有一件事情作出討論不可離題.

違規者新手老手一侓扣50分,警告後再犯可版被禁言~
請各位留意~謝謝~[/color][/size][/b] [/quote]

可否舉例?因為感覺是討論地產界必會討論到人和事,而討論必有正反而亦一定對公司的人和事有批判性。如此定規似乎大部份均只可在吹水區討論?

LKnam 2007-9-28 02:05 PM

agree :loveliness:

LKnam 2007-9-28 02:06 PM

if you set the above rule, you'd better close down [url=http://www.discuss.com.hk]www.discuss.com.hk[/url] ! :smile_30:

金牌嘉露姐2 2007-9-28 02:12 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 12:55 AM 發表
大家有什麼意見請在這帖發表~

[url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5412554&extra=page%3D1]http://www14.discuss.com.hk/view ... &extra=page%3D1[/url]
[/quote]

[size=4][color=indigo][/color][/size]
[size=4][color=indigo][/color][/size]
[size=4][color=indigo]我建議開設「物業管理Forum」供行內人仕交談:smile_40: [/color][/size]

霸意KEN 2007-9-28 03:36 PM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-28 01:17 PM 發表

可否舉例?因為感覺是討論地產界必會討論到人和事,而討論必有正反而亦一定對公司的人和事有批判性。如此定規似乎大部份均只可在吹水區討論? [/quote]

唔明閣下想問什麼~
你意思係討論地產界的post一定要有批判公司和人士嗎?
要不就沒有其他問題討論?
可能是本人誤解可否直接提出問題~謝謝~

霸意KEN 2007-9-28 03:48 PM

[quote]原帖由 [i]金牌嘉露姐2[/i] 於 2007-9-28 02:12 PM 發表

我建議開設「物業管理Forum」供行內人仕交談:smile_40:  [/quote]

等我問問可唔可以開兩個吹水帖子
一個係物業管理Forum.但可能未必批~
我再同上面提議把本版分開兩版好嗎?但要點時間,因為要麻煩管理員~

[[i] 本帖最後由 霸意KEN 於 2007-9-28 03:50 PM 編輯 [/i]]

chibus 2007-9-28 04:07 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 03:36 PM 發表

唔明閣下想問什麼~
你意思係討論地產界的post一定要有批判公司和人士嗎?
要不就沒有其他問題討論?
可能是本人誤解可否直接提出問題~謝謝~ [/quote]

其實因大家都在行頭打工,所以大部份問題均與行內的人和事有關。因為話明各行各業吖嘛。有討論人事和管理手法問題在所難免。

其他問題如地產投資,可以去金融投資區,進修可以校園生活等。

霸意KEN 2007-9-28 04:34 PM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-28 04:07 PM 發表

其實因大家都在行頭打工,所以大部份問題均與行內的人和事有關。因為話明各行各業吖嘛。有討論人事和管理手法問題在所難免。

其他問題如地產投資,可以去金融投資區,進修可以校園生活等。 [/quote]

我明白~但可以有內容或就一件事情作出討論.
你知唔知好多post都開個主題,內容同主題又無關係,一係直情無內容.
一係就惡意批評其他人或公司~唔係話人無良就話人廢,比你會點做?
如果會員肯自律還會有殺專區事件發生嗎?
來這裡是開心的,但講說話是否應該分輕重呢?
現在沒有得開閒聊帖就把責任推落版主身上,對本人公平嗎?

chibus 2007-9-28 05:08 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 04:34 PM 發表

我明白~但可以有內容或就一件事情作出討論.
你知唔知好多post都開個主題,內容同主題又無關係,一係直情無內容.
一係就惡意批評其他人或公司~唔係話人無良就話人廢,比你會點做?
如果會員肯自律還會有殺專區事件發生嗎?
來這裡是開心的,但講說話是否應該分輕重呢?
現在沒有得開閒聊帖就把責任推落版主身上,對本人公平嗎?

[/quote]

明白明白。好嘞,我覺得可以咁:

[color=mediumturquoise]無內容[/color] - 唔使理,冇人會睇/講,好快已在第十幾版之後....

