查看完整版本 : 求教高手有關brake

老吹哥 2019-1-10 04:50 PM

求教高手有關brake

小弟踩開碟剎車,剛剛買了一部小輪徑,唔係碟剎,我估係C夾,
但發覺個brake既制動能力麻麻地,想請教咁多位資深車友.....

我踩過山車係用V夾而唔係碟剎,但制動能力都十分之不錯,衝
斜路玩突然收brake都OK的,咁部小輪可唔可以裝山車V剎呢?
如果可以,有乜野要留意?係咪就咁買個好既brake lever再加
個V剎呢?

謝謝

y031027 2019-1-10 05:11 PM

咩車? 咩鉗? 有無圖?
制殼, 制膠, 制手, 隻制本身都有唔同方法去令佢好收D嘅:)

dttmtong 2019-1-10 06:24 PM

我以前踩成車 RB/摺車,七年來一直以為 C brake 就係咁弱,直至有一天踩朋友架 RB 用 utegra c brake,差點剎到反車。當然 c brake 和 disc brake 係無得比,但我覺得夠用有余

小卡梅 2019-1-10 06:56 PM

小輪徑 係唔應該衝斜路玩突然收 brake ...:smile_o14:
我同你樓主一樣,
我以前 Trinx 26吋車,依家 Trinx 20吋車都係V煞。
26吋車 前或後轆都好容易煞到鎖轆,落斜主要用後掣再輕輕"掂"前掣就煞得停。
20吋車 尾鎖用力煞係鎖唔死,平路都要後+前一齊用力煞先至停到。
我試過,線管加潤滑油會好煞D。
入門鈴,新鈴係難煞D,要煞到鈴框有花痕先至易煞。

RV356484 2019-1-10 10:54 PM

[b][color=Blue]20吋車 尾鎖用力煞係鎖唔死,平路都要後+前一齊用力煞先至停到。[/color][/b]

我部 水牛(2O吋摺) , 上水去太和過o左康樂園路燈位唔刹落斜,
爬o左人頭 先雙刹然後轉右入隧道 。玩到熟( 好天咋,落過雨就唔敢)
補充: 落斜轉右係容易控制過轉左 。
迫力無論係乜刹,好唔好睇個別(短時間計) ,但長斜同勁斜,就非大
油碟不可。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-10 11:46 PM 編輯 [/i]]

小叮噹丫 2019-1-10 11:17 PM

我都想請教各ching,有冇20吋摺車V刹推介 ^_^

老吹哥 2019-1-10 11:30 PM

多謝咁多位師兄答覆
我諗係個刹制質素差
都係要換過另一隻了
其實我踩過小摺碟刹
衝斜路都算係OK的
落深屈道扎山道OK的
我踩平把當山車咁踩
Lay back 同埋off seat
雙腳一齊同地面parallel
轉急彎順過坐係度落斜
刹車我喜歡前後約6、4

RV356484 2019-1-10 11:31 PM

[b][color=Blue]我都想請教各ching,有冇20吋摺車V刹推介[/color][/b]

你去深圳廸卡儂(歐洲城),有好多單車配件。
刹綫順滑唔係靠潤滑油, 放o左油入綫管重衰。
係靠靚綫管(不銹鋼加Teflon)同不銹鋼Y也。
刹膠都要靚嘅(鋁鈴或碳鈴要分清楚),
安裝亦要分前後方向。
RB 眙幼, C夾臂短D ,所以好力D 。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-10 11:37 PM 編輯 [/i]]

RV356484 2019-1-11 06:10 AM

[b][color=Blue]入門鈴,新鈴係難煞D,要煞到鈴框有花痕先至易煞。[/color][/b]

