查看完整版本 : 通常見工如果first round HR冇詳細介紹公司福利同制度係咪正常?

搵工小薯仔 2019-1-22 06:20 PM

通常見工如果first round HR冇詳細介紹公司福利同制度係咪正常?

最近IN左份工,見完HR之後見左阿頭(每邊見左大半個鍾),之後話仲有其他人會IN(咁佢真係post 左個職位得兩三日),叫我返去等消息。

但HR全程冇同我介紹過公司福利,只係問左我現在人工同期望人工。HR講過需要見幾個parties,請問E個情況,會係下次IN嘅時候先介紹,定係打發我走?

ncww5 2019-1-22 07:14 PM

參考:

試過有一間公司冇講福利,之後問返,對方回應:因為冇福利,得年假十日,其他都冇了:smile_15:

宅男有野講 2019-1-22 07:16 PM

講左唔一定請,唔講又唔一定唔請,
好多時interviewer都係好隨意 。

可能見無咩野講,廢事dead air先同你介紹福利,
又可能循例講一講,或者唔記得講又唔奇:smile_35:

[[i] 本帖最後由 宅男有野講 於 2019-1-22 07:17 PM 編輯 [/i]]

kimmy0470 2019-1-22 07:26 PM

就算講哂未必請 親身體驗

hrmanager 2019-1-22 11:36 PM

我間公司係1st in 會講, 但吾代表一定請, 我慣性會講哂d benefits.

搵工小薯仔 2019-1-23 11:30 AM

謝謝回復!

因為我自己嘅經驗係,一般HR接見,然後轉阿頭傾完覺得ok,會叫返HR出黎再in,然後HR會講福利待遇之類嘅嘢,咁就比較有機。
所以上次唔係咁嘅情況,我就自己心裡面囉囉攣:smile_13:

wtfbro 2019-1-23 04:48 PM

[quote]原帖由 [i]ncww5[/i] 於 2019-1-22 07:14 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493809432&ptid=27989606][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
參考:

試過有一間公司冇講福利,之後問返,對方回應:因為冇福利,得年假十日,其他都冇了:smile_15: [/quote]

;P:lol:smile_30:

迷途中的羔羊 2019-1-24 04:51 PM

試過一間,一開始佢就介紹公司福利,好詳細,講明幾時出獎金,返工時間,年假安排,工作內容,OT安排等等,起碼講左十分鐘。佢冇請我,其實佢講得咁詳細,如果個個見工者都講,都幾晒時間。話說好多公司都冇講自己間公司的福利,都係一個伏。

plesk002 2019-1-24 05:49 PM

或者對方公司好少請人呢? 我見呢份工.....入左黎做...先知IN 我果個唔係HR.....或者人地冇HR 經驗吧

新義汶 2019-1-26 03:41 AM

弱弱一問,會有公司first in就會講埋福利?我咁耐都冇問,都係簽約前先講下咋喎
頁: [1]
查看完整版本: 通常見工如果first round HR冇詳細介紹公司福利同制度係咪正常?