查看完整版本 : 馬路茖斜是絕不讓車過

3個不安的師兄 2019-1-15 11:28 AM

馬路茖斜是絕不讓車過

有師兄曾說過絕不讓。不過由急斜到轉為一平小小嘅茖斜波 路夠闊 我通用常讓。我唔係方便人!真心驚佢隊埋黎我車尾! 大家乜睇法

victorwong888 2019-1-15 11:38 AM

如果路面限速70,我會行30讓,但如果路面限速50,我會行40兼唔讓,因為車速差距不大,46爬頭更危險

vivama 2019-1-15 12:42 PM

路窄會佔中線

y031027 2019-1-15 01:04 PM

得單線仲行50嘅, 落斜都唔止啦, 佢仲要46的話, 無必要讓
你讓比佢, 佢過又大家都危險, 唔過又唔知你會唔會收慢
如果係大山落錦田咁彎又多又急,

你放架私家車出去, 真係一兩隻彎就到你咬住佢架啦
佢有4隻brake碟, 你頂盡得2隻:smile_29:
佢無得訓灣, 你訓住劈落去分分鐘仲快過佢, 讓黎做咩:L

落荃灣就唔怕讓, 路闊又睇得清, 同埋直路多, 灣唔急
人地有著數就比人去開下路囉, 反正追盡餅都唔及佢一腳油:smile_03:

hello7777 2019-1-15 06:33 PM

謝咁得位c hing。講真睇情況嘅。不夠下斜不讓 是有其道理

柏康 2019-1-15 08:04 PM

我是渣車的,也有踩單車, 馬路是公用的,其實不論咩情況,若是開得慢阻住人, 就應該比人行先. D單車L又開得慢重要行正中間唔讓人, 真你死左都唔抵可憐.

[[i] 本帖最後由 柏康 於 2019-1-15 08:08 PM 編輯 [/i]]

andyyyy 2019-1-16 07:58 AM

[quote]原帖由 [i]柏康[/i] 於 2019-1-15 08:04 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493469329&ptid=27973852][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我是渣車的,也有踩單車, 馬路是公用的,其實不論咩情況,若是開得慢阻住人, 就應該比人行先. D單車L又開得慢重要行正中間唔讓人, 真你死左都唔抵可憐. [/quote]絕對同意,始終踩單車係娛樂,你要玩就阻住個地球轉,其實有好多人趕返工趕返學,遲到又要扣勤工或者留堂, 你地咁累人累物,難怪搞到咁多搵食車鍾意玩26友!

hohohea 2019-1-16 11:08 AM

路窄行到40左右唔讓,如拉龍直至有巴士站或讓車處先讓

Neo_HK 2019-1-18 12:28 AM

讓唔讓
睇路段

Ultrathon 2019-1-18 09:55 AM

慢車讓快車,我唔鍾意比人推
夠位就讓

ehui1012 2019-1-19 01:41 AM

大山落鈄46響彎都過50啦:smile_39:

^自由人^ 2019-1-19 11:24 AM

讓唔讓睇環境、速度、能力 黎決定
有時你讓並不一定安全
踩馬路要有一定的路面經驗
佔中唔一定危險、踩路邊又唔一定安全沒有經驗的還是行單車徑的好
另外踩馬路的你..........要預左被欺負啊.....:lol

szetowdct 2019-1-21 01:46 PM

test good
頁: [1]
查看完整版本: 馬路茖斜是絕不讓車過