我記得兩架新車( 20吋摺 )番嚟都好好刹 。
ー架係 水牛 ,另ー架係 小馬 。
( 關鍵係 綫管 同 Y也 間磨擦阻力細, 同刹膠要靚 )
宜家兩個鈴有少少油積,同刹膠舊o左,已經無咁好刹,
但個刹掣依然係好輕好鬆,所以要用靚綫管同綫。
唔係 RB , 建議用 MTB 綫管同綫 ,粗D同耐用D。
D平車 跟車綫管同綫 , 千祈唔好用 , 換靚嘅ー勞永逸。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-11 06:27 AM 編輯 [/i]]

luckkong 2019-1-11 11:17 AM

[quote]原帖由 [i]老吹哥[/i] 於 2019-1-10 04:50 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493210917&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我踩過山車係用V夾而唔係碟剎,但制動能力都十分之不錯,衝
斜路玩突然收brake都OK的,咁部小輪可唔可以裝山車V剎呢?
如果可以,有乜野要留意?係咪就咁買個好既brake lever再加
個V剎呢? [/quote]
基本安裝, 我估你應OK的!
但至於"調"剎, 是否也同樣有經驗, 或研究過?

1.
小輪理應20", 山車理應26"吧, 圓周比約差1/3。
簡單物理, 即是行走同樣距離計, 小輪要多轉大約1/3的圈數才成。
而在同一車速比較下, 即是車輪轉速上,
小輪的車輪轉數, 要比山車或RB的車輪產生更高的轉速才成。

以上正確的話, 即是小輪在落斜時, 車輪本身真實的轉速,
理應是比山車或RB的轉速, 還要高才對!
即是當作你平時山車在30車速時, 剎開所慣用的力度,
理論上換在小輪行30時, 可能已經等於山車要用的30以上才可完成!

即是用物理角度, 去解釋了小輪剎車出力, 為何會比大車 "正常地" 還要高的理由。
....ANYWAY....以上先假設我沒有吹錯!
:lol

2.
以前也經常吹過的, 調剎線的拉力, 即線的總長度,
可以改變最基本的剎車力度, 但這不代表剎車時制動器的深度.....

而制動器的深度, 可以由手制本身的行程調改,
以及制動器本身, 基礎的夾持距離設定,
兩者配合, 而得出變數, 改變深度上的線性數據....靈敏度。

即是說, 最後你可以SET到, 手制只需握到一半, 就已經可以一野夾死。
也同樣可以SET到, 手制需握到最盡, 才能把制動器完全緊合夾死的。

當中手制本身也有長有短, 力學地, 較長的便可提供較大的力度, 以及變化。
回彈力, 外形等, 則可以影響你的手感, 更易施力, 或持久力等問題吧。

尤其手剎本身的深度設定, 可以基於人個人的口味,
也可以是配合不同人的手大手細問題而調改的。

簡單說, 其實是有得SET的!
至於CvsVvs碟, 誰比誰大力, 只是它們本身的先天性問題而已, 請後天努力改進即可。

久違了的口水, 吹完!:lol

P.S. 新車可能怕你一野鎖死, 所以調到基本夠力便是。
我部小布初入手時, 也是無奶力的, 加上我習慣前後力度及深度是不同的,
自己調完, 無問題!

RV356484 2019-1-11 12:06 PM

Ring  RPM  is  not  the  Fact ,
but  Ring  Torque  is  the  Point.
Whether  20  or  26 ,  same  speed  on  road  surface
and  same  speed  on  Brake  Pad  too.

But  Disc  Brake  is  different ,  Ring  Dia  and  Disc
Dia  with  different  Torque.
Generally, road and cyclocross use 140-160mm,
[url=https://www.bicycling.com/racing/a20043484/peter-sagan-prepares-for-olympic-xc-debut-with-a-win-in-wyoming/]XC mountain biking[/url] uses 160mm,
trail riding uses 160-180mm (sometimes a mix, with the larger rotor up front),
enduro uses 180mm, and DH uses 200-205mm.
Larger rotors are able to dissipate heat over a larger surface area, but are heavier

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-12 12:24 PM 編輯 [/i]]

老吹哥 2019-1-11 01:03 PM

Thanks
[quote]原帖由 [i]luckkong[/i] 於 2019-1-11 11:17 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493246183&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

基本安裝, 我估你應OK的!
但至於"調"剎, 是否也同樣有經驗, 或研究過?