[color=mediumturquoise]一係就惡意批評其他人或公司~唔係話人無良就話人廢,比你會點做? - [/color][color=black]惡意批評 OK,但要言之有物,仲要有實例,佢地無你可以親自加帖要求、提醒、警告後先封帖。[/color]

如: 新XX對員工好好,[color=mediumturquoise]點解好[/color][color=teal],[/color][color=black]因為有多Bonus,[/color][color=mediumturquoise]例子,[/color][color=black]出咗memo 加5% (反之亦然)[/color]

最後,如非太過份最理想是無為而冶。我去開的版主與會員打成一片討論,不亦樂乎:loveliness:

最最後,有時六七十帖以後離題在所難免,如果可以就比"得益",彈性處理熱門話題...

[[i] 本帖最後由 chibus 於 2007-9-28 06:35 PM 編輯 [/i]]

Amsterdam 2007-9-28 07:48 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 15:48 發表

我再同上面提議把本版分開兩版好嗎?但要點時間,因為要麻煩管理員~ [/quote]

[font=標楷體][size=4][color=blue]這個我也在新版建議區作出了建議[/color][/size][/font]

[quote]原帖由 [i]Amsterdam[/i] 於 2007-9-24 22:32 發表
[size=4][font=標楷體][color=#0000ff]現時在<各行各業>(地產界)版裡面基本上有兩個不同工種的從業員,一班是[/color][color=red]地產代理[/color][color=#0000ff],一班是[/color][color=red]物業管理[/color][/font][/size][font=標楷體][size=4][color=#0000ff],雖然都同地產有關,但大家其實係從事緊兩個完全不同的行業,所以希望版管方面考慮將地產界分拆出兩個子版,一個給地產代理從業員,另一個給物業管理從業員。使大家可以在各自所屬行業的討論版內討論。

多謝關注:smile_40: [/color][/size][/font]
[/quote]

金牌嘉露姐2 2007-9-28 08:31 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 03:48 PM 發表

我再同上面提議把本版分開兩版好嗎?但要點時間,因為要麻煩管理員~ [/quote]

唔該晒!:loveliness:

haha_kcuf 2007-9-28 08:33 PM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-28 12:55 AM 發表
大家有什麼意見請在這帖發表~

[url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5412554&extra=page%3D1]http://www14.discuss.com.hk/view ... &extra=page%3D1[/url]
[/quote]

[size=4]你都得啦,居然將反對既聲音全部分割走,你擺左係邊呀?又要我地搵呀?定cut左丟左呀?我見到你留言既:算把啦你, 我諗都係對住你自己講好d囉,[/size]
[size=4]我地都想算呀?[/size]
[size=4]你見過"子淇妹"開左個post,佢講過咩架?你唔止係cut走左反對你既一班人,仲cut走左我地一班同事係度一段日子既情誼,咁既情形,應該係你算把囉,同:你得d!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :smile_22:
[/size]

霸意KEN 2007-9-29 12:57 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-28 05:08 PM 發表

明白明白。好嘞,我覺得可以咁:

無內容 - 唔使理,冇人會睇/講,好快已在第十幾版之後....

一係就惡意批評其他人或公司~唔係話人無良就話人廢,比你會點做? - 惡意批評 OK,但要言之有物,仲要有 ... [/quote]

本人大致上明白閣下的意見,只要不是惡意攻擊的主題,正反都沒有問題,
如有啲會員講晒粗口鬧間公司同人士,這一定不可以~
有主題無內容或內容沒有舉體事情討論本人都會關閉或扣分警告~
你意下如何?
至於版主同大家打成一片,如你們不介意我不是行內人我都好想~:loveliness:
[color=black]
[/color][color=black][/color]

霸意KEN 2007-9-29 01:00 AM

[quote]原帖由 [i]Amsterdam[/i] 於 2007-9-28 07:48 PM 發表

這個我也在新版建議區作出了建議

[/quote]

這裡安頓好我再向上頭反應~:loveliness:

霸意KEN 2007-9-29 01:02 AM

[quote]原帖由 [i]金牌嘉露姐2[/i] 於 2007-9-28 08:31 PM 發表

唔該晒!:loveliness: [/quote]

唔洗客氣,只要是對本版有正面的意見,本人都好樂意為大家服務~:loveliness:

haha_kcuf 2007-9-29 01:21 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 01:02 AM 發表

