查看完整版本 : 去日本有乜景點比較值得去?

薩酷拉 2019-1-17 07:49 PM

去日本有乜景點比較值得去?

去日本旅游有乜景點又靚又好玩?之前去過日本好幾次,自駕去的,就同大家share一下我覺得比較靚,比較值得一去嘅景點!如果你有乜好嘅景點,同求分享啊~哈哈哈,等下次去日本嘅時候去~

薩酷拉 2019-1-17 07:55 PM

係日本有一片被掃帚草染成火紅色的海洋,超級靚,好適合影相!靚女最鍾意呢D景點啦~距離日本東京唔到兩個鈡車程嘅地方,有一個佔地3.5公頃嘅龐大花園——Hitachi Seaside park。

[attach]9227320[/attach]

薩酷拉 2019-1-17 07:57 PM

日立海濱公園就好似一塊調色板,隨著季節嘅變化而變化,公園入面時令花卉的顏色都隨之變化。公園入面有一座種滿地膚嘅小山丘,到左秋天,原本綠色的地膚好快就變成紅色。紅色掃帚草開係一個山坡上,從低處向上望去就好似天際線上嘅火燒雲,紅得漫無邊際。開花大概係十月,超級靚!如果你之後都係呢個時間去,就很值得去睇下啦~

[attach]9227328[/attach]

PU1997 2019-1-18 02:11 AM

[quote]原帖由 [i]薩酷拉[/i] 於 2019-1-17 07:49 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493569289&ptid=27979260][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
去日本旅游有乜景點又靚又好玩 ... [/quote]我通常去品川𥄫女, 個度返工的 OL 好多好省鏡.

我係Miss大佬 2019-1-18 10:58 AM

飛田新地;P

paoon 2019-1-18 11:19 AM

[quote]原帖由 [i]PU1997[/i] 於 2019-1-18 02:11 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493583370&ptid=27979260][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我通常去品川𥄫女, 個度返工的 OL 好多好省鏡. [/quote]

我對祭典時的浴衣姐姐比較有興趣。:lol

siukwonggg 2019-1-23 09:16 PM

富士山

薩酷拉 2019-1-29 06:14 PM

吾知大家有冇去过日本黑山温泉呢?好似夢幻星河甘,超级无敌靓!冬天去日本浸温泉,係好正確嘅選擇!

呢個黑山溫泉,比較偏僻,交通唔係好方便,但係好值得一去!

薩酷拉 2019-1-29 06:16 PM

黑川溫泉位於熊本縣阿蘇郡南小國町,係九州首屈一指嘅溫泉街。係黑川溫泉嘅溫泉街的諮詢中心,提供各種浴池、推薦浴場以及旅館在內嘅相關信息,可以根據自己嘅喜好進行諮詢。無論係旅遊定係住宿,都有好多值得推薦嘅絕佳浴池選擇~

[attach]9268055[/attach]

薩酷拉 2019-1-29 06:17 PM

夜晚沿住築後川散步,水面好靚,因爲有燈,特別好睇。川畔充滿住昔日風情嘅旅館隱約可見,溫泉鄉之夜非常安靜,感覺自己瞬間就係日劇入面甘,好神奇!

如果你黎呢度時間比較充足噶話,可以係度住一晚,好好感受呢度嘅夜景~影相超級靚咯~推薦大家開車過去,之前我係去租租車平臺租車的,香港駕照+IDP就可以租車咯,好方便啦~

薩酷拉 2019-1-29 06:28 PM

冬天去日本玩,最唔可以錯過的肯定係日本雪景!除左富士山睇雪景好靚之外,係呢條日本最珍貴嘅村莊睇學,都係好令人難忘嘅體驗!

薩酷拉 2019-1-29 06:30 PM

大內宿係日本福島南會津郡下鄉町大內山本嘅一座村莊,至今保留住江戶時代嘅風俗傳統,係日本珍貴嘅村莊記憶,更加係著名嘅旅遊勝地,排列住大概50間茅草修建嘅民居,落雪嘅冬天,加上夜晚每家每戶嘅燈光,就好似一幅畫甘靚,同童話世界一樣

薩酷拉 2019-1-29 06:31 PM

大內宿雪節每年係二月第二個星期六同埋星期日舉行,係一個好受歡迎嘅冬天節日。單單係呢兩日,都會吸引大約20,000名遊客到訪,所以如果你春節去噶話,千奇吾好走寳啦!
[attach]9268082[/attach]