1.
小輪理應20", 山車理應26"吧, 圓周比約差1/3。
簡單物理, 即是行走同樣距離計, 小輪要多轉大約1/3的圈數才成。
而在同一車速比較下, 即是車輪轉速上,
小輪的車輪轉數, 要比山車或RB的車輪產生更高的轉速才成。

以上正確的話, 即是小輪在落斜時, 車輪本身真實的轉速,
... [/quote]

luckkong 2019-1-11 01:23 PM

何解輪的轉速成不了因呢又?

即是大家落斜時, 行30, 行40, 行50 60 時,
剎車的制動效能都是一樣?

就以46的所謂安全行車距離一樣,
法網中自己都有條簡單算式教人去計,
當中就是假設制動系統的性能相約之下,
當不同車速時, 就應該保持大約的行車距離!
即是說, 剎車距離, 本身已經與速度成了關係!

碟剎系統中的的碟, 當時是關係到一定的扭力性問題,
但同時也關係到較大面積的散熱問題,

輪大行少轉, 細小行多轉, 理論上有錯?
令少轉時制動 VS 令多轉時制動,
兩者之間關係到制動時, 所需要的接觸長期度有不同,
而影響及干涉到制動上的性能, 不對?
系數比例可能雖少, 但真的NOT fact?
:smile_o10:
仲有就係.....似乎係吹緊用 C V 剎, not 碟!
在 C V 系統中, 又何來跑出 160 180 220 的扭力問題?
真心求救!
:smile_40:

nt1 2019-1-11 01:25 PM

C夾都可以大力到鎖呔

RV356484 2019-1-11 02:06 PM

Ring RPM Not  in  Fact  it  means  :
same  ground speed  just  the  same  line  speed
on  C or V  Brake Pad. ( Excluding  the  Heat  Sink  Area ).
Therefore  whether  20  or  26  Bike  Brake  Effect
almost  just  the  same . ( short  moment  of  Braking ).

But  on  Disc  Brake  ,  we  can  use  bigger  Dia  Disc ,
and  it  can  change  its  effect  proportionably.

For C or V Brake , the Torque Force  and  Linear  Speed
acting  on  the  Brake Pad  it  is  just  the  same.

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-11 05:40 PM 編輯 [/i]]

y031027 2019-1-12 06:51 AM

行線嘅剎車講緊影響到力嘅

Lever嘅槓桿比,

for C鉗用嘅平把Lever係無咁好力的
V Brake同Disc brake嘅Lever個ratio大左就會好力左

其次, 線同線管
制線殼同波線殼唔同, 波係Non-compress的 (入面係直條分佈)

制線係可以compress的 (入面係螺旋型分佈 )
但唔同牌子價錢設計的殼, 佢個compress ratio都會唔同
因為外邊層kevlar/膠嘅硬度決定佢變型嘅情況 (即口講嘅條殼軟定硬)
越硬, 你拉果時佢就無咁易變型, 多d力傳落去好力D.

因為拉線係會同線管磨擦的
入面越少阻力, 線同線管越順, 就更加多力直接落去剎車到

再黎, 隻鉗, 你話用V制, 佢本身隻V設計個用途, 物料, 力量, 都會有唔同
本身隻鉗裝上去車架果兩支Pivot到, 支彈弓擺位會影響力度
支彈弓物料硬度彈性, 角度長度都可以影響到力度
再黎就係V制個臂位設計, 哩舊都正常人睇唔到D咩架啦當無啦
 跟手跳去隻制拉線鬆緊, 究竟你隻鉗兩邊臂同隻框個距離是否正確, 可否再拉近

仲有 - 粒膠
膠嘅磨擦系數, 膠質硬度, 面積, 各樣唔同的物料配合落金屬框嘅影響

最後係隻框, 打框咪磨擦力大D好收D
或者表面有嘢如油污呀, 未甩嘅保護Coating呀之類等等

一概而論夠唔夠力點先好力D
Shimano RB同MTB線芯都係1.6MM , 只係粒頭唔同
(當然我知Coat同唔coat都有分別嘅, 價錢等級上不在此限)

所以, 你想靚咪BR-9000殼搭條MTB線,Sil-tec與否係講緊條線表面順滑度
越順滑就越好力.