唔洗客氣,只要是對本版有正面的意見,本人都好樂意為大家服務~:loveliness: [/quote]
[size=3]嘿! 反對你既獨裁就唔正面? :smile_22: 我收到你既留言啦,話我重覆回帖,又話咩惡意灌水,又扣20分![/size]
[size=3]你自己成日將一大段[size=6][color=red]雞那紅色咁大既字[/color][/size]放入人地既留言度又得,加上又係果d你自己後加既所謂規條,每次我地質詢你,你答唔到啦,亦無正面去回應啦,就只有一條所講既殺一警百,cut post,甚至鎖左人地個post,好似你對子淇妹咁(包括我地)!!!!!!!!!!!!!!![/size]
[size=3]子淇妹~~~人地好善良架,尋日第一次開個post,希望招攬番一班舊日既同事入去傾計咋,你warn都唔warn佢先,就鎖左她?[/size]
[size=3]喂!不如你買左個網站,因為你只係玩呢度,點滿足到你咁大權力既慾望呀?[/size]

chibus 2007-9-29 01:30 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 12:57 AM 發表

本人大致上明白閣下的意見,只要不是惡意攻擊的主題,正反都沒有問題,
如有啲會員講晒粗口鬧間公司同人士,這一定不可以~
有主題無內容或內容沒有舉體事情討論本人都會關閉或扣分警告~
你意下如何?
至於版主同大家打成一片,如你們不介意我不是行內人我都好想~:loveliness:
[color=black]
[/color][/quote]

唔....睇吓你可唔可以比個言之有物嘅善意攻擊例子啦...........:smile_13:

有時有啲差嘅嘢好難唔批評,但一定不能無矢放的........要講多啲解釋,而不能一句statement 了事.:smile_22:  

粗口鬧比較冇品.......我都唔想見:smile_45:

有主題無內容..........可以關嘅............內容沒有舉體事情討論.......你可以試吓做facilitator....引發同導引討論,唔成功先再睇睇:smile_13: ......下下封帖比人感覺好專橫:smile_39:

最後,你做到版主,只要虛心問多啲,講多啲,多啲討論帖,不單止你學倒行內嘢,連睇嘅都學倒、而寫嘅又開心:loveliness:

BTW 同意嘅話最好加吓我分......:smile_30: :smile_30:

[[i] 本帖最後由 chibus 於 2007-9-29 01:32 AM 編輯 [/i]]

霸意KEN 2007-9-29 01:41 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-29 01:30 AM 發表

唔....睇吓你可唔可以比個言之有物嘅善意攻擊例子啦...........:smile_13:

有時有啲差嘅嘢好難唔批評,但一定不能無矢放的........要講多啲解釋,而不能一句state ... [/quote]

沒有舉體事情討論點引導呢?:smile_41:我又唔係發帖者我點會知佢想討論什麼呢?:smile_39:

我們不可以用批評或善意攻擊來型容,我們用評論一件事件會否好一點呢?

你要我個個違規都要用一大篇文章解釋嗎?
我有份正職架~:smile_42:

ps:你同我出一篇行內術語我加你分~:smile_30:

[[i] 本帖最後由 霸意KEN 於 2007-9-29 01:42 AM 編輯 [/i]]

chibus 2007-9-29 02:12 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 01:41 AM 發表

沒有舉體事情討論點引導呢?:smile_41:我又唔係發帖者我點會知佢想討論什麼呢?:smile_39:

我們不可以用批評或善意攻擊來型容,我們用評論一件事件會否好一點呢?

你要我個個違規都要用一大篇文章解釋嗎?
我有份正職架~:smile_42:

ps:你同我出一篇行內術語我加你分~:smile_30:

[[i] 本帖最後由 霸意KEN 於 2007-9-29 01:42 AM 編輯 [/i]]
[/quote]

:smile_13: :smile_13: ....好難具體話你聽,但如你持開放態度我可以用一個你封咗嘅例子示範吓......我係你我會點做.....:loveliness: ..

如果其實你唔知佢想討論啲乜,你可以1)等吓睇吓有冇人知佢想討論啲乜,或2)你親自發帖每事問,由轉題開始問.........

任何評論均帶有批判性,而另一方可以根據其批判理由提出反駁,一個討論先會豐富......如果唔係又流於吹水.....

我建議你話人違規都有一個template,講明邊條,同加句解釋,同埋比警告先同可以比佢PM解釋吓先咯.......:smile_13: .......建立公平和公正的形象非但不止一天,仲要令人信服.....:smile_13:

仲有你最好找個見習版主幫吓手.......:smile_13:

最後,我都唔係做物管太耐,你其實可以發帖同置頂叫人"提供行內術語........有分"等:smile_30:

霸意KEN 2007-9-29 02:21 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-29 02:12 AM 發表

:smile_13: :smile_13: ....好難具體話你聽,但如你持開放態度我可以用一個你封咗嘅例子示範吓......我係你我會點做.....:loveliness: ..

