查看完整版本 : 有冇人會試下做鮮食俾主子

ALayi 2019-1-19 09:27 AM

有冇人會試下做鮮食俾主子

我試過學網上個啲youtuber整新鮮嘅飯餐俾貓主子,但係佢完全唔俾面,聞左兩下就走開左
想問有冇人試過成功令主子欣賞過你整嘅野食?

cho-a 2019-1-21 11:39 AM

好難捉摸架佢地個口味
有時候我俾西蘭花佢食,佢又肯食,但係秋葵就點都唔掂:smile_45:

msymsyi 2019-1-21 02:23 PM

睇吓你整咩架咋喎~~ 如果係雞肉/雞肝呢d, 佢地通常都會大愛

電梯野性的P圖 2019-1-21 06:16 PM

網上有好多教整生肉餐 自己教岩份量就得 我d喵喵狗狗 細個果時都係食生肉餐 超鐘意食佢地 
(每日吾同,雞牛羊最好+佢地既內臟+少量菜+小小骨,豬怕有菌) 

pennycc12 2019-1-22 01:48 PM

我有見到有人用雞肝粉, d貓會好激動咁去食

beauty778 2019-1-23 10:24 AM

味道都係其中一個非常主要嘅因素
我就試過加滴雞精做貓湯,都不知幾鍾意呀

AUansonUA 2019-1-23 02:58 PM

係咪樓主整得太難食呀:smile_30:

GarisuK 2019-2-3 09:16 AM

[quote]原帖由 [i]ALayi[/i] 於 2019-1-19 09:27 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493635678&ptid=27982182][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我試過學網上個啲youtuber整新鮮嘅飯餐俾貓主子,但係佢完全唔俾面,聞左兩下就走開左
想問有冇人試過成功令主子欣賞過你整嘅野食? [/quote]

其實簡單天然,碓保沒什麼寄生蟲便好。
主要還是雞肉加牛磺酸補充便可。
魚肉和其他肉類都不是貓咪的天然食物,在身體中變成營養的化學合成時不多不少會出些問題的。
想主子食這食哪,其實多半是人養育孩子的本能心理反射,因為人是以水果及堅果為主以肉食為副,及在進化中因人口彭脹而不得適應其他食物的雜食情生物,這種雜食性的演化在越高密度的群居生物中越表現出來,只是不知道為何人類跳的比較大,可能和大腦發展和手的進化有直接關喺。
頁: [1]
查看完整版本: 有冇人會試下做鮮食俾主子