落油唔係唔得
只係要留意, 而家嘅線殼多數係pre-lube左
你買嘅靚線, shimano有polymer coating (會甩嘅)
一般有Telfon (黑色, 都係會甩嘅)
本身一甩已經啜左, 落埋油, 順滑完更啜
若果你用普通stainless steel線, 你落左, 佢表面其實無嘢甩出黎積住
咁無問題架.
Shimano都有出cable-grease, 都係for線殼同線用, 滑到無朋友
不過你搬條jagwire黑色teflon黎落cable-grease應該會啜到似SIS線

點解樓上會話力距唔同呢, 槓桿原理
你係離圓心越遠地方施力就越好力, 好正常丫
700c用53拖11好重腳啦, 比架20吋你53拖11可能一般般囉
落到12吋, 你53拖11可能都話輕腳添.

同樣, 剎車都係一樣,

roadbike 用C鉗, 框有622mm,

MTB 26吋得559, 你去到小輪得406/451, 想好收都幾難

你要換鉗嘅, 搵套Avid SD3 / Shimano Alivio / Deore 已經好好力
再上就係重量呀, Finishing各樣嘢咁啦
Avid若果係偉大嘅淘仔買就小心, 好多A貨, 唔好買太平.
(Single Digit同FR5/FR7都好似有係大陸生產過所以佢係爭在個物料)

換鉗就順手換埋制手啦, 一對FR5 / Shimano 同對鉗同系列制手都夠架啦
制手好死嘅, 唔好買偷輕款就無乜特別.

制膠, V制你想好收用Kool-Stop又得, swissstop又得, 原裝avid膠都好夠用
Shimano膠麻麻地, 舊款鐵粉多, 新款無乜用過唔知:$

luckkong 2019-1-12 10:42 AM

[quote]原帖由 [i]y031027[/i] 於 2019-1-12 06:51 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493288589&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
點解樓上會話力距唔同呢, 槓桿原理
你係離圓心越遠地方施力就越好力, 好正常丫 [/quote]
除非吾係, 但應該都似係, 就係我D西文屎, 以及我的越讀理解力其差吧!
:smile_30:
反而我睇完你呢兩句, 我先知原來西文中, 似係想表達槓桿力距上的力學原理!

其實正常, 力距問題的確是干擾大細輪制動力上的最基礎關係!
只是我如常惡習地, 跳過+PASS, 保留討論空間後,
引出另一項較為不易被注目, 而且影響性是有,
但不是最重要的二類觀點吧!

不過講開又講, 線管、線芯的質材, 以及走線時的弧度,
這兩 2 點已經又是具有關係性的影響。

簡單說, 線順, 已經可以構成很大的影響!
(也是常被多數人忽視的一環)
早期無知時, 真的分別地試過, 握剎時的力度, 間中有不同的現象,
甚至握剎後, 不能握到底的等現象.....
後來拆研一番後, 才發現就是坊間間中有提過的走線問題。
包括原裝線管的弧度似乎太細, 先有不順, 且費力的問題。
另外就是線管長度, 及線管套, 根本有大量空間, 以至出現每次拉力也不一的現象等。

當然後期就是親手DO, 試到OK為止吧,
了解後, 之後有乜事, 很快便可check出+修正了!
:victory::lol

RV356484 2019-1-12 11:35 AM

輪胎接觸地面所産生之力為車軨半徑再加輪胎厚,        
而反射在 C 或 V 刹之 刹膠力為以上之力乘以 ( 輪半徑+胎厚)/輪半徑
假如輪胎厚度不計,則反射在刹膠之力等於單車接觸地面前進之扭力,
其與鈴徑大小無關。
直接D講:
大轆車刹膠作用力雖然大D ,但架單車向前行嘅時候,地下轉動個車轆
嘅力亦相對ー樣大o左。原理同加長D個手柄去把 士巴拿拆羅絲ー樣。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-12 11:56 AM 編輯 [/i]]

RV356484 2019-1-12 12:14 PM

[b][color=Blue]同樣, 剎車都係一樣,
roadbike 用C鉗, 框有622mm,
MTB 26吋得559, 你去到小輪得406/451, 想好收都幾難[/color][/b]

唔好忘記車轆原動力係嚟自地吓,唔係車手個身或坐位 !