如果其實你唔知佢想討論啲乜,你可以 ... [/quote]

我們現在不是有唔同意見嗎?但我感覺唔到你批判我~
我明白你意思所以這個post我沒有關,
[url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5419230&extra=page%3D1]http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5419230&extra=page%3D1[/url]
但有啲post內容係大家來發言又要等嗎?
你有興趣申請見版嗎?:loveliness:

chibus 2007-9-29 02:38 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 02:21 AM 發表

我們現在不是有唔同意見嗎?但我感覺唔到你批判我~
我明白你意思所以這個post我沒有關,
[url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5419230&extra=page%3D1]http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5419230&extra=page%3D1[/url]
但有啲post內容係大家來發言又要等嗎?
你有興趣申請見版嗎?:loveliness:
[/quote]

其實好睇你點睇同take.....你可以覺得我話你嘅手法....:smile_42: .......而且呢個版發言嘅野同切身有利害關係之餘,有啲仲要朝見口晚見面,感受自然深啲.......

其實呢個post好完美啦........但我覺得佢分開三帖講,或者每帖不是太清楚我也許可以引導呢度啲人做到這標準....:smile_13:

有時等吓都好嘅,尤其物業管理時間好長,每更得閒嘅時間人人不同.........:smile_13:

見版有乜資格、義務、好處、壞處?:smile_41: :smile_41:  都想為地產界舒口氣嘅.....:loveliness:

霸意KEN 2007-9-29 02:56 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-29 02:38 AM 發表

其實好睇你點睇同take.....你可以覺得我話你嘅手法....:smile_42: .......而且呢個版發言嘅野同切身有利害關係之餘,有啲仲要朝見口晚見面,感受自然深啲.......

其實呢個pos ... [/quote]

如果主題內容是"大家來發言"都不作出處理就違反了討論區的方針了.
其實有樣野想問你,你唔好介意,你其實明唔明白總版規第2條的意思?
或你理解是什麼?
[quote][b][二] 嚴禁洗版或呃post[/b]
呃post的定義是指無意義,空泛,過於精簡,使用符號或圖案表情(打thank you、hihi、推、ccc、... 、see 等都計算在內)
(某些版會有不同的規定,進入不同的版之前,請看清楚該版版規)
洗版是指在一段短時間內不停開新主題,或短時間內不停回覆,全版最後回覆者都是同一人,而無意義的內容,或回覆內容連續相同。
(本討論區規定所有會員,每日在不同的版裡,只可各發表5個新主題)
違者會跟據洗版/呃post之數目扣分,每帖扣5~20分不等,勸阻無效/辱罵回覆或情況嚴重者,一經證實後會被禁言三天至永久禁言/禁訪。[/quote]
申請版主可以睇睇以下~
[url=http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1053922]http://www14.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=1053922[/url]

chibus 2007-9-29 03:31 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 02:56 AM 發表

如果主題內容是"大家來發言"都不作出處理就違反了討論區的方針了.
其實有樣野想問你,你唔好介意,你其實明唔明白總版規第2條的意思?
或你理解是什麼?

[b][二] 嚴禁洗版或呃post[/b]
呃post的定義是指無意義,空泛,過於精簡,使用符號或圖案表情(打thank you、hihi、推、ccc、... 、see 等都計算在內)
(某些版會有不同的規定,進入不同的版之前,請看清楚該版版規)
洗版是指在一段短時間內不停開新主題,或短時間內不停回覆,全版最後回覆者都是同一人,而無意義的內容,或回覆內容連續相同。
(本討論區規定所有會員,每日在不同的版裡,只可各發表5個新主題)
違者會跟據洗版/呃post之數目扣分,每帖扣5~20分不等,勸阻無效/辱罵回覆或情況嚴重者,一經證實後會被禁言三天至永久禁言/禁訪。

申請版主可以睇睇以下~
[url=http://www14.d]http://www14.d[/url] ... [/quote]

OK,只是"大家來發言"不難理解........只是吹水.........但如果是主題後 + "大家來討論" 則應冇不可....:smile_13:

呃post 明白,仲明白背後嘅理據 - 不想冇貢獻、言之無物但又加分進級,仲要比人以為勁同老練。

洗版也明白,背後嘅理據係唔想啲人無嘢講又扮有嘢,扮有人回應,阻住啲正經post討論同成曰出現响頂.....不過[color=red]無意義的內容,呢個爭議性會大。[/color]
[color=#ff0000][/color]
[color=black]有呢個情況出現,但會否是由一個處理不好的個案而引發?我對後來某人的投訴手段,你的處理手法设有議議,但其實事情並不需要去到如此僵的:smile_39: :smile_39: [/color]

版主嘢先望一望:loveliness:

[[i] 本帖最後由 chibus 於 2007-9-29 03:33 AM 編輯 [/i]]

霸意KEN 2007-9-29 04:07 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-29 03:31 AM 發表

OK,只是"大家來發言"不難理解........只是吹水.........但如果是主題後 + "大家來討論" 則應冇不可....:smile_13:

呃post 明白,仲明白背後嘅理據 - 不想冇貢獻、言之無物但 ... [/quote]

如果是主題後 + "大家來討論"則應冇不可..但如果前面有一件舉體事情內容是否好一點呢?
起碼唔會比人覺得呃post嗎?會員開post,是有責任開一個清晰的內容給會員討論或分享的,對嗎?
如果個個好像你可以理性討論,不是大炒大鬧狂開違規帖子,難道本人想[color=black]去到如此僵的局面~:smile_39:

[/color][color=black]

[/color][color=black]
[/color]

chibus 2007-9-29 04:38 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 04:07 AM 發表

如果是主題後 + "大家來討論"則應冇不可..但如果前面有一件舉體事情內容是否好一點呢?
起碼唔會比人覺得呃post嗎?會員開post,是有責任開一個清晰的內容給會員討論或分享的,對嗎?
如果個個好像你可以理性討論,不是大炒大鬧狂開違規帖子,難道本人想[color=black]去到如此僵的局面~:smile_39:[/color]
[/quote]

有啲野要慢慢嚟....一步一步啦....總有好啲既....:smile_13: 唔清晰有時可能係行內術語或稱號呢?:loveliness: ...如果是我會求證吓......

仲有地產代理同物管都有好多"紅褲仔"出身,你作為版主慢慢帶佢地啦....with great power comes great responsibility 嘛:smile_30: :smile_30:

版主做不成了,要高級會員....:smile_39: ...不過好似寫話一個人一版?我見幾個都係有兩、三個版.....:smile_41:

霸意KEN 2007-9-29 04:49 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-29 04:38 AM 發表

有啲野要慢慢嚟....一步一步啦....總有好啲既....:smile_13: 唔清晰有時可能係行內術語或稱號呢?:loveliness: ...如果是我會求證吓......

仲有地產代理同物管都有好多"紅 ... [/quote]

起初見版得一版,升上版主先可加版.仲差60分之嘛,好快得啦:loveliness:
我要訓喇!明天再作討論~88早抖~:loveliness:

chibus 2007-9-30 01:48 AM

[quote]原帖由 [i]霸意KEN[/i] 於 2007-9-29 04:49 AM 發表

起初見版得一版,升上版主先可加版.仲差60分之嘛,好快得啦:loveliness:
我要訓喇!明天再作討論~88早抖~:loveliness: [/quote]

希望好快喇........但每日四、五個鐘可能要IT人至得........:smile_13:

仲有睇咗幾個封既post,你編咗人地啲post仲用啲好大隻字嘅版規同字句好似唔係幾禮貌......:smile_13:

可能有一兩個值得咁做,但唔好吓吓囉.....

霸意KEN 2007-9-30 03:01 AM

[quote]原帖由 [i]chibus[/i] 於 2007-9-30 01:48 AM 發表

希望好快喇........但每日四、五個鐘可能要IT人至得........:smile_13:

仲有睇咗幾個封既post,你編咗人地啲post仲用啲好大隻字嘅版規同字句好似唔係幾禮貌......:smi ... [/quote]

警告字句是要會員必須明白所犯何事,如太宛轉反而會員更不明白,
就等同禁煙標語,(不准吸煙.違者罰款$5000大元)你覺得有禮服嗎?:smile_30:
頁: [1] 2
查看完整版本: 地產界 Property意見帖~~