查看完整版本 : 買賣香煙合法嗎?

香港巴迷650 2019-1-23 11:14 AM

買賣香煙合法嗎?

最近我朋友的報紙檔結業
她賣唔出的正價煙因已經開箱不能退貨
咁我可唔可以囉上網賣?
有沒有犯罪?
請各位指教一下?謝謝

zzzxxx111 2019-1-23 12:23 PM

買及賣未完稅香煙係犯法.
如果係完左稅香煙, 理論上, 網上賣俾成年人係冇問題.

但問題是, 你唔識人地, 你點知夠唔夠18歲? 被人放蛇就唔好.

其次, 人地唔識你, 人地唔知你既來源, 係完稅定未完稅. 
佢地會唔會博? 又唔係平好多.
如果要博, 都買平既非法煙.

網上賣正版煙, 在香港, 冇乜生存空間.

井底活潑的湯圓 2019-2-12 09:31 AM

自己食好過

kobe 2019-2-17 11:23 PM

報紙檔個煙牌只係在報紙檔範圍賣,
無牌賣煙是犯法的,
報紙檔有拆家和區頭, 同佢講平少少過晒比其他報紙檔乾手淨腳,唔使煩.

六月飛釘 2019-2-18 07:19 AM

你個間咩報紙檔?

正貨同行攞貨的話,點會「開左箱冇得退」?

利申:熟煙草個個行業

jimmychu1234 2019-2-18 08:36 AM

目前香港零售香煙並不需要申領牌照,但因為未成年人買煙情況嚴重,所以有人提議建立,但目前政府依靠控煙辦執法,始終未有建立發牌制度。雖然可以賣,但要遵守法律規定,例如要完稅,賣未完稅煙是犯法的,也不可賣給未成年人士,也不可用vending machine賣,包裝和tar level也有規管,要有health warning,和賣廣告的規定。

法例沒有禁止網上賣,但有些平台自行規訂禁止,你開戶口使用該平台就是同意了協議,違反協議可能會被ban account。

(1989年之前,香港海關根據《應課稅品條例》曾經簽發28個煙草小販零售商牌照,准許在市區零售香煙。該條例其後被修訂,售賣(包括零售)煙草無需再向海關領牌。自此以後,海關便停止簽發新的牌照,同時亦不再為原有持牌人續牌。)

落漠雀躍的主角 2019-2-18 08:24 PM

賣比同行實肯收嫁 個價太低既寧願睇下身邊自己朋友有冇食煙好過
頁: [1]
查看完整版本: 買賣香煙合法嗎?