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-12 12:15 PM 編輯 [/i]]

RV356484 2019-1-12 12:32 PM

[b][color=Blue]仲有就係.....似乎係吹緊用 C V 剎, not 碟!
在 C V 系統中, 又何來跑出 160 180 220 的扭力問題?
真心求救![/color][/b]

我意思指,假如用 C夾 或 V刹 , 就無乜大改變 。
但用 碟刹 ,可 加大個碟徑,産生較大扭力(指刹車效果
作用力相對較大)。

老吹哥 2019-1-12 03:58 PM

[quote]原帖由 [i]y031027[/i] 於 2019-1-12 06:51 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493288589&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

Lever嘅槓桿比,

for C鉗用嘅平把Lever係無咁好力的
V Brake同Disc brake嘅Lever個ratio大左就會好力左

其次, 線同線管
制線殼同波線殼唔同, 波係Non-compress的 (入面係直條分佈)

制線係可以compress的 (入面係螺旋型分佈 )
但唔同牌子價錢設計的殼, 佢個compress  ... [/quote]

好詳盡,tks

oscartkh 2019-1-12 05:54 PM

我自己睇法,大小輪徑剎車c夾效能係一樣,唯一唔同既係相同車速下小輪轉速快,大徑轉速慢,但相對地小徑轉速快磨擦力相對高,大徑轉速慢磨擦力低,所以感覺上小徑要用比多d力夾,但其實剎車效能係接近一樣

RV356484 2019-1-12 11:12 PM

[b][color=Blue]唯一唔同既係相同車速下小輪轉速快,大徑轉速慢
但相對地小徑轉速快磨擦力相對高,大徑轉速慢磨擦力低[/color][/b]
對 C夾 或 V刹 嘅 刹膠嚟講 , 係計 圓周綫性速度 ,
即 RPM x 直徑 x 丌 , 同車轆大細無關係,假如唔計胎厚。
所以相同車速下, 大轆細轆刹車效果基本上差唔多。
唯ー大分別係 大轆散熱好過細轆, 可以容許刹耐 D 。

另ー方面,站在碟刹立場,在相同碟徑下,細車轆係絶對
好刹過大車轆。即同樣轆徑之下, 碟徑愈大愈好刹。

綜合及總結所言,如果唔係行長斜大斜同山路,無須用
碟刹。而碟刹之中,只有油壓式左右兩邊行程四缸先
可以發揮其最大刹車效果。致於ー般綫碟式平價貨,
刹皮只壓碟嘅ー邊,就要經常調刹皮,否則只係虚有其
表,得個睇字。

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-13 12:12 AM 編輯 [/i]]

小卡梅 2019-1-13 09:56 AM

... [/quote]
好詳細:loveliness:
------
我嗰架 cheap 摺車,感覺唔到鋼線有潤滑,所以先至落油。

mc3108 2019-1-13 01:13 PM

[quote]原帖由 [i]RV356484[/i] 於 2019-1-12 23:12 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493329840&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唯一唔同既係相同車速下小輪轉速快,大徑轉速慢
但相對地小徑轉速快磨擦力相對高,大徑轉速慢磨擦力低
對 C夾 或 V刹 嘅 刹膠嚟講 , 係計 圓周綫性速度 ,
即 RPM x 直徑 x 丌 , 同車轆大細無關係,假如唔計胎厚。
所以相同車速下, 大轆細轆刹車效果基本上差唔多。
唯ー大分別係 大轆散熱好過細轆, 可以容許刹耐 D 。

