查看完整版本 : [轉帖]食得醒!必知4大飲食冷知識

ㄟ. 2019-1-15 10:18 PM

[轉帖]食得醒!必知4大飲食冷知識

經常聽人講茶餐廳的冰塊是用生水雪成;沙律醬、蛋黃醬開封之後究竟放幾耐先變壞?點知雞蛋是否新鮮沒有變壞?切開牛油果又食唔晒,怎樣保鮮最有效?只要看看DIY CRAFTS FOOD LIFE HACKS([email]IG@diy.learing[/email])這段短片就即刻解答到以上4個問題。

冷知識1:透明冰塊至好食
原來將煲熟的滾水倒入冰格,雪出來的冰塊會呈透明色,未煲過的水則會成粒白色,不信可以試試。

冷知識2:即Check醬汁有無壞
酸酸甜甜的沙律醬與蛋黃醬雖然好食,但開封後即使放入雪櫃也很快變壞,食用日期未必靠得住,這個時候只要唧少少醬汁在碟上,然後與碘酒攪拌,呈芥辣黃色便可放心食用。

冷知識3:雞蛋下沉最新鮮
相信不少人都試過煮餸時打了一隻臭蛋,結果整碟餸唔食得,其實打蛋前先準備一杯水,蛋往下沉代表新鮮,相反浮在水面則表示蛋已變壞。

冷知識4:牛油果與洋葱最Match
切開牛油果後,就算放入密實盒都會變黃,但只要在盒內擺放切開的洋葱,就可以保持新鮮色澤。

神勇天兵 2019-1-16 12:52 AM

[quote]原帖由 [i]ㄟ.[/i] 於 2019-1-15 10:18 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493475331&ptid=27975123][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
冷知識2:即Check醬汁有無壞

酸酸甜甜的沙律醬與蛋黃醬雖然好食,但開封後即使放入雪櫃也很快變壞,食用日期未必靠得住,這個時候只要唧少少醬汁在碟上,然後[size=5]與碘酒攪拌[/size],呈芥辣黃色便[size=5]可放心食用[/size]。[/quote]
:funk:
頁: [1]
查看完整版本: [轉帖]食得醒!必知4大飲食冷知識