查看完整版本 : 因為唔想擺酒所以唔想結婚住

moomin.. 2019-1-8 08:44 PM

因為唔想擺酒所以唔想結婚住

我同男朋友拍左拖7年,同居左2年,我就覺得結唔結婚都差唔多,屋企人問我地幾時結婚,其實如果只係簽張紙,就幾時都得啦,但係諗到結婚有好多野要搞真係唔想結,我啊媽話唔擺都要同擺幾圍同親戚食餐飯,咁佢意思姐係要擺啦,想我結婚我叫佢慢慢等,男朋友屋企就話我地自己話事,我想去過長啲既旅行同影婚紗相就完,最多簽紙時叫啲熟既親戚同fd黎,之後去食餐飯。

唔擺酒仲洗唔洗過大禮果啲?

qwe26585032 2019-1-9 06:03 AM

做左过大禮就好睇D,我結婚無擺婚宴,其他都有跟傳統

yuuri 2019-1-9 09:58 AM

你唔擺酒係唔影響其他傳統儀式嘅~
例如:出門入門、過大禮等
做同唔做就同擺唔擺酒一樣~up to u~~

bobojit 2019-1-28 01:11 PM

傳統當然要。

spritesprite 2019-2-7 01:10 PM

你同我個case好似!我諗起要搞咁多嘢就覺煩!

spritesprite 2019-2-7 01:14 PM

我媽都係話點都要食餐飯「通知親友」。我爸7兄弟姊妹,我媽4個,仲未計男友嗰邊!咁同擺酒有乜分別?

高達橙色賤嘴 2019-2-11 03:14 PM

我同你一樣,最後有過大禮,親戚朋友吃飯, 但是都係煩。吃飯無理由casual wear 去,又要化妝set頭,entertain親戚

阿嘉絲 2019-2-11 05:18 PM

我當年都怕煩,而且為咗留番筆錢買樓,所以無擺酒,連過大禮同出門入門儀式都無,只請親戚食飯,席間有向長輩敬茶。其實就咁註冊已經係結咗婚,唔擺酒可能d人嚟食飯仲開心。

BBJIT 2019-2-12 06:03 PM

旅行結婚

wingwingchu 2019-2-14 02:24 PM

我同樓主一樣, 只係倒轉係未來99堅持要擺 (要面子)
唉, 自己阿媽有時都可以hea下駁下咀, 99就...:smile_19:

個婚禮根本唔係我嘅, 我地自己俾晒錢, 但場地menu意見多多, 甚至連婚紗款 pw咩風格都要管
頁: [1]
查看完整版本: 因為唔想擺酒所以唔想結婚住