另ー方面,站在碟刹立場,在相同碟徑下,細車轆係絶 ... [/quote]
你o既說明似是疑非,我諗多兩諗,你似係簡單複雜化並且錯concept。
總之你想減速就要令個轆轉慢d;同樣速度下,小輪要轉得快過700c;咁樣一黎制動力唔係線性,相對速度快o既情況下,制動效率會較低;二黎制鉗位置響700c o既車下離個軸心比小輪遠,用一樣o既制鉗個力距(moment)已經大有分別。
而你自己都用碟剎制動入面各種大細o既剎車碟o黎說明(moment),所以我只睇得出鮑魚大力過c / v 鉗:smile_30:

同你溝過果位師兄大致上都正確,另外個師兄直接講實務,呢個post我都袋唔少:smile_40:

老吹哥 2019-1-13 01:55 PM

學到好多野…
我諗我知個前brake有乜問題,
brake皮離Rim track太遠,
所以要緊按耐少少才有制動,
首要先adjust brake皮埋返D,
應該係舖頭知我屎咁樣調較。

RV356484 2019-1-13 03:32 PM

[b][color=Blue]制鉗位置響700c o既車下離個軸心比小輪遠,
用一樣o既制鉗個力距(moment)已經大有分別。
mc3108[/color][/b]

你睇上唔睇下 , 個轆點解會轉 ロ架 ?
唔通車手個身向前推イ巨 ? 或者個
餅同鏈拖イ巨 ?
梗係  唔係啦 !
車向前衝, 個轆擇住地ロ下 , 地ロ下
轉個轆, 地ロ下 同轆軸距離係半徑加胎厚度,
所以轆徑愈大,車向前衝而地ロ下轉個轆嘅扭
力同樣係大。
物理學

[[i] 本帖最後由 RV356484 於 2019-1-13 03:35 PM 編輯 [/i]]

RV356484 2019-1-13 03:53 PM

架車個Brake得唔得ー試即知,
我架水牛ロ岩換o左新尾胎,
順便抹吓個鈴,刹膠無換。
平路行十零,刹尾轆,扇胎。
即係得啦 !

小卡梅 2019-1-13 05:46 PM

仲有,我發現我架車海豚架嘅V煞,同傳統尾叉架V煞,角度有唔同。
唔知關唔關V煞角度事,我架車煞尾掣時向前推車就鎖唔死尾轆,向後推就容易鎖尾鎖。

luckkong 2019-1-13 05:52 PM

[quote]原帖由 [i]mc3108[/i] 於 2019-1-13 01:13 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=493351142&ptid=27964306][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你o既說明似是疑非,我諗多兩諗,你似係簡單複雜化並且錯concept。
總之你想減速就要令個轆轉慢d;同樣速度下,小輪要轉得快過700c;咁樣一黎制動力唔係線性,相對速度快o既情況下,制動效率會較低;.......... [/quote]
其實開始想笑, 因為見22樓及你, 似乎都睇得明我帶出的Point, 並應該是有同樣的認為中!
主旨就係:基於大輪細在同速同距下, 輪的轉速有不同, 高轉數與低轉數下, 而干涉了剎車的性能。

再留意阿7叔一路的回應, 似乎仲未get到1成, 又或,
根本就係完全否認有這一回事中都吾出奇!
:smile_30:

如果真大輪細與轉動的rpm無關而又無變的話,
咁D車錶仲洗鬼入數咩, 開心錶就根本吾會出現啦!
真係唔[u]知[/u]講乜好了!

在討論中, 我暫時只能綜合出4項因素:
1. 線件及設置上之良劣, 而引起的問題。
2. 不同制動器之種類, 構成的機械性力量等級。
3. 處於不同速度關係時, 所產生的常見影響。
4. 制件力距上不同, 力學比例關係上的因素亦異。

當中3.為我之癖見, 歡迎視而不見!
[img]https://n2.hk/d/images/smilies/default/victory.gif[/img][img]https://n2.hk/d/images/smilies/default/lol.gif[/img]

[[i] 本帖最後由 luckkong 於 2019-1-14 06:59 PM 編輯 [/i]]
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 求教高手有關brake