查看完整版本 : 結婚日子係唔係注冊處有期就可以

JasmineQueen 2019-1-21 10:57 PM

結婚日子係唔係注冊處有期就可以

我想問自己如果想下個月登記結婚,唔計較日子,只要自己覺得OK,又有期係唔係就可以隨時注冊?謝謝解答!

綠茶寶寶 2019-1-22 05:04 AM

唔係隨時,最快要係遞交擬結婚通知書的15日後

conpoy 2019-1-22 09:14 AM

睇吓有無人反對

Demetrius 2019-1-24 12:32 AM

唔係交表後6星期至3個月內咩?

15日就結得?

K.B. 2019-1-29 12:03 AM

1823幫到你

綠茶寶寶 2019-1-30 01:05 AM

擬 結 婚 的 其 中 一 方 須 直 接 或 透 過 婚 姻 監 禮 人 向 婚 姻 登 記 官 ( 登 記 官 ) 遞 交 擬 結 婚 通 知 書 ( 通 知 書 ) 。
登 記 官 須 在 其 辦 事 處 展 示 通 知 書 的 第 I 部 分 , 直 至 發 出 婚 姻 登 記 官 證 明 書 或 通 知 書 的 三 個 月 有 效 期 屆 滿 為 止 。
如 符 合 所 有 法 定 要 求 , 登 記 官 可 在 通 知 書 遞 交 後 最 少 15 天 , 簽 發 「 婚 姻 登 記 官 證 明 書 」 , 讓 擬 結 婚 人 士 在 通 知 書 的 三 個 月 有 效 期 內 舉 行 婚 禮 。
婚 禮 須 在 婚 姻 登 記 處 由 登 記 官 主 持 , 或 在 特 許 的 禮 拜 場 所 由 合 資 格 的 神 職 人 員 主 持 , 或 由 婚 姻 監 禮 人 在 香 港 其 他 地 方 主 持 。
婚 禮 須 於 遞 交 通 知 書 後 三 個 月 內 進 行 , 否 則 該 通 知 書 便 會 作 廢 , 之 後 如 欲 舉 行 婚 禮 , 必 須 重 新 遞 交 通 知 書 。

From 入境處website

Website有提供 熱線,有問題打去問

BBJIT 2019-2-12 06:10 PM

好像係
頁: [1]
查看完整版本: 結婚日子係唔係注冊處有期就可以