薩酷拉 2019-1-29 06:32 PM

係節慶期間,主大道兩邊會被燈籠裝飾起身,令呢度嘅江戶氣氛更加濃厚。係夜晚呢度會有煙花表演,而且你仲可以品嚐到「Butajiru(豬肉、菜嘅面豉湯)」同埋甘酒(以發酵左嘅米整成嘅甜飲品)。

節慶仲有舉辦一個照片比賽,所以吸引好多攝影師黎呢度拍低冬天最靚嘅時刻。

薩酷拉 2019-1-29 06:42 PM

日本有一個Instagram上面好火嘅景點,好多人都話必去打卡哈哈哈!超級無敵少女心!

薩酷拉 2019-1-29 06:45 PM

佢就係名花之鄉(Nabana No Sato),位於三重縣桑名市嘅長島度假村入面的一個大型花園度,呢度每年春夏天就會變身花海,到冬天就會有日本規模最大嘅燈光展——850萬粒色彩斑斕嘅燈泡,明明係一個溫泉度假村,燈光亮起之後秒變燈海!帶女朋友黎就岩啦

[attach]9268101[/attach]

薩酷拉 2019-1-29 06:45 PM

呢d燈泡組成一個“燈光隧道”,燈光顏色從少女粉漸變成薄荷綠色,象徵住櫻花從盛開到花落,超級靚~

薩酷拉 2019-1-29 07:41 PM

如果你霖住夏天去日本北海道玩噶話,可以去賞花咯!呢個超靚嘅賞花景點位於美瑛町山丘上嘅四季彩之丘,園區面積達15公頃,根據季節唔同就有各種唔同嘅花開~

薩酷拉 2019-1-29 07:42 PM

好似春天就鬱金香、初夏就魯冰花、夏天就薰衣草、秋天就向日葵等,花季時候整個山丘就好似覆蓋上一層七彩色嘅地氈,可以話呢個係美瑛最具代表性嘅花園!
[attach]9268291[/attach]

薩酷拉 2019-1-29 07:44 PM

廣大嘅圓形花園,五顔六色嘅花朵連住甘開,景觀令人十分難忘。係呢度可以睇到花田有薰衣草、向日葵、法國金盞花以及大波斯菊等。係呢度轉上幾圈真係唔錯啦~

薩酷拉 2019-1-30 05:49 PM

唔知大家知唔知呢,係富士山旁邊竟然有甘樣嘅拍照聖地!

好多人春節旅行去日本,但係做攻略的時候,你未必會知呢個景點哦~如果你剛好去完富士山,甘你可以黎呢個景點打下卡哦!

薩酷拉 2019-1-30 05:50 PM

Maple corrider楓葉迴廊係富士河口湖町附近嘅超級好睇,適合影相嘅景點。可以趁住人少嘅時候去影。一年四季楓葉嘅顏色都唔同,唔同時間去甘就有唔同嘅感受啦!如果你只係想睇紅葉,甘就11月中去比較適合哦。
[attach]9271650[/attach]

薩酷拉 2019-1-30 06:16 PM

除左上面講到嘅雪景、楓葉景之外,日本都有非常多出名的建築。如果要有代表性,甘呢個元乃隅稻成神社肯定係首選!特别係神社嘅鸟居,已经成为左日本文化嘅象征~所以春節黎日本噶話就唔好錯過啦~

薩酷拉 2019-1-30 06:18 PM

呢度曾经被CNN評选为日本最靚嘅地方之一,那個延绵係峭壁上的嘅123座鸟居,整个画面就以绿、红、蓝爲主,组成一副絕世佳畫。[attach]9271694[/attach]

薩酷拉 2019-1-30 06:19 PM

就算呢個景點地理位置比較偏僻,都好多人去睇,当然啦,同D大城市嘅景點相比都係有D唔同嘅,相對黎講都係某甘多人咯~影相依然非常好睇啊!如果要開車過去噶話,可以去租租車平臺租車,我租過好幾次啦,體驗感唔錯,價格都比較公道,服務都好貼心,係日本只要有香港駕照+IDP就可以租咯,快D趁假期黎呢度許翻個願望啦~
頁: [1]
查看完整版本: 去日本有乜景點比較值得去?