查看完整版本 : 請教點解水氣制會在幾個月內燒兩次?

paupauchu 2019-1-17 12:05 AM

請教點解水氣制會在幾個月內燒兩次?

大約四個月之前我家中的水氣制燒了,找了師傅更換了新的水氣制,今天又燒了,佢今㳄跳也冇跳,係早上突然冇電,我按下水氣制再按番上又有電, 仲聽到有啲火花聲,心知不妙,過咗一陣又冇電,但係佢唔識自己跳,但係我今早有試個Test button 係會跳,最後找師傅來更換,發覺個制係燒左。

其實有冇特別原因令佢燒?是否家中有些電器有問題?有乜嘢方法可以知道?請教高人指點。
[attach]9224996[/attach]

[[i] 本帖最後由 paupauchu 於 2019-1-17 12:11 AM 編輯 [/i]]

Hung196108 2019-1-17 12:09 AM

安裝的師傅當時未食飯囉!

paupauchu 2019-1-17 12:15 AM

[quote]原帖由 [i]Hung196108[/i] 於 2019-1-17 12:09 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493531981&ptid=27977582][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
安裝的師傅當時未食飯囉! [/quote]
即係話上次個師傅裝得唔好?今天來安裝係另一個師傅,佢話個電箱裏便有啲電線鬆鬆地,可能係呢個問題引致,真的嗎?定還是係我家中有些電器有問題?我真的不想過幾個月後又有同樣問題囉。請教高人指點。

Hung196108 2019-1-17 01:55 AM

許多接線位置靠螺絲(有些靠彈力)等將兩(或更多)導體接駁,藉此傳遞電能。
當電的接觸點收得唔好,術語是「接觸不良」,導體表面用以傳電的面積減少了,亦即是接觸面間有比正常大的電阻值,當負載不大,電流小時,產生熱力的效果尚不明顯,當這接觸面電流大/電阻大,產生的熱力就更大了,溫度如夠高,可令開關等塑膠外殼軟化變形變色/燒焦。
常見的接觸不良原因通常是:
一、安裝工人未用足夠的力將導體(兩個或以上)收緊或直情未收,未能形成良好接觸。
二、導體之間有污垢/氧化膜/其他化合物(當然那些通常是不導電)。
由於用電時,導體發熱會再加速其表面去形成不導電的氧化膜,這接觸面的電阻值愈來愈高,於是產生的熱力也愈來愈大,造成惡性循環。
第二個師傅所言,應該是指有些線未曾收實到各個接線位?
其實,有些接線位的螺絲日久係會番鬆,所以有些師傅在最後會再跟一跟是否收實曬D螺絲,又可以查多次是否漏左收螺絲(後果可大可小)!

48429876 2019-1-17 07:39 AM

識得按test button都應該識小小電啦。。。

係無帶電情況下他下條線和做個megger test 咯,朋友有6010錶的話。。

48429876 2019-1-17 07:40 AM

甘大個燒濃左個位!!!估計系個度出事啦!

kivv 2019-1-17 04:54 PM

未燒前,我諗你都應該聞到電線燶味,即時去check ,好大機會唔使換

bizet 2019-1-17 05:15 PM

睇外觀, 推斷拈線唔實, 在較高電流量情況下拈線躉高溫過熱燒拈躉.
全部拈線躉要跟收緊一次, 以策安全. 注意所有中線躉是否收緊.

如果呢次跟收拈躉之後無重複燒拈躉, 就反證出事原因.

[[i] 本帖最後由 bizet 於 2019-1-17 05:23 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 請教點解水氣制會在幾個月內燒兩次?