查看完整版本 : HX FA sharing

chasingmydream 2019-1-17 10:36 PM

HX FA sharing

小薯入職咗差唔多一年
知道interview個模式都改咗唔少
可能我嘅interview sharing已經唔啱用
但如果想知 都可以pm/ cm
我會樂意解答 幫到嘅會盡量幫

我當年interview都仲未轉system apply
仲係用email撞彩等回覆

我唔係第一in HX咖
所以唔係第一次apply嘅你地唔好灰心

Interview過程雖然已經唔update
但有啲小小嘅tips都可以分享下

1. 準時
當時interview有人遲到
雖然interviewer好好人 會比你繼續參加
但結果係點 大家都知道啦
我個人建議可以早20-30分鐘去到

當時我係09:30 interview
我09:00已經去到
可以先去個洗手間 補個妝
然後先入去坐
一黎可以平靜下自已嘅心情
二黎可以先了解下其他interviewees
*唔好當佢地係對手 要記住佢地規定要foul幾多人 如果表現好全部人過關都有可能架

2. 準備
一個人有無做足準備好易睇得出
當年我第一去見嘅時候無乜點做過功課
以為背下個intro 公司背景就掂
但其實仲有好多野都可以事先準備下

尤其呢家香討咁多分享
tip下題對自己好有幫助
當時就係香討睇完tip中題
Group discussion and presentation先咁順利同有自信

有準備嘅人講野自然淡定 有自信 有笑容
為自己加分又可以提高人地對你嘅印象

3. 笑容
成日話最緊要笑
入職之後更加體會到笑容點解咁重要
係人地對你嘅第一印象有好大關係

仲要唔係假笑 係自然嘅笑容
話說我當時日日都利用沖涼時間練習
加上你有做好準備 笑都笑得自然啲

雖然以上講嘅野都係啲大路野
但好多時都係人最易忘記嘅
希望可以幫到你地啦
如果你地對面試/ 我嘅工作有任何問題
都歡迎搵我架
ig: cabincrew.stories

chasingmydream 2019-1-19 08:53 AM

Push😊

chasingmydream 2019-1-26 06:30 AM

Push

beautyqq 2019-1-26 08:59 AM

可以講下上個月個roster ma?想知flight n rest pattern

chasingmydream 2019-2-3 06:51 AM

[quote]原帖由 [i]beautyqq[/i] 於 2019-1-26 08:59 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493984153&ptid=27979570][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
可以講下上個月個roster ma?想知flight n rest pattern [/quote]
12月因爲放AL 所以算多layover flight
大概就係一班turn+layover+off就一個pattern
頁: [1]
查看完整版本: HX FA sharing